Șeful diplomației britanice, despre Iran: "Exercită o influență total nefastă în regiune şi în lume"

Duminica, 24 Decembrie 2023, ora 16:27
2484 citiri
Șeful diplomației britanice, despre Iran: "Exercită o influență total nefastă în regiune şi în lume"
David Cameron, ministrul de Externe al Marii Britanii FOTO Hepta

Ministrul britanic al afacerilor externe, David Cameron, a acuzat Iranul că exercită "o influenţă total nefastă în regiune şi în lume", informează duminică AFP.

"Iranul exercită o influenţă total nefastă în regiune şi în lume - nu există niciun dubiu în legătură cu aceasta", a declarat David Cameron într-un interviu publicat de Sunday Telegraph.

David Cameron a făcut această declaraţie după ce în această săptămână s-a deplasat în Orientul Mijlociu, unde a discutat inclusiv cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi despre războiului dintre Israel şi Hamas.

"Există (rebeli) houthi, Hezbollah, miliţiile susţinute de Iran în Irak care atacă bazele militare britanice şi americane. Şi, desigur, există Hamas", a continuat şeful diplomaţiei britanice. "Cred că este extrem de important ca Iranul să primească un mesaj foarte clar: această escaladare nu va fi tolerată", a declarat Cameron.

Avertismentul lui David Cameron face ecoul acuzaţiilor SUA la adresa Iranului şi privind presupsa lui implicare în recentele atacuri întreprinse de rebeli houthi din Yemen împotriva unor nave comerciale în Marea Roşie.

Sâmbătă, o navă niponă ce transporta produse chimice a fost lovită în largul Indiei de o dronă "trasă dinspre Iran", fără a se înregistra răniţi, a afirmat Ministerul Apărării al SUA.

În interviu, Cameron a mai declarat că Londra îşi va întări cooperarea cu aliaţii săi "pentru a defini un ansamblu de măsuri de descurajare puternice împotriva Iranului". "Este important să facem aceasta", a insistat el.

"Nivelul de pericol şi de insecuritate din lume este extrem de crescut în raport cu deceniile şi anii precedenţi, şi ameninţarea iraniană face parte din acest tablou", a justificat David Cameron.

Regatul Unit este membru al alianţei "Prosperity Guardian", care are drept obiectiv zădărnicirea atacurilor houthi împotriva unor nave pe care aceşti rebeli yemeniţi, susţinuţi de Iran, le consideră "legate de Israel".

La începutul lui decembrie, Regatul Unit a anunţat de asemenea noi sancţiuni ce vizează "factori de decizie şi execuţie" din Iran, printre care şeful Forţei Qods, comandantul Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice.

Întrebat despre posibilitatea ca Londra să impună alte măsuri împotriva Iranului, Cameron a răspuns că aceasta "nu este o chestiune publică".

Cu toate acestea, Londra vrea să transmită "un avertisment foarte clar rebelilor houthi şi susţinătorilor lor iranieni: noi nu vom tolera aceste atacuri continue împotriva navelor", a punctat Cameron.

Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Iranul are nevoie de „o săptămână“ pentru a construi o armă nucleară, susține un oficial
Un deputat iranian a avertizat că Teheranul ar putea fabrica o armă nucleară în câteva zile, sporind astfel îngrijorările legate de consecințele escaladării tensiunilor din Orientul...
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
#Iran, #David Cameron, #diplomatie marea britanie, #influenta Iran Irak , #Iran