Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Aliatul Moscovei care vrea să înlocuiască petrolul rusesc în Europa. Intrarea pe piață a noului furnizor ar duce la scăderea prețurilor

Joi, 25 August 2022, ora 15:33
7201 citiri
Aliatul Moscovei care vrea să înlocuiască petrolul rusesc în Europa. Intrarea pe piață a noului furnizor ar duce la scăderea prețurilor
Iranul vrea sa si vanda petrolul in Europa, daca se ajunge la un acord nuclear FOTO Tehran Times

Unul dintre statele sancționate pentru nerespectarea reglementărilor internaționale "dă târcoale" unor țări precum Grecia, Italia, Spania sau Turcia cu scopul de a le furniza țiței.

Iranul vrea să umple cota de piață a Rusiei pentru petrol în Europa dacă va fi încheiat un nou acord nuclear cu puterile mondiale.

Planul Teheranului vine pe fondul concurenței acerbe cu aliatul său, Rusia, pe piețele internaționale de petrol, deoarece ambele țări sancționate aspru reduc prețurile pentru a vinde unor cumpărători nesancționați, cum ar fi China și India, a raportat Bloomberg în iulie.

Producătorul de petrol de stat al Iranului ar urmări clienți în țări precum Grecia, Italia, Spania și Turcia în cazul în care sancțiunile economice ar fi atenuate, potrivit unui raport de joi, 24 august, al Bloomberg, care a citat oameni care cunosc strategia Teheranului.

Se anticipează că acordul nuclear ar putea fi reînviat după ce fostul președinte Donald Trump s-a retras unilateral din acord în mai 2018. Acest lucru s-a întâmplat la aproximativ trei ani după ce Iranul a ajuns la un acord istoric cu șase puteri mondiale - SUA, Marea Britanie, China, Franța, Germania, și Rusia — să-și limiteze programul nuclear în schimbul reducerii sancțiunilor, inclusiv pentru petrol.

Deși barilii lipsă ai Iranului nu au afectat atât de mult prețurile globale în anii care au urmat, când nu a existat o criză a ofertei, ei ar putea face o diferență acum, pe fondul sancțiunilor ample și boicoturilor împotriva gigantului energetic Rusia, din cauza invaziei sale din Ucraina. Uniunea Europeană urmează să interzică cea mai mare parte a petrolului țării până la sfârșitul acestui an.

Pe măsură ce Teheranul reintră în discuțiile privind acordul nuclear, participanții la comerț se așteaptă ca aprovizionarea iraniană atât de necesară să compenseze țițeiul rusesc care a fost scos de pe piață din cauza sancțiunilor sau a boicotării.

„O înțelegere ar declanșa întoarcerea pe piață a unor volume considerabile de țiței iranian, ceea ce ar fi un factor de scădere pentru prețuri”, a declarat săptămâna trecută Henry Rome, director adjunct de cercetare al Grupului Eurasia și analist Iran pe platforma media GZERO a companiei. Contractele futures pe țiței din SUA se situează în prezent la aproximativ 95 de dolari pe baril, în scădere cu aproximativ 30% față de cel mai mare nivel din ultimii 13 ani, de la începutul acestui an.

Iranul își crește deja producția, iar capacitatea de producție de petrol va crește cu 6% la 4 milioane de barili pe zi până la sfârșitul anului iranian în martie 2023, a declarat directorul general al companiei National Iranian Oil, Mohsen Khojasteh-Mehr.

Cu toate acestea, analiștii de la Goldman Sachs cred că este puțin probabil ca un acord nuclear cu Iranul să aibă loc în curând, deoarece un impas este „beneficiu reciproc” pentru SUA și Iran. Analiștii au adăugat că relația strânsă dintre Teheran și Moscova face, de asemenea, puțin probabil un acord.

Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
Beijingul sfidează SUA. O navă care transferă arme către Rusia, găzduită de China. ”Nu vom sta cu mâinile în sân”
China asigură acostarea unui cargo rusesc sancţionat de SUA, implicat în transferuri de arme nord-coreene către Rusia, potrivit unor imagini din satelit. Dovezile sunt de natură să susţină...
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Propagandiștii Kremlinului au făcut deja lista orașelor rusești care ar putea fi lovite de ucraineni cu rachete americane ATACMS VIDEO
Perspectiva ca Forțele Armate ale Ucrainei să fie dotate cu rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune i-a speriat pe propagandiștii de la Kremlin. Una dintre cele mai importante...
#Iran, #Rusia, #Iran program nuclear, #petrol rusesc , #Iran