IPS Teodosie are păreri despre conflictul din Ucraina: "Nu e un război de apărare a credinţei şi a gliei, este mai mult un război în care nu a fost destulă diplomaţie"

Joi, 24 Februarie 2022, ora 22:25
5922 citiri
IPS Teodosie are păreri despre conflictul din Ucraina: "Nu e un război de apărare a credinţei şi a gliei, este mai mult un război în care nu a fost destulă diplomaţie"
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului FOTO / Facebook Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a declarat că războiul început de Rusia în Ucraina este unul ”între două ţări surori” și în care nu a fost destulă diplomație.

Prelatul mai afirmă că din această seară începe "rugăciuni stăruitoare" pentru ca acest conflict să se încheie.

"Această rugăciune trebuie să fie adâncul sufletului şi trebuie să ne manifestăm durerea că, iată, creştini ortodocşi, cum sunt şi cei care au declanşat acest război, să ne rugăm pentru luminarea lor ca Dumnezeu să întoarcă în bine gândul. Niciodată un război nu aduce bine, ci aduce pagube, aduce pierderi de vieţi omeneşti. Noi am sperat să nu înceapă acest război, cum mulţi analişti auzindu-i sperau să nu înceapă acest război. Acum suntem în faţa unei realităţi, războiul a început.

Să ne rugăm lui Dumnezeu ca Domn al păcii să asculte şi umilele noastre rugăciuni să deschidă minţile şi inimile celor ce au provocat acest război, celor ce au început acest război. Războiul este şi provocat şi început. Există şi nişte provocări prealabile, există şi nişte înverşunări de declanşare a războiului. Orice înfierbântare, orice violenţă în a face pace sau în a da consistenţă unor idealuri nu sunt după voia lui Dumnezeu şi după firea lucrurilor”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, joi seara, la o emisiune la Radio Dobrogea.

ÎPS Teodosie consideră că, atunci când războiul începe, e mai greu de negociat pacea.

"Nu putem fi pasivi, să spunem războiul îşi meargă cursul, nu este un război de apărare a credinţei şi a gliei, este mai mult un război în care nu a fost destulă diplomaţie, nu a fost destul dialog. Trebuia să se continue dialogul, să fie nişte negocieri mai pacifiste. Când începe războiul deja este mult mai greu să mai negociezi pacea, dar nu ne putem opri din nădejdea noastră că avem dârzenie, credinţă, rugăciune stăruitoare şi chemând pe Dumnezeu să ne fie mereu aliat idealurilor noastre că numai pacea poate să aducă armonie şi bucurie în sufletele noastră, războiul se poate opri”, a mai afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

Prelatul susține că dacă erau mai multe negocieri şi diplomaţie nu s-ar fi ajuns aici.

"Nu este niciun război justificat, uciderea semenilor în numele unor ambiţii nu este o dreptate, ci este o înfierbântare şi o ambiţie. Pe de altă parte, trebuia să fie şi mai multă diplomaţie, mai multă negociere, mai multă răbdare şi mai multă înţelepciune că de ambele părţi trebuia să fie mai multe negocieri, nu s-ar fi ajuns aici dacă nu s-ar fi produs tensiuni între cele două părţi înainte de război. Oricine ar fi. Mânia şi iuţimea sunt păcate”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
De ce are nevoie Ucraina pentru a câștiga războiul cu Rusia. Sfatul fostului comandant al trupelor americane în Europa
Victoria pentru Ucraina este acum cea mai bună modalitate de a ne asigura că NATO nu trebuie niciodată să lupte direct împotriva Rusiei. La zece ani de la invazia Rusiei în Ucraina, care a...
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Ce crede Kremlinul că vrea să facă Ucraina în timpul armistițiului olimpic
Kremlinul a reacţionat, marţi, la apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru un armistiţiu în conflictele internaţionale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, spunând că...
#IPS Teodosie, #razboi, #Ucraina, #Ucraina razboi Rusia , #Stiri IPS Teodosie