Tiriac, Nastase si ipocrizia din tenisul mondial

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 17 Mai 2017, ora 07:36
11590 citiri
Tiriac, Nastase si ipocrizia din tenisul mondial

Ion Tiriac i-a dat o replica pe masura si binevenita sefului tenisului feminin dupa ce acesta a criticat in termeni duri prezenta lui Ilie Nastase la ceremonia de premiere a turneului de la Madrid, depasindu-si cu mult atributiile.

Reactia lui Steve Simon, aparuta aproape in miez de noapte, dupa ce Simona Halep a primit trofeul campioanei de la Madrid din partea lui Ilie Nastase a fost una aproape la fel de socanta, pastrand proportiile, bineinteles, ca cea a lui "Nasty" de la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie.

Asa cum nu te-ai fi asteptat ca un nume urias al tenisului sa coboare nivelul atat de jos incat sa ajunga sa injure adversarele, nu te-ai fi asteptat nici ca seful tenisului feminin sa atace dur si nedrept, cu un comunicat remis noaptea, decizia unui privat care activeaza in acest sport.

Sa vorbim putin despre reactia lui Simon ca sa putem intelege mai bine contextul. Ilie Nastase a fost suspendat provizoriu de catre ITF imediat dupa ce a fost scos din arena din Mamaia, in prima zi a duelului cu Marea Britanie din Fed Cup. Suspendarea in sine, asa cum spune si Tiriac, este discutabila din moment ce au trecut aproape trei saptamani fara ca Ilie sa fie audiat. Practic, Nastase ispaseste o pedeapsa fara a sti in ce masura este vinovat si fara a avea posibilitatea de a se apara.

Daca, sau cand, acesta va fi audiat, iar federatia internationala va anunta o sanctiune definitiva, lucrurile se schimba. Pana atunci, ramane aceasta idee a suspendarii provizorii, una care ar obliga ITF la o solutionare in regim e urgenta a cazului. Ceea ce, vedem cu totii, nu se intampla.

Mai departe, suspendarea ITF a venit pentru competitiile organizate de acest for, nu pentru cele organizate sub patronajul WTA sau ATP, cum este si, surpriza, turneul de la Madrid. E drept ca WTA a transmis ca, pana la finalizarea anchetei, ii retrage privilegiile de acreditare, insa numai atat. Ori Nastase nu a ajuns la Madrid ca urmare a bunavointei WTA, ci fiind invitat de proprietarul turneului!

Faptul ca Steve Simon a iesit public si, folosind un ton superior si imperativ, a sustinut ca prezenta lui Ilie Nastase la finala de la Madrid este "iresponsabila si inacceptabila" mi se pare nu numai o depasira crasa a atributiilor, dar si o incercare de a impune un anumit sistem centralist, in care "indicatiile", nu deciziile oficiale, conducerii ar trebui aplicate la virgula de cei din sistem.

Mai mult, Simon da dovada de ipocrizie fiind atat de dur cu Nastase si, in acelasi timp, atat de relaxat in privinta Mariei Sharapova. L-ati auzit pe presedintele WTA sustinand ca este iresponsabila si inacceptabila decizia directorilor de turnee de a-i oferi invitatii Mariei Sharapova, o sportiva prinsa dopata? L-ati auzit spunand ca este inacceptabil ca o trisoare a competitiei pe care o pastoreste sa fie ajutata sa revina in circuit?

Nu sunt un aparator al lui Ilie Nastase si am avut unele dintre cele mai vehemente pozitii dupa incidentele de la Mamaia. Cred si acum ca Ilie a gresit profund si ca istoria sa, pe care nu i-o poate nega nimeni, din tenis nu il cautioneaza. Mai cred ca a intarziat nepermis de mult cu scuzele si ca ar fi trebuit sa incerce sa ia personal legatura cu Serena pentru a-i explica declaratia respectiva.

Cu toate acestea, o gafa, chiar si una atat de serioasa, nu reprezinta o condamnare pe viata, mai ales in absenta unei sanctiuni definitive. Nastase nu este un paria al tenisului, iar un Steve Simon nu are niciun drept sa reactioneze asa cum a facut-o. De aceea, replica lui Ion Tiriac, la fel de autoritara, dar venind din postura privatului care patroneaza una dintre cele mai importante competitii din circuituln WTA, este cat se poate de indreptatita.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Tiriac Nastase scandal tenis, #Tiriac Steve Simon tenis, #Nastase scandal tenis, #Nastase Tiriac Madrid finala , #tenis