Tiriac i-a uimit pe americani cu averea sa - cum s-a imbogatit miliardarul roman

Marti, 03 August 2021, ora 00:5512891 citiri
Tiriac i-a uimit pe americani cu averea sa - cum s-a imbogatit miliardarul roman
Foto: ProTV

Fostul jucator de tenis Ion Tiriac a reusit sa-i uimeasca pe jurnalistii americani cu ajutorul averii pe care o are.

Portalul american Celebrity Net Worth a publicat topul celor mai bogati fosti sportivi din lume, in care, spre surpriza multora, Ion Tiriac conduce detasat.

Cu o avere estimata de sursa citata la 2 miliarde de dolari, Tiriac il depaseste categoric pe fostul baschetbalist Michael Jordan, ale carui bunuri sunt evaluate la 1 miliard de dolari.

"El este cel mai bogat fost sportiv din lume... si nu i-ai auzit niciodata numele", este titlul articolului din publicatia americana.

Sursa citata noteaza ca Michael Jordan castiga 274 de mii de dolari pe zi "fara sa ridice un deget", dar chiar si asa nu se poate apropia de Ion Tiriac.

Publicatia americana prezinta apoi cariera sportiva a lui Ion Tiriac, pe care o descrie drept "remarcabila".

Totusi, ce e mult mai interesant, este modul in care sportul i-a deschis lui Tiriac multe usi ce au avut o singura directie: o avere de 2 miliarde de dolari.

"Ca un iubit start din Estul Europei ce locuia la Berlin, Ion Tiriac a fost pozitionat excelent pentru a asimila schimbarile din lume. Avea bani, experienta, faima, conexiuni si tupeu pentru a lovi atunci cand trebuie. Ion stia ca vor fi multe oportunitati pentru a aduce oameni de afaceri capitalisti intr-o fosta tara comunista precum Romania", comenteaza sursa citata.

Imediat dupa caderea regimului comunist, Tiriac a inceput sa se implice in tot mai multe domenii. "In 1990 a deschis Banca Tiriac, prima banca privata din Romania. S-a indreptat apoi spre imobiliare, domeniul auto, asigurari si o companie aeronautica", mai scrie portalul american.

Care a fost momentul decisiv in ascensiunea lui Tiriac? "Nu a castigat mai mult de cateva milioane de dolari ca sportiv, dar la doi ani de la caderea Zidului Berlinului averea sa depasea deja 100 de milioane de dolari. In 2000 ajungea la 500 de milioane, in 2005 la 900 de milioane, pentru ca in 2007 Forbes sa-l prezinte pe Tiriac drept al 840-lea miliardar din lume", a conchis Celebrity Net Worth.

In acest top, Tiriac ii mai depaseste pe Magic Johnson, David Bechkam, Roger Staubach si Arnold Palmer.

C.S.