Deputat PSD condamnat la inchisoare cu executare: A luat mita mancare si combustibil

Joi, 12 Martie 2015, ora 15:164248 citiri
Deputat PSD condamnat la inchisoare cu executare: A luat mita mancare si combustibil
Foto: Q Magazine

Deputatul PSD Ion Stan a fost condamnat de instanta suprema la doi ani de inchisoare cu executare, el fiind gasit vinovat de trafic de influenta, in dosarul in care este acuzat ca a cerut bani unui om de afaceri, pentru a-i obtine contracte cu statul.

Instanta a decis si confiscarea de la Ion Stan a sumelor de 45.000 lei si de 535.000 lei.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva si poate fi contestata de deputat la completul de cinci judecatori al aceleiasi instante.

DNA: Deputatul Ion Stan nu accepta autoritatea statului

Ion Stan a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, in decembrie 2013, el fiind acuzat ca ar fi cerut sume importante de bani in schimbul carora s-ar fi angajat fata de omul de afaceri Nicusor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorala, ca ii va obtine contracte cu statul.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 12 -14 noiembrie 2012, Stan a solicitat denuntatorului (Nicusor Dima) 130.000 lei, bani destinati achizitionarii combustibilului necesar unor autoturisme ce urmau a fi folosite in cursul campaniei electorale, precum si achizitionarii de produse alimentare ce urmau a fi impartite in preajma alegerilor parlamentare.

"Inculpatul Stan Ion a pretins banii lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra unor functionari cu putere de decizie, in vederea inlesnirii derularii unor contracte in curs, precum si pentru obtinerea unor noi contracte de lucrari, de catre firmele controlate direct sau indirect de denuntator. In zilele de 16, 19, 21 si 22 noiembrie 2012, inculpatul Stan Ion a primit, prin intermediul soferului sau, Sarca Florin, patru transe a cate 15.000 lei fiecare (in total 60.000 lei) o parte din bani fiind folositi pentru achizitionarea unor materiale de promovare ce urmau a fi impartite in campania electorala", preciza sursa citata.

Ion Stan cere ridicarea interdicitiei de a parasi tara - vrea la control in Germania

Procurorii sustin si ca, in perioada mai-noiembrie 2009, Ion Stan, avand functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid politic, a primit, in mod indirect, in beneficiul formatiunii politice din care face parte, de la acelasi denuntator, produse pentru campania electorala in valoare de circa 535.000 lei.

"In schimb, inculpatul l-a lasat pe denuntator sa creada ca are influenta asupra unor functionari, respectiv primari ai unor localitati din judetul Dambovita, astfel incat ar putea sa determine acele primarii sa incheie contracte cu firme controlate direct sau indirect de catre denuntator", a mai aratat DNA.

Anchetatorii au mai recizat ca solicitarea de incuviintare a arestarii preventive a lui Stan a fost respinsa prin vot, la 21 decembrie 2012, de Plenul Camerei Deputatilor, desi Comisia juridica a Camerei Deputatilor votase anterior pentru incuviintarea arestarii preventive a inculpatului.

Comentarii