Petre Roman: Clasarea dosarului Revolutiei, un bun inceput de a repune Revolutia la locul meritat

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 19:09
5023 citiri
Petre Roman: Clasarea dosarului Revolutiei, un bun inceput de a repune Revolutia la locul meritat
Foto: Arhiva Ziare.com

Petre Roman, premier al Guvernului provizoriu constituit in decembrie 1989, spune ca decizia instantei de clasare a dosarului Revolutiei este "un bun inceput pentru a repune revolutia in locul meritat", sustinand ca aceasta nu ii impiedica pe urmasii unor victime sa isi ceara mai departe dreptatea.

"Este un bun inceput pentru a repune revolutia in locul pe care il merita pentru ca tot ceea ce am cladit ca natiune libera pana acum pleaca de acolo, din momentul revolutiei (...) Se stie foarte bine in ce imprejurari si in ce context s-a inregistrat numarul mare de victime. Sunt toate legate de declansarea represiunii de catre dictator. Toate pleaca de acolo", a declarat Petre Roman, intrebat cum apreciaza decizia de clasare a dosarului Revolutiei.

Petre Roman a mai spus ca singurul lucru care il preocupa este ca "Revolutiei din decembrie 1989 sa ii fie oferita recunoasterea pe care o indica textul constitutional".

"Pe mine singurul lucru care ma intereseaza si ma preocupa este ca Revolutia romana sa fie pusa la locul pe care il indica chiar textul constitutional", a mai sustinut fostul premier.

Petre Roman a apreciat ca decizia Parchetului instantei supreme de a clasa dosarul Revolutiei nu ii impiedica pe cei care se considera ca sunt urmasii unor victime sa isi ceara mai departe dreptatea in justitie.

"Cred insa ca aceasta clasare a dosarului Revolutiei din decembrie 1989 nu impiedica si nu are cum sa ii impiedice pe cei care se considera ca sunt urmasii unor victime sa isi ceara mai departe dreptatea in justitie. Asta mi se pare evident, de asta traim intr-un stat pe care vrem sa il numim stat de drept, pentru ca cei care se considera lezati in interesele lor, nu are importanta care sunt acestea, de aceasta data de ordin familial, sa spunem, sa poata sa isi duca interesul in justitie", a adaugat Roman.

Dosarul Revolutiei a fost clasat (Video)

Decizia inchiderii dosarului Revolutiei, atacata. Maries: Nu pot decat sa zambesc, e un zambet trist

Procurorii militari de la Parchetul instantei supreme au clasat dosarul Revolutiei din decembrie 1989, in care au fost facute cercetari privind 709 morti, 2.198 de raniti, dintre care 1.855 impuscati, si 924 de retinuti, PICCJ precizand ca pentru unele fapte exista condamnari in alte cauze.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ca procurorii de la Sectia Parchetelor Militare au finalizat cercetarile in dosarul 11/P/2014 privind fapte comise in contextul evenimentelor din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul, ranirea si lipsirea de libertate a unor persoane, precum si distrugerea unor bunuri.

In raport de rezultatul cercetarilor facute cu privire la fiecare victima si de impedimentele procedurale referitoare la punerea in miscare si exercitarea actiunii penale in cauza, prin Ordonanta din 14 octombrie 2015 s-a dispus clasarea dosarului pentru infractiunile de propaganda de razboi, genocid, tratamente neomenoase, infractiuni de razboi contra proprietatii si altor drepturi, respectiv infractiuni contra umanitatii, retinandu-se ca faptele cercetate nu sunt prevazute de legea penala, "nefiind caracterizate de tipicitate in raport cu normele legale incriminatoare".

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei pentru infractiunile de omor, tentativa de omor si instigare la infractiunea de omor, retinandu-se, dupa caz, implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale sau existenta autoritatii de lucru judecat, dar si faptul ca decesul nu s-a datorat unei fapte prevazute de legea penala sau ca fapta nu exista.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Petre Roman dosar revolutie clasat , #Revolutie
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Si "fetele" de la APACA te saluta