Listele USL vs uninominalul PDL (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 August 2011, ora 13:01
8176 citiri
Listele USL vs uninominalul PDL (Opinii)

Ca om politic cu mare experienta, Ion Iliescu a inteles exact care este problema USL si de unde vine marele pericol. Este ceea ce au vestit sondajele daca Victor Ponta le-ar fi citit corect si au confirmat alegerile din 22 august.

Dupa cateva zile de tacere, patriarhul PSD a rabufnit: "(votul uninomnal n.r.)A slabit forta partidelor, a programelor si a platformelor, a ideologiilor. A diluat relatia cu alegatorul si i-a favorizat pe cei cu parale, care nu aveau niciun program de partid. In opinia mea, se impune revenirea la votul pe liste".

Intr-adevar, USL nu face fata votului uninominal, dar nu din motivele invocate de fostul presedinte. PSD nu poate impune candidati necompromisi si au pierdut legatura cu electoratul lor traditional. Aceasta este marea si consacrata slabiciune a presedintelui de facto al PSD, Adrian Nastase, care nu poate promova decat oameni dupa chipul si asemanarea lui, aroganti si dosariabili. Ca dovada PSD a ajuns sa piarda in Moldova rurala, ceea ce pe vremuri era de neconceput. E drept, in urma cu 3 ani, pe un uninominal pur, fara redistribuire, PSD ar fi avut cu 7 mandate parlamentare in plus si ar fi castigat alegerile. De atunci s-au schimbat insa multe, electoratul este mai sceptic si mai dezamagit, iar PDL, ajuns intr-o situatie limita, pare sa-si fi regasit ceva din agilitatea pierduta.

Problemele PNL cu uninominalul sunt vechi. In urma cu 3 ani, pe un uninominal autentic, PNL nici macar n-ar fi fost in Parlament caci n-ar fi trecut pragul electoral. Chiar sa fi intrat totusi, parlamentarii liberalii puteau fi numarati pe degete. In locul lui Crin Antonescu, perdant in colegiul sau, ar fi ajuns in Parlament adevaratul castigator din colegiul respectiv, Ionut Popescu.

Asadar, singura sansa a USL este sa valorifice votul politic negativ, motiv pentru care ar avea nevoie ca de aer de vot pe liste. Numai acesta ii poate da sanse de peste 51% si deci posibilitatea de a impune premierul si/sau de a-l suspenda pe Traian Basescu. Daca procentul este sub aceasta majortate abosluta, USL va mai manca inca 4 ani painea Opozitiei chiar daca va castiga alegerile.

De partea cealalta, strategia puterii incepe sa se contureze si ea se bazeaza tocmai pe votul uninominal. Obligat de picajul abrupt, PDL are nevoie de manifestarea cat mai slaba a votului politic si de o ruptura cu trecutul asa ca partidul isi pregateste rebrenduirea de la culoare, la candidati. Partialele au fost un test reusit. Portocaliul devine verde, candidatii vor fi cat mai aproape de profilul independentilor, iar implicarea centrului cat mai discreta.

Sebastian Lazaroiu vesteste aparitia unei noi formatiuni de centru dreapta inainte de alegeri si a unor noi lideri. Sa nu uitam ca Miscarea Populara e un nume deja rezervat deja de Ioana Basescu si ceva imi spune ca Sebatian Lazaroiu, aflat intr-o asidua campanie de imagine, va urca foarte repede in fruntea acestei formatiuni si ar putea deveni chiar prezidentiabilul ei. PDL si noul partid nu risca sa se canibalizeze, ci se vor completa, caci masa de nehotarati care trebuie mobilizati e imensa si preponderent de dreapta.

Si PDL, uzat de guvernare, si noua formatiune, cu prea putin timp pentru a se impune, ar fi dezavantajate de votul politic. In schimb pot aseza in spatele locomotivei primarilor candidati cu profil cat mai apolitic, de tip Adrian Radulescu, bine alesi pentru electroatul tinta si mai usor de impus la nivelul colegiului. Tocmai de aceea, daca nu s-ar opune UDMR, PDL ar trece la un uninominal pur, intr-un tur de scrutin.

Peste vointa UDMR este insa greu de trecut, nu atat de teama pentru guvernarea actuala, caci ceva imi spune ca nici Opozitia nu vrea acum sa rastoarne executivul si sa riste alegeri anticipate, ci cu gandul la ce va veni din 2012 incolo. Caci, cu Traian Basescu la Palatul Cotroceni, PDL si viitoarea formatiune de centru dreapta nu au nevoie sa traga, precum USL, la majoritatea absoluta pentru a da premierul si a guverna. Este un avantaj care presupune insa si o buna politica de aliante, iar UDMR nu poate fi omisa din nicio strategie.

Asadar macar de-o grija Ion Iliescu ar putea scapa - uninominalul pur nu e foarte probabil. Dar trebuie sa se multumeasca doar cu bucatica de vot pe liste pe care i-o asigura actualul sistem mixt. O bucata ce s-ar putea dovedi insuficienta pentru o guvernare USL.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#vot uninominal vot liste, #PDL USL uninominal liste, #alegeri prezidentiale locale , #PSD