Ion Iliescu versus Monica Macovei. Miza: Unirea cu Moldova

Luni, 11 August 2014, ora 09:43
5984 citiri
Ion Iliescu versus Monica Macovei. Miza: Unirea cu Moldova
Foto: Facebook/Ion Iliescu

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a raspuns cu o lunga scrisoare afirmatiilor facute de europarlamentarul PDL Monica Macovei privind posibilitatea ratata de acesta in 1991 de a realiza unirea cu Republica Moldova. Ion Iliescu considera ca Macovei are "o ignoranta periculoasa".

"Daca cineva a avut un cuvant de spus in privinta viitorului R.S.S. Moldovenesti de la acea data, acel cineva nu putea fi decat cetateanul moldovean. Noi nu puteam decide in locul lui. Nu la Bucuresti s-a decis viitorul Republicii Moldova, si nici la Moscova. El a fost decis la Chisinau, de moldoveni. Ei au hotarat ca vor sa fie independenti, in statul lor, sub conducerea unor lideri alesi din randul lor", arata Ion Iliescu in scrisoarea sa, potrivit Adevarul.

Fostul sef de stat continua intr-un ton virulent la adresa Monicai Macovei, care spusese ca presedintele moldovean, Mircea Snegur, oferise unirea, iar Ion Iliescu o refuzase. "Afirmatia este mincinoasa si iresponsabila. Ea dovedeste o crasa necunoastere a evenimentelor care au dus la aparitia Republicii Moldova, ca stat independent. Pentru cineva care doreste sa fie presedinte al Romaniei aceasta ignoranta este nu doar condamnabila, dar si periculoasa", spune Ion Iliescu.

Ion Iliescu recunoaste existenta unor discutii cu partenerii moldoveni despre subiectul reunificarii.

"Discutii pe tema unificarii, in cadru restrans, au existat in ambele tari, de genul 'ce bine ar fi daca ar fi'. Pe asa ceva nu se poate construi nimic. Apoi, cum ar fi privit moldovenii din stanga Prutului refuzul Romaniei de a le recunoaste independenta? Pentru ca reunificarea implica refuzul Bucurestiului de a recunoaste existenta Moldovei independente. Ar mai fi vrut ei re-unificarea, dupa un astfel de gest? Sigur, nu!", sustine fostul presedinte al Romaniei.

"Atat noi, cat si liderii moldoveni am pornit atunci de la premiza existentei celor doua state romanesti si de la exercitarea dreptului la autodeterminare, context in care se putea promova unificarea dupa modelul celor doua state germane. Am evitat orice incercare de a rastalmaci actiunile noastre, de a fi prezentate ca o expresie a dorintei de 'anexare' a Basarabiei (sau a unei parti a ei) si de modificare a granitelor postbelice", arata Ion Iliescu in scrisoarea sa.

Corlatean, despre unirea cu Moldova: Cetatenii moldoveni pot decide in mod suveran

Ion Iliescu mai aminteste un sondaj de opinie din Republica Moldova, realizat in 1990, in care doar 7,5% dintre cetatenii moldoveni se aratau in favoarea unirii. "Si atunci, unde a fost oportunitatea unirii, in 1990? Reamintesc si ceea ce spunea presedintele Snegur intr-un interviu publicat la Chisinau, in aceeasi perioada: 'Noi n-aveam de gand sa ne unim cu Romania. Lucrul acesta trebuie sa-l stie toti'", arata Ion Iliescu.

Monica Macovei, care si-a lansat recent candidatura la presedintia Romaniei, a spus in cadrul unui interviu ca isi doreste unirea cu Republica Moldova si ca un moment favorabil unirii a fost ratat in 1990, cand presedintele moldovean, Mircea Snegur, a venit la Bucuresti.

"El voia unire. Asteptam sa vedem ce spune Iliescu, iar Iliescu a stat patru ore si a spus nu. Snegur a plecat la Chisinau", a spus Monica Macovei.

Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
#Ion Iliescu Moldova unire Macovei, #Iliescu Macovei unire Moldova, #Iliescu Macovei reunificare Moldova , #presedinte
Comentarii