Ion Iliescu: Trebuie stabilita prin lege verificarea anuala a populatiei

Luni, 06 August 2012, ora 19:51
2410 citiri
Ion Iliescu: Trebuie stabilita prin lege verificarea anuala a populatiei
Foto: Arhiva

Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, a declarat luni ca nu are ce sa-i reproseze lui Ion Rus, care si-a prezentat demisia din functia de ministru de Interne, asupra caruia s-au exercitat "numeroase presiuni".

"Nu, el a mostenit o situatie data, adica aceasta instabilitate reflectata in statistici, care, iata, este speculata de o maniera necinstita, pentru ca 8 milioane si jumatate de votanti sunt un fapt dat", a spus Iliescu.

Ulterior, Iliescu a precizat ca Rus a gresit totusi in afirmatiile publice. "Cu ce a gresit Rus, ca s-a apucat sa declare public 16 milioane (de fapt Rus a zis 18 milioane - n.red) ca bazin electoral, ceea ce este inexact.

Daca luam situatia ca aveam 22 milioane, s-au pierdut in ultimii 20 de ani intre unul si doua milioane - scaderea demografica, pe de alta parte - vreo doua milioane plecati, la care trebuie scazuti 4 milioane cei pana in 18 ani. Nu rezulta decat vreo 15 milioane de votanti ca populatie stabila in tara", a precizat Iliescu.

Totodata, fostul presedinte al Romaniei considera ca trebuie stabilita prin lege o verificare anuala a romanilor care pleaca din tara in sensul scoaterii acestora din listele electorale permanente.

"Nu ne mai aflam in situatia unei stabilitati a populatiei si aceasta continua miscare dupa 2004, mai ales dupa 2007, migratia masiva spre Occident, afecteaza situatia populatiei stabile. Dupa 20 si ceva de ani de zile, Romania are o crestere anuala negativa de 200.000 de oameni, la care se adauga vreo doua milioane de oameni plecati, cel putin.

In aceste conditiuni, trebuie sa stabilim prin lege o verificare anuala: toti cei care pleaca, ca asta inseamna ca ei nu mai platesc dari la structurile locale, nu mai platesc la finante si asa mai departe, nu li se ridica dreptul civil daca vor sa voteze, dar cand voteaza, voteaza pe liste separate.

Deci anual administratia trebuie sa faca aceasta verificare si sa scoata din situatia populatiei stabile votantii si sa ii treca Plecat, semn de intrebare, mai vine, nu mai vine, cand vine i se acorda dreptul sa voteze", a explicat Ion Iliescu.

Intrebat cum comenteaza modificarile ministrilor din Guvernul Romaniei, fostul presedinte al Romaniei a declarat: "Nu le discut pentru ca nu le-am aflat".

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, care vor fi modificarile de ministri in Guvernul Romaniei. Astfel, in locul lui Ioan Rus, care si-a anuntat demisia, luni dimineata, la Ministerul de Interne va fi propus Mircea Dusa, fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul.

Guvernul Ponta, remaniat - vezi reactii

Ministru delegat pentru Administratie a fost numit Radu Stroe, in locul lui Paul Dobre care, la randul sau, si-a anuntat demisia in cursul diminetii. Ministru al Afacerilor Externe a fost propus Titus Corlatean, in locul lui Andrei Marga, care ar putea fi numit ambasador in Germania, potrivit unor surse.

Senatorul PSD Dan Sova a primit si el o functie in Guvern - va fi ministru pentru Relatia cu Parlamentul, in locul lui Mircea Dusa.

O surpriza este la Ministerul Justitiei, unde, in locul lui Titus Corlatean, a fost propusa Mona Pivniceru.

Ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia - acuza presiuni facute de Basescu si Antonescu

Mona Pivniceru este judecator si membru in Consiliul Superior al Magistraturii. O ancheta a revistei Kamikaze din ianuarie 2011 arata ca Pivniceru locuieste intr-o vila de lux inchiriata cu 3.000 euro lunar de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei. CCI este condusa de Mihail Vlasov, membru PNL si socrul lui Cristian David, fost ministru de Interne al liberalilor in perioada 2007-2008.

In ianuarie 2012, Pivniceru a declarat, intr-un interviu acordat Romania Libera, ca mandatul lui Daniel Morar in fruntea DNA nu ar mai trebui prelungit.

Ponta a precizat ca presedintele interimar Crin Antonescu a acceptat deja aceste propuneri si spera ca ministrii sa-si preia portofoliile marti dimineata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Iliescu numarare populatie, #Ion Iliescu demisie Ioan Rus, #Ion Iliescu remaniere guvern, #Ion Iliescu modificari ministri Guvern , #PSD