Miza luptei dintre Ion Iliescu și Dan Voiculescu privind furtul banilor negri ai Securității. „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”

Sambata, 27 Noiembrie 2021, ora 08:53
17420 citiri
Miza luptei dintre Ion Iliescu și Dan Voiculescu privind furtul banilor negri ai Securității. „Din peste 850 de milioane de dolari, în 1990 când a fost lichidată ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari”
Ion Iliescu și Dan Voiculescu FOTO Hepta

Ieșirea publică a fostului președinte Ion Iliescu, care vineri, 26 noiembrie, a atacat postul Antena 3 cerându-le să caute banii negrii ai fostei Securități ”la o adresă mai aproape de A 3”, o trimitere directă la patronul real al trustului, Dan Voiculescu, a readus în discuție acest vechi subiect. Istoricul Mădălin Hodor susține că sumele „dispărute” se apropie de 1 miliard de dolari la valoarea din 1990.

„Bineînțeles că Ion Iliescu are dreptate. Știe foarte bine.

O singura observație. Aia nu erau banii lui Ceaușescu. Ca nu erau din veniturile lui. Erau banii pentru care milioane au făcut foame, au stat în întuneric ca șobolanii și în frig.

Ce au furat securiștii după decembrie 1989 au fost banii noștri. Asa. Sa nu existe vreun dubiu.

A. Și.

1. În februarie 1990 când a fost lichidata ICE Dunărea s-au găsit 20 de dolari, 15 franci și niște mărunțiș în valuta exotică. ICE Dunărea a realizat conform propriului bilanț din anul 1988 câștiguri de 850 milioane dolari. In 1989 se preconiza depășirea cifrei.

2. Cel care semnează documentul de control financiar se numește Mugur Isărescu. Poate va sună cunoscut numele.

3. Banii nu au fost niciodată în conturi din străinătate. Tot ce era afara erau conturi tranzitorii pentru operațiuni curente. Sume de ordinul milioanelor de dolari, dar nu sute. Cei care au furat banii au fost cei care au lansat și perdeaua de fum cu "conturile lui Ceauşescu din străinătate". Ceaușescu nu avea încredere în băncile străine și știa ca prima măsură în caz de ceva era înghețarea conturilor. Vazuse ce pățise Marcos și nu era prost. Din 1987 toată valuta fusese vândută și repatriată.

Totul a fost minunat de simplu”, a scris Hodor pe pagina sa de Facebook.

Ion Iliescu, atac la Dan Voiculescu

Fostul președinte Ion Iliescu a criticat postul Antena 3 după emisiunile pe tema Revoluției din 1989, în care invitații au vorbit despre banii negri ai Securității comuniste. Acuzând televiziunea că ”încearcă să anuleze adevărul”, fostul președinte recomandă ca banii să fie căutați ”la o adresă mai aproape” postului fondat de Dan Voiculescu.

”Mă uit, cu nedumerire, la spectacolul oferit de A 3 seară de seară, și nu înțeleg ce vrea să transmită, prin invitații săi la emisiunea ”Sinteza Zilei”, domnul Mihai Gâdea. O fi o racordare la conținutul noii revoluții culturale, aud că-i zice ”cancel culture”, ”cultura anihilării”. O fi o încercare de reanimare a audienței. Nu am cum ști, și, să fiu onest, nici nu țin să știu prea multe despre acest tip de politică editorială.

Nu aș fi reacționat public dacă, folosind această ocazie, emisiunea nu ar fi încercat să anuleze adevărul despre evenimente din timpul și imediat de după schimbarea de regim din decembrie 1989. Și, discret, lucrurile se îndreaptă către ”Noi? Nu știm nimic despre banii lui Ceaușescu! Poate Iliescu, el i-a luat!”, a scris Iliescu pe blogul său vineri, 26 noiembrie.

Fostul președinte amintește că sistemul comunist care a fost schimbat nu le oferea o viață decentă și demnă românilor și neagă acuzațiile lansate de postul tv, conform cărora ar avea vreo legătură cu banii fostei Securități.

”La 22 decembrie 1989 s-a schimbat un sistem politic, totalitar, opresiv, care eșuase în a oferi o viață decentă, și demnă, românilor. Nu s-a dizolvat un stat. Banii statului au fost administrați de exact aceleași instituții care îi administrează și acum. Nu sunt administrați de Iohannis, cum nu au fost administrați nici de mine, nici de Emil Constantinescu sau de Traian Băsescu. Există BNR, există Minister de Finanțe.

Faptul că acest maraton de emisiuni a început cu interviul dat presei românești, până la urmă de stat, fiind vorba despre televiziunea publică, de generalul Pacepa, mă face să mă gândesc că toată povestea asta este expresia unui soi de răfuială între rămășițele unor grupări din fostele servicii de securitate. Treaba lor, are cine să judece lucrurile astea, și să țină lucrurile sub control. Din păcate, acum se discută despre banii negri ai serviciilor secrete din epocă, bani care nu au fost sub controlul formal al statului. Era bine să se fi putut face transparente aceste lucruri. Dar unde sunt ele transparente?

Îl dezamăgesc pe domnul Gâdea: banii ăia despre care vorbesc invitații săi nu sunt la mine. Dar poate să încerce la o adresă mai aproape de A 3. Dacă îl interesează subiectul cu adevărat…”, a mai scris Iliescu.

Reacția fostului președintel vine după ce, în ultima perioadă, postul Antena 3 a prezentat zilnic subiectul moștenirii dictatorului Nicolae Ceaușescu. Joi, într-o emisiune, Serghei Mizil, fiul liderului comunist Paul Niculescu Mizil, a acuzat că banii fostei Securități comuniste au ajuns la noua Putere instalată după Revoluție, în frunte cu Ion Iliescu.

Fondatorul Antena 3, Dan Voiculescu, a fost declarat oficial colaborator al Securității. Verdictul, dat de Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) în 2006, în urma verificării dosarelor predate de SRI, a fost atacat în instanță de acesta, dar a pierdut.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Ion Iliescu PSD, #Dan Voiculescu, #Securitatea, #Revolutie 1989 , #stiri Ion Iliescu