Inregistrarea cu interviul acordat de Ion Iliescu pentru Le Figaro: Nu exista statul paralel. PSD ar trebui sa-l sustina pe Tariceanu la prezidentiale

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 21:44 9216 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Asa cum a promis, jurnalistul Le Figaro Paul Cozighian a facut publica inregistrarea cu interviul luat fostului presedinte Ion Iliescu.

Inregistrarea a fost difuzata la emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV.

"In mod realist, Partidul Social Democrat va trebui sa il sustina pe domnul Tariceanu la prezidentiale, care are mai multe sanse. Nu avem o personalitate din PSD care sa aiba sustinerea maselor. Nu suficient, din pacate", a spus Ion Iliescu in interviul acordat publicatiei franceze, potrivit inregistrarii.

De asemenea, fostul sef de stat a afirmat ca statul paralel nu exista.

"Multi oameni vorbesc despre 'statul paralel'. Eu imi aduc aminte foarte concret ce inseamna aceasta, ce inseamna 'statul paralel'. Nu este statul paralel, dar slabiciunea fortelor politice din tara si a partidelor poate crea un vid care, bineinteles, poate crea posibilitatea ca forte rebele, forte necontrolate, sa creeze aceasta imagine a unui 'stat paralel'. Nu exista", a mai spus, printre altele fostul presedinte Ion Iliescu.

"Eu am condus o perioada destul de lunga partidul. Am avut functii in stat, chiar sef al statului. Chiar daca a fost o perioada in care nu am fost ales, am avut activitati in stat si am ramas si in partid. Dar m-am retras din aceasta pozitie de prim-plan, ancorata in realitatea concreta. De cativa ani nu mai am nicio legatura cu partidul, pentru ca m-am retras ca pensionar", a mai povestit Iliescu.

Fostul presedinte a fost intrebat cum se iau astazi deciziile in Partidul Social Democrat: Dragnea decide tot, iar ceilalti sunt obligati sa spuna "da" sau pot exista discutii, permite discutii?

Gelu Voican-Voiculescu: "Este o alianta, suntem legati de celalalt partid liberal, ALDE, adevaratii liberali, nu cei care au intrat in siajul miscarii populare. ALDE este mai mic, dar este in crestere si se consulta cu liderii... Nu este singur".

Ion Iliescu: "Iar liderul acestui partid, ALDE, Tariceanu, este un om cu o mare experienta politica. Am colaborat cu el imediat dupa Revolutie. El era in Partidul National Liberal. Presedinte era domnul Radu Campeanu".

Dar in partid (PSD) se poarte discutii?, a venit o alta intrebare din partea reporterilor Le Figaro.

"Din pacate nu la dimensiunile necesare pentru resonsabilitatile sale. Este o opinie", a fost raspunsul fostului presedinte.

Reporter: Credeti ca se poarta mai putin discutii acum decat in perioada dumneavoastra?

Ion Iliescu: "Da. Si, in plus, nu mai exista acea legatura solida de incredere reciproca intre toti membrii partidului. Noi am promovat acest lucru si a fost forta partidului nostru in toata perioada de dupa Revolutie. Increderea eterna din partid, intre membri, de la lideri pana jos, pana la final. A fost forta partidului nostru, aceasta unitate si aceasta solidaritate, responsabilitatea intelectuala in fata partiului si in fata membrilor. Aceasta este slabiciunea si chiar increderea reciproca cred ca este putin...Pot sa emit multe judecati, pentru ca nu mai sunt...Sunt multi oameni de calitate in partid. Este, totusi, cel mai puternic partid, in continuare, si are cea mai mare influenta in randul maselor, in toate categoriile de populatie. Dar, din pacate, exista fracturi interioare care se reflecta astazi. Pozitia personala a domnului Dragnea este destul de complicata, cu aceste probleme cu justitia".

Reporter: In sondaje sunt in scadere, din pacare, din cauza acestui domn, care face sa cada partidul in sondaje.

Ion Iliescu: "Aceste probleme personale bineinteles ca... "

Ion Iliescu: "Insa, oricum, partidul trebuie sa depaseasca toate aceste conditii si sa regaseasca un echilibru. Pentru ca partidul cred ca este inca cea mai puternica formatiune politica si are inca sustinerea unei mari parti a populatiei, majoritatii".

Reporter: Vorbiti de criza. In ce masura este comparabila criza actuala cu trecutul?

Ion Iliescu: "Nu cred ca a existat o perioada atat de complicata".

Reporter: Este cea mai grava criza cu care s-a confruntat partidul?

Ion Iliescu: "Bineinteles".

Amintim ca Le Figaro a publicat un articol in care Ion Iliescu se plange de situatia in care a ajuns PSD, insa fostul presedinte a dezmintit propriile afirmatii intr-o postare pe blog.

Iata detalii pe acest subiect:

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News