Iliescu, interviu pentru agentia rusa Tass: PSD a devenit instrument pentru detinerea puterii

Luni, 09 Decembrie 2019, ora 17:42 8986 citiri
Foto: Bogdan Maran/ Mediafax/ Hepta.ro

Partidul Social-Democrat a ajuns sa functioneze doar ca "instrument" pentru detinerea puterii, afirma Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei si presedinte de onoare al PSD, indemnand formatiunea politica sa revina la ideologie pentru a-si recastiga electoratul.

Declaratia a fost facuta pentru agentia guvernamentala rusa Tass, careia i-a acordat un interviu dupa o absenta de peste doi ani din spatiul public.

Iliescu spune in interviu ca relatiile lui cu PSD s-au racit, motivul fiind valorile si principiile partidului si functionarea acestuia ca instrument de putere.

"In ultima perioada, situatia din interiorul PSD a lasat mult de dorit. Cum vedeti viitorul partidului?", este intrebarea pe care i-o adreseaza reporterul TASS.

"Nu este niciun secret ca relatiile mele cu partidul s-au racit in ultimii ani. Motivul se refera la valori, la principii". (...) "Cel mai rau lucru este ca in prezent Partidul Social-Democrat nu functioneaza ideologic, ci doar ca instrument de putere", a declarat Ion Iliescu, notand ca PSD a ajuns sa adopte o ideologie orientata "spre centru".

"Cred ca situatia va impinge PSD sa revina la ideologie, sa consolideze democratia interna si sa recastige electoratul, pe baza actualelor structuri sociale. Romania, la fel ca alte tari din Europa de Est, nu isi poate permite sa renunte la politicile de stanga", a precizat Iliescu, citat de Mediafax.

De asemenea, intrebat cum evalueaza starea actuala a relatiilor bilaterale si cum ar trebui sa arate, de fapt, aceste relatii, Ion Iliescu spune ca, astazi, relatiile dintre Romania si Rusia nu pot fi numite normale dupa niciun criteriu, iar politicienii romani ar trebui sa inteleaga importanta normalizarii relatiilor cu Rusia.

"Relatiile dintre Romania si Rusia nu pot fi considerate normale dupa niciun criteriu. Vreau sa subliniez ca viata in umbra imperiului nu este convenabila pentru tari precum Romania si nu toate amintirile istorice sunt placute... Sper ca politicienii romani vor intelege ca normalizarea relatiilor cu Rusia, pe langa comert si schimburi culturale, va extinde abilitatea Romaniei de a participa la rezolvarea problemelor in tarile vecine, inclusiv in Moldova si Ucraina, unde, bineinteles, are interese", spune fostul presedinte, citat de News.ro.

El afirma ca normalitatea in relatiile romano-ruse reprezinta respectarea reciproca, recunoasterea legitimitatii intereselor celeilalte parti, daca acestea se afla in limitele permise de comunitatea internationala.

Autorul interviului, Nikolai Morozov, precizeaza ca fostul presedinte, ajuns la 89 de ani, nu mai are iesiri publice, a cerut urna mobila la ultimele alegeri, nu mai acorda interviuri, dar "pentru corespendentul TASS, Iliescu a facut o exceptie".

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News