Iliescu, in Spiegel: Am aprobat cererea CIA pentru a detine un sediu in Romania (Video)

Miercuri, 22 Aprilie 2015, ora 23:24
9167 citiri
Iliescu, in Spiegel: Am aprobat cererea CIA pentru a detine un sediu in Romania (Video)

Fostul presedinte Ion Iliescu recunoaste ca a pus la dispozitia CIA, la sfarsitul anului 2002 - inceputul anului 2003, o cladire in Bucuresti, iar de detalii s-a ocupat fostul sef al Administratiei Prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes.

Iliescu a declarat intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel ca un reprezentat CIA in Romania l-a rugat sa puna o cladire la dispozitia serviciului. Ion Iliescu, in calitate de presedinte al Romaniei in acea perioada, a acceptat cererea.

Ion Iliescu: Nu am cunostinta de inchisori CIA in Romania

Fostul sef al statului a spus ca a fost vorba de un gest de bunavointa si a precizat ca nu stie ca in acea cladire ar fi fost o inchisoare secreta a CIA.

"A fost un gest de bunavointa din partea noastra, ne pregateam de aderarea la NATO", a declarat Ion Iliescu pentru Spiegel.

"Nu am intervenit in activitatile CIA din acea cladire. Eu, in calitate de presedinte in acel moment, am considerat ca nu este ceva important. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu si nu am intrat in detalii privind cererea aliatului nostru de a avea un sediu in Romania", a completat Ion Iliescu.

Basescu: Nu exista o proba ca pe teritoriul Romaniei au existat inchisori CIA

Intrebat de jurnalistii de la Spiegel ce raspuns ar fi dat cererii daca stia ca acolo ar fi urmat sa functioneze o inchisoare CIA, Ion Iliescu a spus ca "desigur nu ar fi fost unul pozitiv". "Am invatat din acest lucru sa fim mai atenti pe viitor cu astfel de cereri", a precizat fostul presedinte.

PE a cerut Romaniei sa investigheze existenta unor posibile inchisori CIA pe teritoriul sau

Ioan Talpes, "mana libera" de la Iliescu sa aprobe cererea CIA

Cei de la Spiegel amintesc ca, anul trecut, fostul sef al Administratiei Prezidentiale Ioan Talpes, care in perioada 1992 - 1997 a fost sef al SIE, a recunoscut ca in Romania a existat un "centru de tranzit al CIA". A fost primul oficial roman care a recunoscut acest lucru, subliniaza publicatia citata.

Talpes a confirmat si acum declaratiile lui Iliescu. Acesta a spus ca Romania a primit la finalul lui 2002-inceputul anului 2003 o cerere de la CIA pentru a primi o cladire in tara noastra, iar Ion Iliescu i-a dat "mana libera" pentru a o aproba.

Inchisori CIA in Romania: Amnesty International ne cere sa facem lumina in acest caz

Cladirea s-a aflat in Bucuresti si a fost folosita de CIA in perioada 2003-2006. Talpes a declarat ca in prezent ea nu mai exista, dar nu a vrut sa spuna locul exact in care s-a aflat.

El si-a corectat astfel declaratia facuta anul trecut pentru Spiegel, cand preciza ca nu stie unde se afla sediul CIA din Romania.

Totodata, Talpes a mai sustinut ca nu stie daca CIA a folosit si aeroportul de la Mihail Kogalniceanu si ca nu a fost niciodata in sediul din Bucuresti pentru ca, afirma el, era constient de faptul ca putea fi un lucru periculos.

Inchisori CIA in Romania: MAE nu detine niciun fel de informatii despre acest subiect

Asadar, adauga Talpes, le-a spus reprezentantilor CIA ca Romania nu vrea sa afle detalii despre ceea ce se intampla in acea cladire.

Declaratiile confirma raportul lui Dick Marty

Spiegel mai scrie ca mult timp oficialii romani au negat existenta unui centru CIA in Romania, insa declaratiile lui Ion Iliescu si ale lui Ioan Talpes confirma raportul lui Dick Marty din 2006/2007 potrivit caruia tara noastra a gazduit o inchisoare secreta.

Potrivit acelui raport, cel putin cinci oficiali romani de rang inalt aveau informatii despre existenta centrului CIA din Romania. Printre ei se numara Ion Iliescu, Ioan Talpes si Traian Basescu.

Spiegel precizeaza ca a cerut o reactie si din partea lui Traian Basescu, insa acesta nu a vrut sa comenteze pe aceasta tema.

Seful SIE: In Romania nu au existat inchisori CIA

In anul 2008, o comisie a Parlamentului roman a ajuns la concluzia ca nu au existat inchisori secrete ale CIA in Romania si nici informatii despre transferuri de prizonieri cu zboruri secrete. Fostul sef al comisiei, Norica Nicolai, in prezent europarlamentar, are si acum aceeasi pozitie. "Nu a existat nicio dovada la acea vreme", a declarat Norica Nicolai pentru Spiegel.

Presedintele APADOR-CH Maria Nicoleta Andreescu a catalogat, in acel moment, activitatea comisiei ca fiind "complet ineficienta si neserioasa".

Ea a spus acum pentru Spiegel ca declaratia facuta de Ion Iliescu este "foarte importanta". "Daca statul roman are vointa sa clarifice problema inchisorilor CIA, ar trebui, dupa aceste declaratii, sa inceapa o ancheta", a declarat aceasta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Ion Iliescu inchisori CIA Romania, #inchisori CIA Romania , #presedinte