Iliescu explica de ce Revolutia din 1989 a fost sangeroasa si critica guvernul Ciolos (Video)

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 11:30
7842 citiri
Iliescu explica de ce Revolutia din 1989 a fost sangeroasa si critica guvernul Ciolos (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu explica, intr-o postare pe blog, de ce Revolutia din 1989 a izbucnit la Timisoara si a fost una sangeroasa, singura de acest fel din fostele state comuniste. Tototdata, Iliescu dezaproba instalarea guvernului de tehnocrati condus de Dacian Ciolos cu ajutorul societatii civile.

"Revine permanent in discutie faptul ca noi am iesit violent din comunism, ca pentru a ne recastiga libertatea a fost nevoie de jertfa unor oameni. Da, ceea ce s-a intamplat in jurul nostru, in anul 1989, a contrastat cu situatia din tara noastra: toate tarile foste comuniste au avut parte de o schimbare pasnica de sistem.

De ce noi am fost exceptia? Motivul este simplu, dar in acelasi timp extrem de complicat, si el explica multe dintre evenimentele care au urmat prabusirii ceausismului. Este vorba despre lipsa unei alternative politice la regimul existent. Nu pentru ca n-ar fi avut cine s-o construiasca, incercari au fost, si de natura politica, si de natura civica, si de natura sindicala", arata intr-o postare pe blog Ion Iliescu.

Fostul presedinte mai sustine ca regimul ceausist a avut o caracteristica: "intoleranta extrema la diversitate, la orice insemna abatere de la dogma, de la linia oficiala".

In textul citat, in care fostul presedinte vorbeste, printre altele, despre imperialismul american si influenta Moscovei, principala cauza a prabusirii regimului Ceausescu este considerata a fi scaderea nivelului de trai, nicidecum esecul comunismului ca ideologie.

"Pana spre inceputul anilor 80 a existat un fel de consens intern, legat de dezvoltare. Oamenii au sustinut regimul, cata vreme a fost relativ performant economic, iar efectele sociale au fost importante. De asta nu era nevoie de o alternativa, de asta a fost respinsa crearea ei de catre cetateni. Cand esecul economic devenise evident, spre mijlocul anilor 80, nu a mai fost timp pentru crearea ei, iar furia si disperarea oamenilor au dus catre o solutie violenta, nu catre o schimbare negociata, ca in Cehoslovacia, Ungaria si Polonia. Tari care au avut timp-si oarecare libertate - de a construi astfel de alternative, si conducatori care au inteles ca lumea se schimba, ca vrea libertate, pluralism, democratie", explica Ion Iliescu.

De asemenea, acesta sustine ca Revolutia a inceput la Timisoara datorita faptului ca acest oras este cunoscut pentru "diversitatea sa, nu doar etnica si religioasa, ci si industriala, intelectuala, culturala".

"Parlamentul, spectator. Societatea civila a luat locul cetatenilor"

La final, Ion Iliescu spune ca pentru democratie trebuie luptat in permanenta si ea nu poate fi lasata "fara continut", asa cum s-a intamplat recent, prin instalarea guvernului de tehnocrati condus de Dacian Ciolos, lucru de care se declara nemultumit.

"Revolutia Romana a fost un mare moment de demnitate al poporului roman. Si ne lasa o mostenire: democratia, care insa nu este un dat. Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru ca stim ce inseamna lipsa ei. Si nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de continut a democratiei, marginalizarea institutiilor ei fundamentale, Parlamentul, in special, transformarea partidelor politice intr-un soi de spectatori, menite doar sa dea impresia de pluralism politic, si, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse cai, a votului sau.

Ne aflam intr-un moment critic in dezvoltarea regimului politic romanesc. Si el nu are cum sa nu se reflecte in plan economic si social. Pe cine reprezinta un guvern de 'tehnocrati', cine il controleaza, democratic, asa cum scrie in Constitutie, cand nu mai stim cine si-l asuma politic, cine este puterea, cine opozitia, care ii este programul?

In Parlament se voteaza fara o minima dezbatere legi cu impact determinant asupra vietii oamenilor. 'Societatea civila' a luat locul cetatenilor, si schimba guverne, impune programe, numeste ministri, creeaza institutii. Minoritati agresive promoveaza interese private, in dauna interesului public. Nu asa ceva am vrut in decembrie 1989", afirma Ion Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu revolutia 1989, #Iliescu guvern tehnocrati , #PSD
Comentarii
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Poza patrula
patrula
rank 5
are perfecta dreptate, in toate punctele abordate... dar asta postum