Iliescu, despre Schengen: Presedintele se agita inutil, ce rost are sa dam din coate? (Video)

Sambata, 09 Martie 2013, ora 12:56
3690 citiri
Iliescu, despre Schengen: Presedintele se agita inutil, ce rost are sa dam din coate? (Video)
Foto: Digi 24

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen este o "chestiune fundamentala", insa apreciaza ca presedintele Traian Basescu "se agita inutil" pe aceasta tema.

"Presedintele se agita inutil, vrea sa il ia lumea in seama, ori esential este fondul problemei, ce rost are sa dam din coate cand noi avem indeplinite toate conditiile sugerate? Esential este fondul problemei, avem indeplinite toate conditiile. Lasam ca lucrurile sa se aseze", a spus Ion Iliescu, sambata, prezent la Romexpo inainte de alegerile pentru functia de presedinte al PSD Sector 1.

Comentariile sale vin ca reactie la scrisoarea trimisa de presedintele Traian Basescu catre presedintii Senatului si Camerei Deputatilor prin care solicita sa se adreseze Parlamentului, marti, pe subiectul aderarii Romaniei la Spatiul Schengen si pe alte teme de politica externa.

Fostul presedinte a spus ca "agitatiile" pe subiectul aderarii Romaniei la Schengen sunt legate de situatia politica din fiecare tara din Uniunea Europeana si de campaniile electorale, afirmand si ca "Romania a fost in consonanta cu Europa in toate", in istoria tarii.

"Avem 20 de ani de dialoguri cu tarile europene, cu partidele europene. Am intrat in circuitul acesta de integrare europeana", a mentionat fostul presedinte PSD.

Intrebat daca aderarea la Schengen este o prioritate, acesta a raspuns: "Bineinteles, este o chesitune fundamentala, pe spatiul Schengen este bine sa se limpezeasca statutul nostru ca membru al UE".

Basescu cere sa se adreseze Parlamentului pe tema Schengen

Schengen, amanat oficial: Olanda asteapta MCV-ul, Stroe nu este "nemultumit"

Vorbind despre o eventuala trecere al Parlament unicameral, Ion Iliescu s-a declarat pentru actuala forma a Legislativului.

"A fost o discutie pe care am avut-o in 1990. In Europa, doar tarile foarte mici au parlamente unicamerale. Noi suntem a saptea tara ca populatie din Uniunea Europeana, peste jumatate din tarile din UE au parlamente bicamerale. De ce sa trecem de la bicameralism la monocameralism? Nu exista ratiune", a sustinut fostul presedinte.

Nu in ultimul rand, vorbind despre recentele "migratii" ale unor politicieni democrat-liberali la PNL, presedintele de onoare al PSD a spus ca "e mult spus migratii, sunt cateva situatii individuale de pesonalitati", argumentand ca "tentatia fripturistilor e totdeauna la ordinea zilei" si ca "asemenea migratii personale sunt fenomene cunoscute".

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Ion Iliescu Traian Basescu aderare Schengen, #Ion Iliescu Parlament bicameral, #Romania aderare Schengen, #Romania Parlament unicameral , #Traian Basescu