Iliescu, despre dosarul Revolutiei: Nu-mi fac niciun fel de probleme. Rolul meu atunci a fost eminamente pozitiv

Marti, 12 Aprilie 2016, ora 20:14
4136 citiri
Iliescu, despre dosarul Revolutiei: Nu-mi fac niciun fel de probleme. Rolul meu atunci a fost eminamente pozitiv
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, marti, ca nu isi face niciun fel de probleme pentru redeschiderea dosarului Revolutiei, ca va merge in fata anchetatorilor daca acestia il vor chema si ca la Revolutie rolul sau "a fost eminamente pozitiv".

"Dosarul Revolutiei nu a fost inchis niciodata. Nu imi fac niciun fel de probleme. Atunci rolul meu a fost unul eminamente pozitiv. A fost doborat un regim totalitar. Sunt gata sa discut cu oricine, orice despre Revolutie", a spus Iliescu, pentru News.ro.

Romania, condamnata din nou la CEDO in dosarul Revolutiei - cat trebuie sa plateasca (Video)

Intrebat daca se va prezenta in fata anchetatorilor, fostul sef al statului a spus: "Asta nu decid eu. Daca ma cheama, da".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a trimis pe 14 aprilie, la instanta suprema, dosarul "Revolutiei", fiind necesara transportarea acestuia cu un microbuz, din cauza numarului mare de volume ale cauzei.

Instanta a stabilit pentru luni 25 aprilie termenul de judecare, in camera preliminara, a cererii PICCJ de confirmare a redeschiderii urmaririi penale in dosarul Revolutiei.

Procurorul genreral interimar al PICCJ, Bogdan Licu, a infirmat, in 5 aprilie, ordonanta din 14 octombrie 2015 a Sectiei Parchetelor Militare de clasare a dosarului Revolutiei si a dispus redeschiderea urmaririi penale in cauza.

Licu a anuntat ca, in urma reanalizarii cauzei, s-a constatat ca solutia de clasare a Sectiei Parchetelor Militare este netemeinica si nelegala, fiind adoptata pe baza unei cercetari incomplete, cu ignorarea unor informatii, date si documente esentiale referitoare la evenimentele din decembrie 1989.

Dosarul Revolutiei va fi redeschis: Nu s-au facut toate demersurile pentru aflarea adevarului

Procurorul general interimar al Romaniei a mai spus ca aceste aspecte au condus la "stabilirea unei situatii de fapt incomplete, iar in unele aspecte eronata, iar pe cale de consecinta, la o gresita incadrare juridica a faptelor, toate acestea zadarnicind aflarea adevarului si identificarea tuturor faptuitorilor, precum si a faptuitorilor din spatele faptuitorilor".

Din modul de desfasurare a anchetei in dosarul Revolutiei rezulta ca nu a existat o preocupare pentru stabilirea aspectelor esentiale referitoare la evenimentele din perioada 17-30 decembrie 1989.

"Desi ordonanta retine existenta razboiului radio-electronic, ea se rezuma la a mentiona faptul ca acesta a << amplificat starea de psihoza si incertitudine creata in randul militarilor si populatiei civile >>, dar nu raspunde unor intrebari firesti privind scopul acestui razboi, necesitatea declansarii acestuia, scopul urmarit, si nu au fost identificati cei care l-au dispus si pus in executare", a precizat Licu.

In plus, in dosar se vor efectua cercetari pentru infractiunea de genocid. "In ipoteza in care in cauza se dovedeste ca atat diversiunea terorist-terestra, cat si cea radio-electronica (aeriana si navala) si psihologica aveau drept scop crearea unui conflict armata-securitate, armata-armata si ulterior determinarea unei interventii militare externe in scopul de a se produce un numar cat mai mare de victime (60.000 potrivit informatiilor difuzate de media), justificand astfel preluarea puterii de catre structura nou constituita, si descurajand astfel orice alta forma de opozitie, in cauza se poate retine infractiunea de genocid", se mai arata in decizia de infirmare a clasarii dosarului.

Cauza a primit o decizie de clasare, din lipsa de probe, in 14 octombrie 2015, cand la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Nitu. Acesta a demisionat in 2 februarie, dupa ce a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasarea cu coloana oficiala.

Dupa decizia de clasare, aproximativ 100 de persoane, victime ale Revolutiei sau urmasi ai acestora, dar si membri ai Asociatiei "21 Decembrie" au atacat hotararea. Contestatiile au fost depuse atat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cat si la instanta suprema.

In 19 februarie, procurorul general interimar Bogdan Licu a cerut de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dosarul privind Revolutia din 1989, pentru reanalizarea deciziei de clasare din septembrie 2015.

Dosarul Revolutiei din 1989 este una dintre cele mai tergiversate anchete din istoria practicii judiciare din Romania. Procurorii au avut de lamurit cauzele in care s-a produs decesul a 709 persoane, ranirea prin impuscare a 1.855 de persoane, ranirea prin alte forme de violenta a 343 de persoane si privarea ilegala de libertate a 924 de persoane.

Anchetatorii au aratat in rezolutia de clasare ca, in unele dintre cazurile avute in atentie, persoanele vinovate de omor sau ranire prin impuscare au fost judecate sau deja condamnate in alte dosare. De asemenea, in alte cazuri, decesul "a fost urmarea unui act suicidal (impuscare, precipitare etc.), a manevrarii imprudente a armamentului din dotare de catre cel in cauza sau s-a datorat unor cauze patologice".

Procurorii militari au mai sustinut in solutia de clasare ca starea de oboseala si stresul au afectat aprecierea obiectiva a realitatii. In acest context, au fost situatii in care s-au executat focuri de arma intre militari din aceeasi unitate sau intre unitati militare.

Peste 4.500 de dosare au fost deschise pentru faptele comise in decembrie 1989, din care au fost trimise in judecata 112 dosare, cu 275 de inculpati, intre care 25 de generali, 114 ofiteri, 13 subofiteri, 36 de militari in termen si 87 de civili.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iliescu dosar Revolutie Cedo, #Romania sanctionata CEDO Revolutie, #Romania CEDO dosarul Revolutiei , #Revolutie