Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Iliescu: Desemnarea premierului, foarte buna cum e! Basescu s-a folosit de slabiciuni

Marti, 04 Iunie 2013, ora 16:48
3602 citiri
Iliescu: Desemnarea premierului, foarte buna cum e! Basescu s-a folosit de slabiciuni

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, considera ca nu e nevoie de o modificare a prevederii privind desemnarea premierului care se regaseste in actuala Constitutie, intrucat aceasta e "foarte buna", chiar daca Traian Basescu ar fi reusit sa o ocoleasca, folosindu-se de slabiciunile unora.

"Prevederea actuala din Constitutie e foarte buna! Partidul cu cea mai mare reprezentare sau coalitia care are majoritatea in Parlament are dreptul sa-si prezinte un candidat pentru functia de prim-ministru, pe care presedintele il desemneaza sa formeze un cabinet, care se supune aprobarii Parlamentului", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Fostul sef de stat considera ca aceasta prevedere nu e ambigua si ca presedinte, Traian Basescu, s-a folosit de ea profitand de context.

"Intr-un moment de pareri mai acute si opinii divergente, s-a folosit de niste slabiciuni, dar Constitutia e un cadru destul de limpede, premierul il da fie partidul majoritar, fie o coalitie de partide, iar presedintele n-are incotro decat sa-l accepte.

In general, Constitutia nu e rea asa cum e ea, trebuie aduse doar mici ajustari pe care le impune stadiul actual si experienta acumulata", mai crede Iliescu.

Reprezentantii USL au anuntat ca vor sa clarifice, in viitoarea Constitutie, felul in care se face desemnarea premierului, astfel incat automat partidul sau alianta cu cele mai multe mandate parlamentare sa aiba dreptul sa dea candidatul pentru sefia Guvernului.

"Presedintele nu poate sa nu recunoasca rezultatul votului popular si atunci desemnarea se face in felul urmator: presedintele ia act de rezultatul oficial al alegerilor si incredinteaza mandatul pentru a forma guvern celui propus de prima formatiune politica, partid sau alianta in ordinea numarului de voturi.

Daca aceasta persoana nu reuseste sa alcatuiasca o echipa guvernamentala si un program cu care sa obtina votul de investitura in Parlament, presedintele incredinteaza mandatul celui de-al doilea plasat care incearca si el. Nu reuseste nici al doilea, atunci exista un termen, vom vedea cat, in care fie se constituie o majoritate din fortele politice din Parlament, fie se dizolva si se recurge la alegeri anticipate", a explicat co-presedintele USL, Crin Antonescu.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Iliescu desemnare premier, #Iliescu modificare Constitutie , #PSD