Iliescu: De unde rezulta ca nu s-a realizat cvorumul? Astept motivarea CCR

Miercuri, 22 August 2012, ora 17:59
5142 citiri
Iliescu: De unde rezulta ca nu s-a realizat cvorumul? Astept motivarea CCR
Foto: Arhiva

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a precizat, miercuri, ca asteapta motivarea Curtii Constitutionale referitoare la hotararea de invalidare a referendumului cu datele statistice concrete care au stat la baza acesteia.

"Inca nu am vazut hotararea Curtii Constitutionale si mai ales motivarea ei. Am inteles ca aceasta ar fi declarat referendumul privind suspendarea presedintelui Basescu nevalabil, intrucat nu s-ar fi indeplinit cvorumul necesar, adica 50% + 1 prezenti la vot din totalul cetatenilor cu drept de vot. Pe ce se bazeaza aceasta afirmatie? Care sunt datele statistice privind populatia Romaniei pe care s-a intemeiat aceasta decizie a Curtii Constitutionale?", scrie Iliescu, intr-o postare pe blogul sau.

El a aratat ca din 1990, cand populatia atinsese un maxim de 23,2 milioane locuitori, aceasta a cunoscut o continua scadere, urmare a sporului natural negativ si a numarului de romani emigranti, stabiliti cu domiciliul in alte tari, care depaseste doua milioane.

Iliescu precizeaza ca recensamantul din anul 2011, desi nefinalizat, a stabilit totusi ca populatia Romaniei era de 19 milioane locuitori, el mentionand ca, daca din acest total se extrage numarul minorilor, care reprezinta circa patru milioane, ar ramane populatia de peste 18 ani, cu drept de vot, in numar de aproximativ 15 milioane.

"Acesta este rezervorul potential de votanti, in Romania, astazi. Jumatate din acestia ar fi 7,5 milioane! La referendum, in ciuda boicotului declarat de sustinatorii domnului Basescu, au participat 8,4 milioane cetateni.

De unde rezulta ca nu s-ar fi realizat cvorumul de 50%+1 din cei cu drept de vot? Astept motivarea Curtii Constitutionale, cu datele statistice concrete!", mai scrie Iliescu.

In opinia sa, includerea in cvorum a romanilor cu domiciliul in alte state este "aberanta, necinstita si nelegala".

"Una este acordarea dreptului de a vota celor ce vor si cu totul altceva includerea lor in cvorum. Aceasta, asa cum s-a vazut, influenteaza efectele votului asupra celor ce sunt afectati direct - adica romanii traitori in tara. Precum s-a vazut, din cei circa trei milioane de romani din strainatate, voteaza cateva zeci de mii!", conchide Iliescu.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ion Iliescu decizie CCR referendum, #invalidare referendum demitere Traian Basescu , #Traian Basescu