Fostul sef al Securitatii Iulian Vlad, la o lansare de carte la Timisoara: Cum a fost primit de revolutionari

Joi, 06 Octombrie 2016, ora 11:14
10801 citiri
Fostul sef al Securitatii Iulian Vlad, la o lansare de carte la Timisoara: Cum a fost primit de revolutionari
Foto: Facebook / Corneliu Vaida

Ultimul sef al fostei Securitati, Iulian Vlad (foto), a participat, miercuri, la o lansare de carte la Timisoara. Indignati de prezenta lui in orasul in care s-a declansat revolutia impotriva regimului Ceausescu, mai multi revolutionari l-au luat la intrebari si i-au transmis mesaje precum "Ieri aparati un dictator, azi cereti drept de autor" sau "Iulian Vlad - Timisoara te repudiaza,... dar pubela istoriei nationale te asteapta cel mai curand".

Iulian Vlad a venit la Timisoara in calitate de invitat al autorului cartii "Factorul intern. Romania in spirala conspiratiilor", fostul general SRI Aurel Rogojan. Cei doi au fost colegi de serviciu in perioada 1987-1989, scrie Adevarul.

Evenimentul a avut loc cu sala plina, printre fostii ofiteri de Securitate fiind recunoscut si Radu Tinu, adjunctul Securitatii Timis, cel care a fost in 1989 responsabil cu filajul pastorului Laszlo Tokes.

Pentru ca exista riscul sa apara incidente, jandarmeria a trimis un echipaj de interventie in civil, care a filmat tot ce s-a intamplat, iar persoanele considerate suspecte au fost legitimate la intrare, scrie sursa citata.

La un moment dat, unul dintre vorbitori, profesorul Nicolae Taran, a sustinut ca "In decembrie 1989, Iulian Vlad a spus sa nu se traga, iar Securitatea nu a tras in demonstranti!", dar din sala a venit imediat replica profesorului de istorie Adrian Kali, care a primit doua gloante la Revolutie: "Nu va este rusine sa mintiti? Cum puteti spune ca Securitatea nu a tras in populatie?!"

A urmat un schimb de replici intre cei aflati in sala si Iulian Vlad.

"Comunismul a creat omul nou, care trebuia sa fie mincinos, hot, mitocan. Aceasta este cauza pentru care am ajuns aici. Ati aparat acel sistem. Daca ati fost asa de patroti cum spuneti, de ce nu l-ati debarcat pe acest tiran care isi infometa poporul?", s-a auzit din sala.

"Nu am nimic sa-mi reprosez", a raspuns fostul sef al Securitatii.

"Mi-am facut datoria fata de tara, pentru ca am jurat credinta poporului roman si patriei. Cand Ceausescu a dispus sa se traga, eu m-am dezis de el. Au fost trei procese impotriva mea, am fost condamnat la 25 de ani de inchisoare, am executat patru ani. Cand s-a tras la Timisoara am dat ordin ca tot armamentul sa fie pus in magazii", a sustinut Iulian Vlad.

"L-ati informat pe Ceausescu ca se trage in Timisoara?", a fost intrebat din sala fostul sef al DSS.

"I-am spus ca se trage, dar securistii nu au tras. Asta l-a facut pe Ceausescu sa spuna ca merit sa fiu pus la zid. Nu stiu cine a tras. Imi asum ce am ordonat si am facut eu. Din ordinul meu nu s-a tras, armamentele celor din Securitate au fost inchise. Dupa ce Ceausescu a dat ordin sa se traga, eu m-am dezis de el, nu am mai avut contact vizual. Evenimentele care au urmat mi-au salvat viata", a raspuns Iulian Vlad.

Jurnalistii de la Adevarul scriu ca generalul SRI Aurel Rogojan, autorul cartii lansate miercuri, a fost seful de cabinet al lui Iulian Vlad pana la Revolutie, dupa care si-a continuat activitatea ca si consilier al directorilor SRI, dar si ca profesor la Academia Nationala de Informatii pana in 2006, cand a trecut in rezerva.

Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe. Pe holul Academiei era intins un cearceaf imens pe care scria "Fratii si parintii nostri zac acuma morti / In timp ce criminalii isi lanseaza carti! Timisoara nu iarta si nu uita!".

"Zi trista pentru Timisoara... Un personaj de trista amintire - g-ralul Iulian Vlad - a patat azi cu pasii sai strazile orasului si memoria celor cazuti in Decembrie '89!... si toate astea cu concursul filialei locale a Academiei Romane! 'Copiii securistilor nostri vor fi securistii copiilor nostri!' Asta a fost prima lansare de carte la care am fost legitimat de jandarmi, mi s-au notat datele, am fost filmat, fotografiat si filat in permanenta de civili vigilenti!", a scris pe Facebook Corneliu Vaida, unul dintre revolutionarii care au participat la lansarea de carte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iulian Vlad lansare carte Rogojan Timisoara , #Revolutie
Comentarii