Dosarul Revolutiei dezvaluie cum au fost musamalizate dovezile privind relatiile colaboratorilor lui Ion Iliescu cu serviciile secrete ale URSS

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 09 Mai 2019, ora 09:40
96731 citiri
Dosarul Revolutiei dezvaluie cum au fost musamalizate dovezile privind relatiile colaboratorilor lui Ion Iliescu cu serviciile secrete ale URSS
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ziare.com publica declaratiile mai multor ofiteri de Securitate care lucrau in celebra unitate UM 0110, denumita "Anti-KGB", in cadrul operatiunii "Corbii", actiune in cadrul careia au fost supravegheati mai multi ofiteri si politicieni filosovietici. Marturiile au fost date in Dosarul Revolutiei.

Una dintre declaratiile cheie de martor, din acest caz, a fost cea a ofiterului care a coordonat in anii '80 celebra operatiune "Corbii", care viza o parte din gruparea care a prealuat puterea in Romania dupa 1990.

- Inalti ofiteri ai Armatei Romane ar fi fost agenti ai serviciilor secrete ale URSS, iar din acest motiv erau in atentia ofiterilor de contrainformatii militare.

- Gruparea s-ar fi constituit in jurul generalului Ion Ionita (1924-1987).

Generalul Ion Ionita, in momentul in care a fost instalat ministru al Apararii (1966)

Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/Cota: 294/1966

- La ea ar fi aderat mai multi ofiteri superiori, cele mai cunoscute nume sunt ale generalilor Nicolae Militaru (1925-1996) si Kostyal Stefan (1922-2013), reactivati dupa decembrie 1989.

- Ion Iliescu ar fi fost in atentia Securitatii, dupa ce ar fi intrat in contact cu acesti generali.

- Ofiteri din cadrul unitatii UM 0110 au fost audiati ca martori in Dosarul Revolutiei si au confirmat aceste aspecte.

- Dupa Revolutie, membrii acestei grupari ar fi incercat sa stearga dovezile de colaborare cu serviciile secrete ale URSS.

- Primul pas a fost sa puna Departamentul de Securitate al Statului (DSS) in subordinea MApN, condus de generalul Nicolae Militaru.

- In intervalul decembrie 1989 - martie 1990, cadrele fostului DSS s-au aflat in subordinea lui Gelu Voican Voiculescu, iar intreaga arhiva a fostului DSS a fost preluata de MApN.

- In martie 1990 a fost infiintat SRI, condus de Virgil Magureanu, care si el fusese pus sub supraveghere de Securitate in anii '80.

- Unul dintre fostii ofiteri ai UM 0110 a povestit un episod ciudat, in care o parte din arhiva fostei Securitati a fost preluata de Virgil Magureanu.

Acuzatiile procurorilor militari

Amintim ca in acest caz au fost trimisi in judecata Ion Iliescu si Gelu Voican Voiculescu, acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Procurorii militari sustin ca, dupa indepartarea dictatorului Nicolae Ceausescu, puterea a fost preluata de o grupare condusa de Ion Iliescu. Anchetatorii afirma, fara nicio indoiala, ca toti membrii acestei grupari erau filosovietici, iar influenta externa a grupului a ajuns pana la varful ierarhiei politice din URSS, Mihail Gorbaciov, fost secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.

Aripa militara, care era subordonata celei politice, a fost initial condusa de generalul Ion Ionita (fost ministru al Apararii), iar dupa moartea acestuia, de generalul Nicolae Militaru care urma ca, incepand cu 22 decembrie 1989, sa aiba un rol foarte important in desfasurarea evenimentelor, fiind impus de Iliescu in functia de ministru al Apararii.

Toti membrii acestei grupari au fost supravegheati de Securitate in cadrul operatiunii "Corbii", care viza inalti demnitari si ofiteri romani care ar fi fost racolati de serviciile secrete sovietice.

Cine facea parte din aceasta grupare

Asa-zisii componenti ai grupului Ion Iliescu au preluat dupa Revolutie puterea totala in stat. La scurt timp dupa preluarea puterii de catre CFSN, condus de Iliescu, a fost reactivat un numar important de generali si ofiteri superiori, cu totii filosovietici.

Ion Iliescu a fost presedintele Romaniei pentru o perioada de 10 ani.

Generalii Victor Atanasie Stanculescu si Nicolae Militaru au detinut in mod succesiv functia de ministru al Apararii.

Virgil Magureanu a fost initial consilier al presedintelui Iliescu, iar apoi primul director al principalului serviciu de informatii al Romaniei - SRI.

Generalul Ionel Vasile a fost numit de Iliescu in functia de sef al Marelui Stat Major al Armatei, iar apoi consilier prezidential.

Generalul Stefan Kostyal si-a reprimit gradul de general maior dupa ce a fost degradat in anul 1970 la gradul de soldat ca urmare a colaborarii cu serviciile de spionaj sovietice.

Emil (Cico) Dumitrescu a fost numit in functia de secretar de stat in Ministerul de Interne si apoi de consilier de stat la Administratia Prezidentiala.

"Va vorbeste Cico!"

Membrii ai acestei grupari s-au regasit si au conlucrat in locatiile cheie ale zilei de 22 decembrie 1989 si intervalul urmator de timp - TVR, fostul CC al PCR, MApN, explica anchetatorii.

La 14:25, pe 22 decembrie 1989, a intrat in direct la TVR Emil (Cico) Dumitrescu, in uniforma militara, si a transmis urmatorul mesaj: "Dragi colegi ai promotiei 1958, va vorbeste cel care a fost pentru voi Cico, cel care a venit in Marina Romana impreuna cu voi.

(....)

Rog pe tovarasul Ion Iliescu, cu care am fost coleg, sa vina la televiziune. Trebuie tovarasi sa ne organizam".

Cico Dumitrescu

Foto: captura video Youtube/Harfa Video

"Si s-au organizat", arata, ironic, procurorii militari.

Dupa preluarea puterii, membrii acestei grupari "au incercat in mod constant sa ascunda filosovietismul componentilor grupului complotist condus de Iliescu Ion, anterior anului 1989."

Olteanu: Cico era colaborator GRU

De ce este relavanta prezenta lui Cico Dumitrescu la TVR in decembrie 1989? Procurorii militari noteaza in rechizitoriul din Dosarul Revolutiei ca aceasta interventie trebuie privita in contextul preexistentei "grupului Iliescu".

Magistratii atrag atentia asupra unei declaratii de martor facuta de Constantin Olteanu, fost ministru al Apararii, care a precizat:

"In perioada cat am fost ministru al Apararii, cadrele Serviciului de Contrainformatii mi-au adus la cunostinta faptul ca Emil (Cico) Dumitrescu era colaborator al unui serviciu secret strain, mai precis GRU.

Nu am aflat mai multe in acest sens, insa ulterior, in timpul mandatului de primar al Capitalei, Emil Cico Dumitrescu m-a vizitat solicitandu-mi sa il ajut intr-o problema avuta de fosta sotie. Cu aceasta ocazie, Emil Cico Dumitrescu mi-a spus ca se intalneste cu Ion Iliescu pe care il cunoaste relativ bine."

Cum incepe totul

Nicolae Iosub a lucrat ca ofiter in cadrul Departamentului Securitatii Statului (DSS) - Contrainformatii Militare. In 2017, el a facut mai multe declaratii privind operatiunea "Corbii".

Totul incepe in anul 1983, cand dupa absolvirea Academiei Militare si repartizarea sa la DSS, Directia a IV-a, in Biroul de Contraspionaj Est, a primit in lucru dosarul privindu-l pe generalul Stefan Kostyal.

"Eu am preluat dosarul de la un coleg care plecase in alta structura si am constatat ca existau suspiciuni cu privire la recrutarea acestui general de catre un serviciu de informatii strain, in speta apartinand URSS, posibil GRU (Serviciul secret al armatei sovietice - n.red.) . Recrutarea s-ar fi facut in perioada in care ofiterul si-ar fi efectuat studiile in URSS", scrie Nicolae Iosub.

Din supravegherea lui Kostyal a rezultat ca acesta avea legaturi cu fostul ministru al Apararii Ion Ionita, cu capitanul de rangul I Radu Nicolae si prin acesta din urma cu profesorul Virgil Magureanu si generalul Nicolae Militaru.

"Rezulta ca generalul Kostyal vizita destul de des Ambasada URSS la Bucuresti si ca detinea chiar un card care ii permitea accesul la magazinul alimentar al Corpului diplomatic", isi aminteste Nicolae Iosub.

Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/ Cota: 303/1978

Apare Ion Iliescu

Initial, dosarul care il privea pe general a avut denumirea "Kastorul".

"Inca anterior eu am constatat ca cercul relational al generalului Kostyal de interes operativ se extinsese si asupra lui Ion Iliescu si altor persoane, astfel incat am schimbat denumirea codificata a lucrarii in Corbii", rememoreaza Nicolae Iosub.

Din cadrul grupului supravegheat, ofiterul a remarcat activitatea deosebita a generalului Nicolae Militaru si a lui Nicolae Radu, a carui sotie era verisoara cu ambasadorul Romaniei in Turcia, Vasile Patilinet.

Potrivit acestuia, Militaru fusese atras la colaborare de catre Serviciul de Informatii al Armatei Sovietice intr-o perioada in care se afla in Dobrogea, unde se desfasura o aplicatie pe harta cu statele majore ale armatelor tarilor din cadrul Tratatului de la Varsovia.

"Personajele din dosarul pe care il aveam in lucru au primit si anumite nume de cod, astfel: Nicolae Militaru aparea ca Milica, Ion Ionita - Iorgu, gl. Kostyal - Corbul, Radu Nicolae - Rodion.

...

Din aceasta grupare mai facea parte si gl. Pletos cu nume de cod Petre, care era loctiitor al comandantului Armatei a I a".

Planul generalului Militaru

Militaru ar fi vizitat din ce in ce mai des ambasada sovietica de la Bucuresti folosind ca acoperire solicitarea unor duplicate a unor acte de absolvire a unor cursuri in URSS, pe care le-ar fi pierdut in original.

"Doresc sa mentionez tot ca o paranteza, desi nu mentin cursul cronologic al discutiei, ca am avut date privind intalnirea sau intalnirile repetate intre Nicolae Militaru si gl. Costica Popa, loctiitor al sefului Marelui Statului Major care si coordona Directia de Informatii Militare.

Prin intermediul gl. Popa am aflat ca Militaru i-a prezentat un asa-zis plan de inlaturare a sefului statului si ca dorea sa il atraga in aceasta actiune. Recompensa ar fi constat in promovarea acestuia in functia de sef al MSTM.

Din pacate, raportarea situatiei operative din dosar catre ministrul Postelnicu, iar de catre acesta din urma catre Nicolae Ceausescu, a condus la intreruperea investigatiilor, intrucat Ceausescu a dispus luarea masurilor preventive, practic demascand intreaga activitate de supraveghere", concluzioneza Nicolae Iosub.

Nicolae Militaru

Sursa: captura Youtube/MiocMarius

Iliescu, supraveghteat informativ

A fost momentul in care cei implicati au fost chemati la judecata partidului unic, retrogradati sau indepartati din functii sau degradati.

"Eu precizez ca ma ocupam cu prioritate sau mai degraba de personajele cu calitate militara, iar de cele civile se ocupa unitatea speciala UM 0110. Asadar, desi cunosc ca din grup facea parte si Ion Iliescu, acesta era supravegheat informativ de unitatea mentionata mai sus," conchide Nicolae Iosub.

Declaratia unui ofiter de cercetare penala

Gheorghe Cotoman a lucrat ca ofiter de cercetare penala in cadrul Directiei a VI-a din fostul DSS. El a fost ofiterul care in anii '80 a fost desemnat sa-l cerceteze pe cpt. rang I Nicolae Radu.

In timpul anchetei, Radu i-ar fi spus ca a semnat mai multe inscrisuri cu continut indreptat impotriva lui Nicoale Ceausescu, la sugestia lui Virgil Magureanu, profesor de la Academia Stefan Gheorghiu.

"Din acel moment, Radu Nicolae a declarat ca, fiind in relatii apropiate cu Virgil Magureanu, acesta i-a destainuit ca face parte dintr-o organizatie clandestina denumita Comitetul sau Consiliul Salvarii Nationale, care avea ca scop desfasurarea de actiuni impotriva regimului Nicolae Ceausescu.

(....)

In continuare, Radu Nicolae a declarat ca aceasta grupare era formata din doua componente, una militara din care faceau parte generalii Ion Ionita si Nicolae Militaru, precum si una politica in componenta careia erau Ion Iliescu si Virgil Magureanu.

(....)

Ion Ionita, Nicolae Militaru si Ion Iliescu faceau parte din asa-numitul nomenclator al CC al PCR de care Securitatea nu avea voie sa se atinga," precizeaza Cotoman.

Radu Nicolae a mai declarat ca se intalnea cu Virgil Magureanu si Nicolae Militaru in Parcul Herastrau si in doua case pe care el le-a numit conspirative.

De ce URSS voia schimbarea lui Ceausescu

Vasile Lupu a lucrat in cadrul UM 0110, din 1964 si pana in 1989. Ofiterul a ocupat functia de loctiitor al comandatului acestei unitati. In 2017, el a fost audiat ca martor in Dosarul Revolutiei.

El arata ca, dupa 1968, momentul invaziei Cehoslovaciei, a existat o preocupare din partea sovieticilor pentru inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, fara o schimbare de regim.

"De altfel, in anul 1985, Gorbaciov insufla un mod de lucru diferit conducatorilor tarilor socialiste ce implica conceptele de Perestroika si Glasnost, principii respinse in mod categoric de catre Nicolae Ceausescu," scrie Vasile Lupu.

Ceausescu si Gorbaciov, Moscova (1985)

Sursa: Fototeca online a comunismului romanesc/Cota: 1/1985

GRU era cel mai activ serviciu secret

Potrivit acestuia, cel mai activ serviciu pe teritoriul Romaniei ce apartinea fostei URSS era GRU.

"Apropiindu-ne de momentul evenimentelor din decembrie 1989, consider ca, in Romania, existau atat specialisti sovietici la posturi, cat si numerosi autohtoni care puteau fi folositi in anumite situatii pe care le-ar fi creat GRU," crede ofiterul.

Dupa fuga lui Ceausescu, Securitatea a fost subordonata MApN si au fost luate o seama de masuri organizatorice care au condus practic la incetarea activitatii unitatii UM 0110.

Surpriza abia acum urma. Generalul care a preluat comanda fusese in atentia acestei unitati, Gheorghe Logofatu.

"Structura noastra a fost preluata imediat, dupa 22 decembrie 1989, de MApN, sub comanda amiralului Stefan Dinu. Primul care a preluat conducerea unitatilor din DSS a fost gl. Logofatu, la acea data loctiitor al sefului Statului Major General din MApN.

Din datele pe care le stiam, cunosteam ca gl. Logofatu s-a aflat in atentia Serviciului de contrainformatii militare, in legatura cu o anumita apropiere de GRU. Numirea lui ne-a surprins si pe noi si nu ne-am explicat-o suficient", isi arata uimirea Vasile Lupu.

Suprizele nu s-au oprit aici

"Am fost surprinsi si de numirea gl. Militaru, ca ministru al Apararii, incepand cu 23 decembrie 1989. Stiam ca trecerea sa in rezerva, cu cativa ani in urma, se datorase si faptului ca inclusiv serviciul nostru demonstrase un anumit atasament al acestuia fata de GRU. Atat el, cat si gl. Kostyal au format obiectul actiunii Corbii, materializat intr-un documentar complex", explica ofiterul.

Vasile Lupu da si alte detalii interesante. Imediat dupa ce a fost pus in fruntea MApN, Militaru l-a numit la scurt timp ca sef al Statului Major General pe gl. Vasile Ionel si a readus un mare numar de ofiteri cu grad de general, aflati in rezerva.

"S-a dispus distrugerea arhivei"

Incepand cu data de 9 ianuarie 1990, seful UM 0110, generalul Victor Neculicioiu, a fost trecut in rezerva, iar Vasile Lupu a preluat comanda.

"Imi amintesc ca, in momentul in care in 22 decembrie 1989 am luat cunostinta de fuga lui Ceausescu, din ordinul sefului s-a dispus distrugerea arhivei si in special a informatiilor privind pe ofiterii activi.

A fost o operatiune dificila, intrucat nu dispuneam de un crematoriu si nu am reusit, ca doar prin incendiere, sa distrugem materialele existente, de aceea, s-a folosit si apa, transformand astfel hartia intr-o masa amorfa. Se aplica de fapt un ordin existent in organizarea structurii noastre pentru preintampinarea intrarii materialelor in maini neautorizate.

Mai mult, gl. Neculicioiu a ordonat salvarea unui numar de circa 50-75 role ce contineau microfilme ale unor materiale operative importante si astfel in cabinetul sau de lucru a fost chemat un maistru militar, tehnician, care a practicat un orificiu in tavanul fals al incaperii si in care au fost introduse aceste microfilme.

Tot tehnicianul a reparat locul respectiv, iar secretul acestei operatiuni era cunoscut doar de Neculicioiu, de mine, de celalalt loctiitor - Vasile Ionescu si de catre tehnician", aminteste ofiterul.

A raportat existenta microfilmelor

Dupa preluarea structurii noastre de catre MApN, Lupu i-a raportat viceamiralului Dinu Stefan de existenta acelor microfilme, insa nu a primit vreun ordin anume si lucrurile au ramas asa.

Catre sfarsitul lunii ianuarie, Vasile Lupu se afla la serviciu cand a fost sunat de viceamiralul Dinu Stefan care l-a instiintat ca va veni un consilier al presedintelui CFSN pentru a se interesa de acea problema stiuta doar de ei, cu referire la microfilme.

"In aceeasi zi, a venit Virgil Magureanu, in calitate de consilier si colonelul Mihai Stan, pe care il cunosteam ca fiind ofiter operativ la serviciul D al fostului DSS, aflat si acum in activitate in noua structura. Cei doi mi-au spus ca au cunostinta despre microfilme si mi-au cerut sa le predau.

M-am conformat, l-am chemat pe acelasi maistru militar, caruia nu-i mai retin numele, a fost desfacut tavanul fals in locul in care se operase, au fost scoase microfilmele si predate celor doi, in baza unui proces-verbal intocmit in 2 exemplare, semnat de mine si de cei doi, un exemplar al acestuia ramanand la sediul nostru, dar nu mai cunosc unde se afla.

(....)

Microfilmele erau numerotate si asa au fost consemnate, fara vreo referire la continut. Nu-mi amintesc exact numarul lor, insa estimez intre 55-75.

(....)

Nu cunosc ce s-a intamplat cu acestea, dar am inteles ca au fost predate la Centrul de Informare si Documentare al fostului DSS, subunitate care activa in continuare", concluzioneaza Vasile Lupu.

"Microfilmele se afla la Moscova"

Colonelul Mihai Stan a confirmat in declaratia sa de martor, data in fata procurorilor militari, acest episod.

"L-am cunoscut pe Virgil Magureanu inca din anul 1982.

(...)

La inceputul anului 1990 acesta mi-a propus sa-i devin consilier.

(...)

Am aflat ca la sediul fostei UM 0110, unde era comandant generalul Neculicioiu, a fost luata masura protejarii unor date si informatii, in sensul microfilmarii lor si ascunderii intr-o nisa confectionata la nivelul plafonului.

Acest lucru s-ar fi petrecut pe fondul fugii lui Nicolae Ceausescu si a temerii ca datele vor putea intra in posesia unor persoane interesate si neautorizate. L-am informat imediat pe Virgil Magureanu, care s-a aratat interesat si a dispus ca in aceeasi zi sa mergem la adresa mentionata."

Acolo au fost intampinati de Vasile Lupu care a chemat doi subordonati si le-a ordonat sa sparga tavanul, unde au gasit micofilmele.

"In acel moment, Virgil Magureanu mi-a spus ca sunt liber si, desi mi-am manifestat intentia de a ramane, a insistat sa plec. In aceste imprejurari nu am putut cunoaste continutul acelor microfilme.

In ziua urmatoare, am incercat sa reiau discutia cu Virgil Magureanu pe tema microfilmelor, insa am fost repezit de acesta, in sensul ca nu era treaba mea.

Banuiesc faptul ca, in acest moment, microfilmele se afla la Moscova, deoarece stiu ca ulterior Virgil Magureanu a facut o vizita la Moscova," relateaza Mihai Stan.

Nuantele din declaratia lui Magureanu

Virgil Magureanu a confimat in fata procurorilor acest episod. Insa si-a nuantat declaratia.

"Nu pot sti daca erau numai audio sau si video, insa sunt de acord cu mentiunea facuta de locotent-colonel (in prezent general in rezerva) Lupu Vasile, conform carora s-ar fi gasit circa 75 de casete," spune Magureanu.

Magureanu sustine ca bunurile gasite au fost predate structurilor de linie din cadrul organismului care se ocupa in continuare de securitatea nationala, iar procesul-verbal l-ar fi predat secretariatului institutiei la care lucra.

"Nu am fost niciodata interesat de continutul acelor casete care reprezentau inregistrari in cazurile operative instrumentate de catre ofiterii UM 0110, astfel incat nu pot da detalii despre continutul lor.

...

De buna seama, l-am informat imediat pe presedintele CFSN, Ion Iliescu, care a fost de acord cu masurile luate, insa nu a manifestat vreun interes pentru continutul casetelor.

...

Intrucat nu am cunoscut vreodata continutul lor, nu ma pot pronunta daca aici se regasea si materialul probator al atat de mult mediatizatului dosar Corbii," conchide Magureanu.

Militaru: A venit un civil cu un geamantan

Generalul Nicolae Militaru a murit in 1996. Intr-o declaratie facuta in fata Comisiei Senatoriale, el a relatat mai multe detalii despre convorbirile inregistrate de Securitate.

"Dupa ce am fost instalat, a venit in birou un civil cu un geamantan in mana, a spus ca este maiorul Dobre Viorel si ca a venit sa prezinte niste documente. A deschis geamantanul care era plin cu registre cu convorbiri. Acolo am vazut ca mie mi se spunea Milica.

(....)

L-am intrebat daca nu are si inregistrarile si mi-a spus ca daca-i dau o masina imi aduce si inregistrarile, pe care le-a adus si stiu ca Ionel s-a ocupat de aceasta treaba (generalul Vasile Ionel, colaborator al serviciilor de informatii sovietice, numit de Iliescu Ion imediat dupa Revolutie in functia de Sef al MStM al Armatei - sublinirea procurorilor militari).

Mai tarziu, se pare ca Brucan si-a luat si el dosarul".

Pentru fapta sa, maiorul Dobre Viorel, ofiter de securitate in acel moment, a fost pastrat ulterior, ca recompensa, in noua structura infiintata in anul 1990 - SRI, noteaza in rechizitoriul din Dosarul Revolutiei din decembrie 1989.

Procurorii militari care au anchetat acest caz conchid ca, prin raportare la toate aceste declaratii si probe, "se constata inca o data preocuparea constanta a reprezentantilor noii puteri politico-militare de a actiona in sensul ascunderii diverselor colaborari anterioare cu structurile de informatii ale fostei URSS."

Silviu Brucan, 26 decembrie 1989

Sursa: captura Youtube/MiocMarius

Revolutie sau lovitura de stat?

Colonelul Gheorghe Ratiu a fost inainte de 1989 sef al Directiei I din cadrul DSS. El a fost audiat ca martor la sfarsitul anului 2017.

"Cunosteam ca Ion Iliescu se afla in atentia Serviciului de contraspionaj sovietic (UM 0110) facand obiectul unui dosar de urmarire informativa ca urmare a unor legaturi cu generalul Militaru, profesorul Magureanu si altii.

(...)

Consider ca a fost o miscare revolutionara evidenta, careia i s-a suprapus puciul militar, lovitura de stat militara coordonata de agentii KGB, pe baza indicatiilor date de la Moscova.

(...)

Cand ma refer la puciul militar, numesc aici pe ofiterii de rang superior si anume Stanculescu, Logofatu, Eftimescu, Militaru, ca fiind cunoscuti in slujba serviciilor de informatii sovietice. Consider ca in armata romana a existat un segment de patrioti, dar si un segment important de ofiteri care au efectuat studiile URSS si se aflau sub influenta serviciilor acestei tari (...) Ce a urmat inca din seara de 22 decembrie 1989 a insemnat, de fapt, punerea in practica a unor momente operative diversioniste, create de MApN".

Potrivit lui Gheorghe Ratiu, Ion Iliescu era in permanenta sub influenta lui Silviu Brucan, "care venise in tara bine instruit de sovietici si americani in legatura cu evenimentele ce aveau sa se desfasoare in Romania".

"Afirm cu certitudine ca Ion Iliescu si Silviu Brucan au fost nedespartiti in toata perioada respectiva", conchide Gheorghe Ratiu.

Cati membri avea gruparea Iliescu

Senatorul PNT Serban Sandulescu (1932-2000) a fost membru in Comisia Senatoriala "Decembrie 1989". Una din interventiile sale parlamentare este citata in rechizitoriul procurorilor militari.

Potrivit lui Serban Sandulescu, dupa 22 decembrie 1989, sub comanda lui Ion Iliescu ar fi avut loc o rekaghebizare a Romaniei

"Iata o suita de exemple in acest sens:

1.Generalul Militaru, agent notoriu GRU (...) dupa 22 decembrie Ion Iliescu l-a numit ministrul fortelor armate in locul generalului Gusa care era vinovat, deoarece s-a opus chemarii de trupe sovietice in Romania. A reactivat cel putin 40 de ofiteri superiori, multi generali, cu studii in Uniunea Sovietica si care faceau parte din aceeasi tagma.

2. Generalul Vasile Ionel, agent GRU, a fost numit de Ion Iliescu sef al Marelui Stat Major. Prin aceste numiri si prin reactivari, armata romana a fost pusa practic sub controlul GRU. Dupa ce a fost schimbat din functia de sef al MStM, Ion Iliescu l-a luat consilier la presedintie.

3.Cico Dumitrescu a fost unul din colaboratorii directi ai lui Ion Iliescu (...) acum este numit ambasador al Romaniei in strainatate.

4. Generalul Pancea Marin, cunoscut ca agent GRU, a fost numit de Ion Iliescu secretar al Comisiei de aparare (...) Am dat numai cateva exemple, numarul lor este imens.

(...)

Unii dintre agentii GRU si KGB sunt acum parlamentari, alti se afla in guvern si multi au fost trimisi ambasadori," afirma Serban Sandulescu, in 1993.

Procurorii militari mai arata ca opinia senatorului este confirmata de probatoriul

administrat, la dosarul cauzei fiind atasate inclusiv decretele de reactivare a militarilor mentionati in citat si decretele de numire a acestora in functii militare importante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Ion Iliescu servici secrete, #dosarele Revolutiei, #Ion Iliescu rechizitoriu , #Revolutie