Din subteranele Revolutiei din decembrie 1989: De ce nu sunt identificati teroristii si nu sunt anchetati fosti membri ai Securitatii?

Marti, 05 Februarie 2019, ora 19:3831150 citiri
Din subteranele Revolutiei din decembrie 1989: De ce nu sunt identificati teroristii si nu sunt anchetati fosti membri ai Securitatii?
Foto: Asociatia 21 Decembrie

Multe dintre aspectele care tin de subteranele Revolutiei din decembrie 1989 nu sunt inca cercetate si lamurite: multe persoane din Securitate si Ministerul de Interne implicate in reprimarea Revolutiei nu sunt audiate, nu sunt cercetate evenimentele incepand din 14 decembrie, ci numai din perioada de dupa 22, nu se spune clar cine au fost asa-zisii teroristi, acuza istoricul Madalin Hodor.

El sustine ca, de fapt, in decembrie 1989 nu a existat niciun terorist, ci erau doar diversionisti, care faceau parte dintr-o operatiune mai mare organizata de Securitate si ministerele de Interne si al Apararii. Pentru ca toate acestea sa fie clarificate si cunoscute, Hodor impreuna cu alti doi istorici au lansat, saptamana trecuta, Petitia pentru restaurarea adevarului si dreptatii in Dosarul Revolutiei.

Cine a tras in noi dupa 22

La sfarsitul anului trecut, Madalin Hodor a realizat impreuna cu Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, si cu Roland Thomasson, doctor in stiinte politice, o lucrare stiintifica privind evenimentele din decembrie 1989: "Cine a tras in noi dupa 22" - Studiu asupra vinovatilor pentru victimele Revolutiei Romane din decembrie 1989. Articolul a aparut in Noua Revista de Drepturile Omului.

"Noi am descoperit ca sunt mai multe persoane din Securitate si Ministerul de Interne care au fost implicate in reprimarea Revolutiei si care nici macar nu au fost audiate de anchetatori. Inclusiv la Timisoara", explica Hodor.

Istoricul face trimitere la celebrele "Liste ale lui Ambrozie", in care apar numele subofiterilor si ofiterilor de Securitate care au tras la Timisoara in decembrie 1989. Totul a plecat de la agenda personala a unui maistru militar, pe nume Ambrozie Pantea. In decembrie 1989, el era gestionarul depozitului de armament al Inspectoratului Judetean al Ministerului de Interne Timis.

Meticulozitatea gestionarului

Ambrozie i-a notat in agenda sa pe toti cei care ridicau arme si munitie din depozit, mentionand tipul armei, seria si cantitatea de munitie ridicata. Se intampla in zilele de 17, 18 si 19 decembrie, cand 272 de arme au ajuns la subofiteri si ofiteri de Securitate si Militie. Dupa fuga lui Ceausescu, pe 22 decembrie, securistii si militienii au predat doar 63 de arme.

"S-a facut compararea armelor care s-au predat in 17, 18, 19, 20 decembrie, si dupa aia s-au adus inapoi, si s-a facut proces-verbal, pe 25 si pe 27 decembrie, dupa seriile de arme. Ambrozie a notat cui i le-a dat. Unele arme erau cu urme de funingine pe teava. Era foarte usor sa identifici persoanele si sa le intrebi ce au facut cu ele. S-a tras cu unele arme!", explica Hodor, pentru Ziare.com.

Istoricul arata ca, in cazul crimelor de la Timisoara, doar seful Securitatii din oras, Traian Sima, a fost condamnat. Alti cativa ofiteri de Securitate, care initial fusesera condamnati, au scapat dupa ce faptele au fost gratiate.

Arestarile de la Iasi

Hodor explica si ca anchetele procurorilor in dosarele care au privit Revolutia nu ar fi acoperit toate zilele Revolutiei.

Madalin Hodor

Sursa: Facebook/Madalin Hodor

Inclusiv ancheta de la Parchetul General, in care sunt cercetati fostii lideri CFSN sau generali: Ion Iliescu, Silviu Brucan, general locotenent Victor Atanasie Stanculescu, general maior (r) Nicolae Militaru (reactivat ulterior, inaintat in grad militar si numit ministru al Apararii) si Gelu Voican Voiculescu, vizeaza in principal perioada de dupa 22 decembrie, dupa fuga sotilor Ceausescu si prinderea cuplului la Targoviste.

"Noi cerem ca toti vinovatii, incepand cu 14 decembrie, nu 17 decembrie, sa raspunda. In 14 decembrie 1989, la Iasi a fost o represiune. A fost mobilizata Securitatea, au fost arestati oameni. Cerem de acolo sa se faca o ancheta efectiva.

Sa fie identificati cei care au participat la detentiune ilegala, la batai. Nu numai din 22 decembrie incolo", mai spune Hodor.