De ce vede Iliescu drept "jenant" cazul Boldea

Luni, 26 Martie 2012, ora 12:52
4723 citiri
De ce vede Iliescu drept "jenant" cazul Boldea
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a comentat cazul deputatului Mihail Boldea, plecat din tara inainte de emiterea pe numele lui a unui mandat de arestare pentru mai multe fapte grave, printre care cea de inselaciune.

"E jenant si asta arunca o pata nemeritata asupra parlamentarilor, asupra demnitarilor, se strecoara tot felul de indivizi, la diverse nivele. Nu trebuiesc generalizate lucrurile, nu trebuiesc identificati acestia ca reprezentand o anumita categorie de oameni. Sunt diversi indivizi certati cu legea", a spus Iliescu, luni, pentru Ziare.com.

El a criticat si implicarea sefului statului, Traian Basescu, in aducerea lui Boldea, dupa ce acesta a declarat vineri ca "il vom gasi si in gaura de sarpe".

Basescu: Boldea e in Kenya, il vom gasi si in gaura de sarpe

"Nu e treaba de nivel de sef de stat, e un demnitar roman, e deputat, sunt cai oficiale, el a spus ca vine, e o agitatie mai mult decat necesara", a afirmat presedintele de onoare al PSD.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca deputatul Mihail Boldea, pentru care exista un mandat de arestare in lipsa, se afla in Kenya, dar ar putea pleca de acolo curand.

"Il vom gasi si in gaura de sarpe", a promis seful statului, aflat la sedinta de bilant a SRI pe 2011.

"Am vazut aprecierile din presa cu privire la cazul Boldea - imediat ce am aflat, am vrut sa stiu cum a fost posibil, tot mandatul meu am umblat dupa astia sa-i aducem inapoi - Necolaiciuc, Omar Hayssam. Cate interventii a trebuit sa fac la presedintele Indoneziei in cazul Popa, la presedintele Ciprului legat de comisia rogatorie... Ma voi ocupa de acest caz, pentru aducerea lui Boldea, facem toate eforturile politice.

E in Kenya acum, nu stiu unde va fi diseara. Ce va pot spune legat de acest caz - exista tentatia publica de a da vina pe procurori. Nu, cred ca a fost o neindemanare a procurorilor. Au avut 24 de ore sa faca 22 de perchezitii judiciare, sa audieze 20 de oameni, sa faca referat de arestare pentru doi dintre ei.

E clar ca au putut sa greseasca. E clar ca oamenii astia n-au vrut sa-l scape pe Boldea, nu puneau in dosar toate probele, altfel. Probabil a fost si o eroare legata de statutul lui Boldea, diferit de al celorlalti", a mai declarat presedintele.

El a laudat SRI pentru ca a executat misiunea in cazul Boldea, adica ascultarea telefoanelor, spunand insa ca nu a avut si atributii de filaj.

"Inca de azi-noapte statul roman a declansat toate procesele pentru ca domnul Boldea sa revina in patrie. Nu stiu cat va dura, dar il vom gasi si in gaura de sarpe, va trebui sa vina", a incheiat Basescu.

Diferendul cu Bulgaria? Fleacuri

Ion Iliescu ne-a vorbit si despre diferendul pe care il are Romania cu Bulgaria, pentru delimitarea a 17 kilometri patrati, in Marea Neagra.

"Astea sunt fleacuri, sunt discutii mai vechi in legatura cu delimitarea marii teritoriale. Sunt mereu discutii pe aceasta tema, au fost si cu Ucraina, si cu URSS, sunt chestiuni care se rezolva.

Cu Bulgaria aveam chestii mai frecvente in legatura cu miscarea insulelor pe Dunare, depunerile de material solid sunt foarte mobile. Trasarea liniei de frontiera comporta, din timp in timp, actualizari", a precizat Iliescu pentru Ziare.com.

Fostul presedinte nu crede ca acest diferend se refera la gazoductul South Stream, construit de Gaprom.

"South Stream e o chestie care se discuta pe unde sa treaca (...)problema e care e proiectul traseului South Stream, merge spre Romania sau spre Bulgaria", a mai spus acesta.

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Iliescu caz Boldea jenant, #Iliescu diferend Bulgaria , #presedinte