Conu' Iliescu fata cu intelectualii

Sambata, 24 Octombrie 2015, ora 07:03
4756 citiri
Conu' Iliescu fata cu intelectualii

Cu numai cateva zile inainte sa-l cheme Parchetul, pentru a deconspira secretul lui Polichinelle si a marturisi cine i-a adus pe mineri in Capitala acum un sfert de veac, domnul Ion Iliescu nu parea deloc ingrijorat.

Explica oricui il intreaba ca problema este o enigma la fel de incurcata ca asasinarea presedintelui american Kennedy. Cel mai probabil, minerii au venit de capul lor, nechemati, s-au urcat din senin in trenuri si au aparut in Gara de Nord.

Parca nici nu vizionase domnul Iliescu episodul in care el insusi le multumea ortacilor ca au venit "la chemarea noastra", sau celalalt episod, in care le multumea "pentru tot ce ati facut". Cum, ce au facut? Au plantat panselute la kilometrul zero, nu altceva.

Ortacii l-au aplaudat atunci frenetic, multumiti ca au avut ocazia sa cotonogeasca intelectuali, sa snopeasca studenti, sa sparga redactiile unor ziare incomode si sa atace pe oricine daca era prins cu palarie in cap si cu cravata la gat.

Nu stiau ei ca, inca de pe atunci, domnul Iliescu se falea el insusi ca intelectual de marca si bine ca n-au stiut. Daca stiau, poate primea si dansul cateva scatoalce cu reteveiul.

Acum insa fondatorul PSD, fost PDSR, fost FSN si, trebuie sa recunoastem, fost PCR, se mandreste cu brandul sau de intelectual si isi aroga dreptul de a face propuneri pe langa curtea recent alesului Dragnea.

Cred ca alegerea lui Dragnea nu i-a cazut bine lui Iliescu, care probabil ca s-a simtit tratat ca o a cincea roata la caruta. La Congres, i s-au spus domnului Iliescu cateva vorbe magulitoare, dar concret n-a tinut nimeni seama de propunerile sale. Deci magulitoarele erau vorbe-n vant.

Dar as spune ca nimic nu i-a cazut asa rau la inima fostullui presedinte, ca stirea despre scoaterea lui din Biroul Permanent National, urmand sa ramana fara atributii, doar cu onoarea si cu dreptul de a umbla prin sediu ca voda prin loboda. Cam putin!

Ca urmare, a facut exact ce stie dansul mai bine sa faca: a luat cuvantul. A atacat rapid domeniul in care lui Liviu Dragnea i-ar veni mai greu sa se apere.

In scurtul sau speech, veteranul partidului le reprosa tuturor liderilor (deci si lui Dragnea) ca au o "slaba legatura" cu mediul intelectual, ceea ce este un semn prost in societate.

Ca sa fiu sincer, domnul Iliescu ar cam avea dreptate, dar ideea de "slaba legatura" cu mediul intelectual suna dogit. Este o amintire din limbajul de lemn al fostului PCR, cand politrucii primeau sarcina sa "lucreze" cu muncitorii, cu agriculatorii, intelectualii, inventatorii si tot asa mai departe, ca sa le "ridice nivelul".

Astazi e greu sa stabilesti "legaturi" cu intelectualii, cata vreme acestia isi mai aduc aminte cum in 1990 simpatizantii domnului Iliescu, reprezentanti ai fostului FSN, marsaluiau pe bulevardul Elisabeta strigand nu numai lozinca "IMGB face ordine!", ci si alta, mai atroce: "Moarte intelectualilor!".

Pot intelectualii sa-i agreeze pe cei care le doreau nu mai putin decat moartea, acum 25 de ani?

Ma intreb ce fel de "relatii" s-ar putea stabili intre Dragnea si echipa sa pe de-o parte iar pe de alta parte personalitati de mare prestigiu ca Plesu, Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cartarescu, Ana Blandiana si multi altii de aceeasi talie?

Domnul Iliescu isi explica interventia ca fiind "o critica directa la adresa liderilor partidului nostru, care au o slaba legatura cu intelectualii tarii. Nu sunt prezenti in mijlocul lor, in actiuni specifice".

Ce limbaj de lemn! Sa ma tai si tot n-am sa inteleg la ce fel de actiuni specifice ar trebui sa fie prezenti printre intelectuali liderii PSD. Sa fie prezenti si sa discute, despre ce? Despre cat e ceasul? Despre cum e vremea la Timisoara sau la Iasi? Despre cine e basist si cine nu mai este? Despre emisiunile deochiate ale unei televiziuni de scandal?

Domnul Iliescu le atrage atentia liderilor PSD ca a ascultat concerte la festivalul George Enescu si n-a intalnit acolo niciun lider PSD, in afara de Ponta care a intrat pentru cateva minute, a plecat si dus a fost.

Iarasi ii dau dreptate domnului Iliescu. Nu greseste cu nimic, nici eu n-am vazut vreodata picior de lider PSD prin salile de concerte, la opera sau la opereta. Si merg destul de des.

Se vede cu ochiul liber ca actul de cultura nu-i atrage pe liderii PSD. Dar nici nu poate sa-i atraga, atata vreme cat imaginea partidului pare asociata mineriadele sau actiunile "specifice" exprimate prin "IMGB face ordine!" si "Moarte intelectualilor!".

In opinia mea, PSD se va putea apropia de intelectualitatea de varf a tarii numai atunci cand fantomele vechilor structuri, se vor risipi si vor disparea in ceata. Bineinteles, inclusiv domnul Ion Iliescu a carui prezenta dauneaza mult imaginii PSD mai ales printre intelectuali.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Ion Iliescu PSD festival George Enescu, #Iliescu PSD critici cultura intelectuali, #Iliescu intelectuali mineriade , #mineriade