Amintiri de 1 Mai Cum sarbatorea Iliescu in perioada interbelica

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 18:09
6742 citiri
Amintiri de 1 Mai Cum sarbatorea Iliescu in perioada interbelica

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si-a amintit cum a evoluat sarbatoarea de 1 Mai de-a lungul timpului in tara noastra, pornind de la primele sale contacte cu aceasta, in perioada interbelica.

"A fost o evolutie intreaga. 1 Mai nu s-a nascut odata cu aparitia socialismului sau a "democratiei populare" in Romania, e o sarbatoare a muncii, lansata inca in secolul XIX. La Chicago, in America, a fost o mare actiune muncitoreasca (greva in urma careia au fost ucisi mai multi muncitori - n. red.) si de atunci s-a consacrat 1 Mai ca zi a muncii.

De ce a renuntat PSD la micii si berea de 1 mai Interviu

Eu am trait, in copilaria mea, in perioada interbelica, cand 1 Mai era marcata ca atare. Erau breslele muncitoresti in anii '38-40 si de 1 Mai se mergea direct la padure. In istoria Bucurestiului, 1 Mai era sarbatorit in Cismigiu, care era la inceputurile amenajarii sale ca gradina publica.

Am prins o sarbatoare din asta si in padurea Baneasa, la iarba verde. Exista o anumita traditie in lume, in Europa si la noi in tara, care se consacrase ca atare. Sindicatele muncitoresti si Partidul Social-Democrat, fondat in 1893, foloseau ziua de 1 Mai", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

Fostul sef de stat spune ca acestei sarbatori nu i se mai da amploarea de odinioara.

"Dupa 1945, zilele de 1 mai si 23 august erau cele doua sarbatori, cand erau si libere uneori, erau si demonstratii. E o traditie indelungata, din acest punct de vedere, care a consacrat aceasta zi ca zi a muncii si ca zi de sarbatoare. E si consacrarea primaverii in deplinatatea ei.

Nu i se mai da amploarea necesara din partea factorilor oficiali si a structurilor politico-sindicale. Sindicatele faceau din 1 Mai o adevarata sarbatoare a muncii. Acum lumea e bucuroasa ca are liber, ca nu mai merge la munca", a mai declarat presedintele de onoare al PSD.

El a spus ca va sta acasa de 1 Mai, cu sotia, intrucat e din generatia celor peste 80 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#Ion Iliescu amintiri 1 mai, #Iliescu 1 mai interbelic , #stiri Ion Iliescu