Școala unde Ion Creangă a revoluționat predarea este locuință socială în centrul Iașiului. "Chiar nu merită reparată clădirea?"

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 13:31
11493 citiri
Școala unde Ion Creangă a revoluționat predarea este locuință socială în centrul Iașiului. "Chiar nu merită reparată clădirea?"
Ion Creangă a revoluţionat, în cei 20 de ani de activitate la catedră, stilul de predare FOTO Facebook / Ion Sapdaru

Clădirea în care a funcționat școala unde Ion Creangă a fost învățător se aflată într-un stadiu înaintat de degradare și este situată pe strada Păcurari nr. 4 din Iași.

Actorul și regizorul ieșean Ion Sapdaru revine, după 7 ani, cu un semnal de alarmă privind condițiile în care se află clădirea. Într-o postare pe Facebook, acesta notează:

”Ion Creangă a revoluţionat, în cei 20 de ani de activitate la catedră, stilul de predare în şcoală, făcând trecerea de la învăţarea mecanică de frica „sfântului Neculai” şi a „calului bălan” la învăţământul „viu şi intuitiv” în care elevii făceau aritmetică prin intermediul poveştilor.

Învăţătorul Creangă nu doar a aplicat metode diferite la clasă, ci a înţeles că trebuie să le împărtăşească şi altora prin intermediul primului abecedar în grafie latină: „Metodă nouă de scriere şi citire pentru uzul clasei I primară”.

Îndrăgostit de şcoală şi de copii, un pedagog desăvârşit, Creangă a indicat şi care e cea mai mare menire a şcolii, aceea de a scoate oameni din boţurile însufleţite de humă.

''Era un dascăl blând, comunicativ şi glumeţ. Vara privea la jocurile noastre şi ne învăţa cum să batem mingea. Iarna se urca în sanie cu noi şi ne arăta cum să o cârmuim cu piciorul. Înainte de a începe lecţia, ne întreba ce am mai făcut pe acasă, dacă mai avem fraţi şi surori, ce mai fac ai noştri. Aceste întrebări erau puse cu blândeţe, aşa încât lecţia ni se părea o continuare a convorbirii prietenoase dintre noi, copiii, şi bunul nostru învăţător ''.

Alături de alţi cinci institutori (C. Grigorescu, G. Ienăchescu, N. Climescu, V. Receanu şi A. Simionescu), Creangă realizează primul abecedar - „Metodă nouă de scriere şi cetire pentru uzul clasei I primară”, care apare în 1868.

Abecedarul lui Creangă era, de altfel, cel mai căutat în acea vreme, poate şi pentru faptul că era în grafie latină. La mare căutare era şi în Transilvania, unde se vânduseră 50 de mii de exemplare. Calitatea acestui abecedar reiese şi din faptul că a fost reînnoit în 23 de ediţii...

Pun o intrebare inspectoratului scolar si primariei Iasi si tuturor forurilor iesene: Chiar nu merita reparata cladirea si transformata apoi intr-un Muzeu al Scolii Romanesti?

Ca tot ne laudam ca suntem o capitala culturala, etc, etc!", notează actorul Ion Sapdaru în postare.

Clădirea este locuință socială încă din vremea primarului Simirad, din anii '90. Este situată pe bulevardul Păcurari, la aproximativ 100 de metri de Biblioteca Centrală Universitară, adică de centrul Iașiului. Dezinteresul tuturor administrațiilor care s-au succedat la conducerea orașului a făcut ca zona casei, în care locuiesc persoane susținute financiar de statul român, să devină una rău-famată, cu persoane atacate sau chiar jefuite la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Ion Creanga Iasi, #scoala, #degradare, #semnal de alarma, #Ion Sapdaru , #stiri cultura