Ministrul Economiei cere sindicatelor sa decida ce mine se inchid

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 18:23
1189 citiri
Ministrul Economiei cere sindicatelor sa decida ce mine se inchid
Foto: Ziare.com / Marius Mitrache

Ministrul Economiei, Ion Ariton, nu are o strategie pentru mineritul din Valea Jiului si asteapta din partea reprezentantilor administratiei si sindicatelor din minerit un plan de dezvoltare pe termen lung, pana in 2020.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, prezent, luni, la Petrosani, pentru o intalnire cu administratia si sindicatele din Compania Nationala a Huilei, a dat asigurari ca, "sub mandatul sau", nu va accepta un program de inchidere pentru toate unitatile miniere din Valea Jiului si ca pana la aprobarea unei rectificari bugetare, ministerul va sustine financiar Compania Nationala a Huilei Petrosani, dupa ce subventia pentru acest an nu a fost inclusa in bugetul ministerului.

"Stiti ca s-a discutat si se discuta foarte mult de un proces de restructurare in zona si asteptam o propunere de la dansii (sindicalisti - n.r.) pana la sfarsitul lunii ianuarie, apoi, cu aceasta varianta, vom merge pe un program de dezvoltare pana in 2018-2020. Si nu cred ca vor fi probleme in a se armoniza partea sindicala cu conducerea societatii.

Noi le-am propus mai multe variante si le-am spus ca o singura varianta nu acceptam, aceea de a inchide toate unitatile miniere. In rest, daca dansii au un program eficient si pot sa demonstreze ca programul este viabil din punct de vedere economic vor avea toata sustinerea ministerului.

Cred ca cel mai important pentru Valea Jiului este ca am decis impreuna cu domnul director (director general CNH - Constantin Jujan - n.r.) ca pana la rectificarea bugetara sa nu fie nicio problema cu drepturile salariale ale celor care lucreaza in CNH.

De asemenea, dupa rectificarea bugetara, o sa alocam sumele necesare ca pana la finele anului sa nu fie nicio problema legata de drepturile salariale", a declarat ministrul Ion Ariton.

Compania Nationala a Huilei din Petrosani se afla intr-o situatie economica foarte dificila, la acest moment, activitatea de exploatare a carbunelui nemaifiind sustinuta de un ajutor de stat.

"Din resurse proprii, Compania nu se poate descurca in integralitate. Valoarea subventiei pe anul trecut a fost de 249 de milioane de lei", a declarat Constantin Jujan, director general al CNH.

Pe de alta parte, sindicatele miniere sustin ca nu agreeaza ideea inchiderii exploatarilor miniere.

"Pana la data de 31 ianuarie, trebuie sa convenim un program prin care CNH sa fie reorganizata si reeficientizata, fara afectarea drepturilor salariale. Accesarea de ajutor de stat pe noul regulament nu inseamna, concret, din punctul nostru de vedere, decat renuntarea probabil la unele activitati sau accesarea acestuia pe baza inchiderii unor mine, intr-o perspectiva ulterioara, si anume 2018, lucru cu care nu pot fi de acord", a declarat presedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas.

Minele despre care se vorbeste ca care ar urma sa intre, in acest an, in programul de inchidere sunt Petrila, Paroseni si Uricani, in timp ce Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni ar urma sa fie incluse in viitoarea companie energetica nationala.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Ariton CNH, #Ion Ariton mine, #Ariton Valea Jiului, #inchidere mine Valea Jiului , #ministrul Economiei