Ion Ariton, ministrul invizibil al Guvernului Boc

Sambata, 04 Iunie 2011, ora 09:17
3002 citiri
Ion Ariton, ministrul invizibil al Guvernului Boc
Foto: Ora de Sibiu

"Romania are Guvern, Guvernul are premier, in consecinta ne comportam ca atare", spunea premierul Emil Boc la jumatatea lunii mai, cand incerca sa evite intrebarile despre o posibila schimbarea a sa din fruntea Executivului.

Insa ministri avem, l-am putea intreba pe bravul premier? In teorie avem, insa unii dintre ei au ramas doar atat - niste nume pe hartie.

De exemplu, ministrul Economiei, Ion Ariton. Cati dintre cetatenii Romaniei stiu cum arata? Sunt convinsa ca exista si jurnalisti care ar trece pe langa el fara sa stie cine e.

Nu ca ceilalti ministri, atunci cand au aparut in fata camerelor de luat vederi, ar fi avut multe realizari de impartasit, insa asta este alt subiect.

Aparitiile in presa ale domnului Ariton, din 2 septembrie 2010 de cand a preluat portofoliul de la colegul de partid Videanu si pana in prezent, pot fi numarate pe degetele a doua seturi de maini - jumatate sunt scandaluri, jumatate sunt ... nimicuri, niste anunturi ale unor intalniri al caror rezultat nu a mai fost facut public nici pana azi.

Dar sa o luam cronologic. Cum era de asteptat, ca la fiecare politician care este numit intr-o functie inalta, au aparut informatii de natura penala. Asa am aflat ca domnul Ariton a fost cercetat penal timp de doi ani, de la sfarsitul lui 2002, pentru o lipsa in gestiune a nici mai mult, nici mai putin de 10 miliarde de lei vechi, pe cand era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu. Insantele au dispus neinceperea urmaririi penale si viitorul ministru a mers mai departe.

Din 2005 a fost prefect al Sibiului, insa a pierdut alegerile pentru sefia Consiliului Judetean in fata lui Martin Bottesch. Apoi nu s-a mai auzit mare lucru despre domnia sa pana in ziua cand a fost pus sef al Economiei, in plina criza economica.

Eu una, cand economia trece prin momente critice, nu vreau sa aud discursuri politice repetate la infinit de premier si presedinte. M-as astepta si mi s-ar parea firesc ca cel care e responsabil de portofoliul economiei sa vina si sa spuna ce merge rau, ce merge bine, ce e de facut.

Si aici ajungem mai departe cu cronologia. In prima luna l-a schimbat din functie pe seful Transgaz, fara o explicatie clara, lasand loc speculatiilor.

In a doua luna a avut niste intalniri care au avut ca subiect de discutie pretul gazelor, la sfarsitul lor declarand ca si-ar dori sa nu existe majorari nici pentru consumatori, nici pentru companii - de-a dreptul linistitor. In aceeasi luna octombrie a avut chiar activitate intensa, ocupandu-se si de programul "Cumpara romaneste", care ar avea ca scop stimularea vanzarilor de produse autohtone - inaltator.

In luna urmatoare a fost pus sa ii convinga pe nemti sa investeasca la noi, concluziile intalnirii nefiind unele punctuale, ci stabilindu-se doar ca suntem prieteni cu germanii.

Decembrie a inceput insa cu un scandal pentru Ariton, el numindu-si consilierul personal, sibian de-al sau, director la Hidroelectrica, dupa ce fostul sef al companiei fusese luat la ochi de presedintele Traian Basescu.

In aceeasi luna a mai facut o boacana, folosindu-se de functie pentru a scapa de un blocaj rutier, in timp ce se indrepta spre Sibiu.

Apoi, cum se apropia Congresul PDL si Ariton urma sa candideze pentru a-si pastra functia de vicepresedinte, lucru ce s-a si intamplat, a inceput sa faca declaratii politice, aratand ca nou infiintata Uniune Social Liberala a Opozitiei nu reprezinta un pericol pentru Guvern.

Revenind la functia de ministru al Economiei si pentru ca FMI ceruse curatenie in companiile de minerit in februarie si ortacii s-au rasculat, a incercat sa-i linisteasca spunandu-le ca nu e prea tarziu sa se reorienteze si sa se apuce de ... turism.

Si, ajungand in prezent, la mijlocul lunii mai, tot de la Sibiu, anunta ca, desi nu s-a discutat o eventuala remaniere in cadrul Coalitiei de guvernamant, el n-ar avea nicio problema daca ar fi schimbat din functie, neavand ce sa-si reproseze din activitatea din ultimele 9 luni. Corect, ca doar e si vorba din popor - "cine nu munceste nu greseste".

Si vor mai trece cateva luni, poate va ajunge chiar pana in 2012 la alegeri, si va putea intra in istorie, pe langa marele Emil Boc, ca ministrul care a fentat cel mai mult explicatiile. Poate n-am iesit totusi decat teoretic din recesiune si va mai avea ocazia sa vorbeasca...

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#Ion Ariton ministru Economie, #Ariton criza economica, #Ariton recesiune, #Ariton aparitii presa, #Ariton declaratii economie , #ministrul Economiei
Comentarii
Poza gong
gong
rank 5
Poza bum
bum
rank 5
Ion Ariton sa fie premiat ! omul invizibil ! stiam ca exista omul invizibil ! sa speram ca Ariton v-a putea fi fotografiat in 2023 pe o insula in Pacific ! fotografiile o sa fie cumparate de CIA , iar Ariton o sa intre in cartea recordurilor ( cu brio )