Documente clasificate disparute de la SCN Pitesti - Ariton cere ancheta

Luni, 18 Iulie 2011, ora 19:59
1108 citiri
Documente clasificate disparute de la SCN Pitesti - Ariton cere ancheta
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a dispus, luni, declansarea unei anchete a Corpului de Control pentru clarificarea imprejurarilor in care, la Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti a RAAN, s-a produs un incident de securitate in domeniul protectiei informatiilor.

"In urma unei operatiuni de inventariere a informatiilor clasificate, desfasurata la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) - Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti, s-a constatat lipsa unui numar de 75 de documente clasificate, emise in perioada 1974-2002", se arata itnr-un comunicat.

Concluziile Corpului de Control al ministrului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri vor fi facute publice la finalizarea anchetei, se mai arata in document.

Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti este amplasata la cca. 2,5 km est de orasul Mioveni, folosind o suprafata totala de 75 ha, ce se intinde pe culmea impadurita a platformei Condestilor, la cota de 450 m, potrivit site-ului oficial al Regiei.

"Izolarea geografica a institutului, impusa de caracterul si importanta activitatii sale, precum si cerintele privind zonele de protectie, au impus construirea si mentinerea in functiune a tuturor instalatiilor clasice necesare asigurarii utilitatilor, activitatilor de baza si functionarii instalatiilor nucleare ale Institutului de Cercetari Nucleare, precum si ale Fabricii de Combustibil Nuclear. Activitatea de baza a institutului este de interes national si asigura dezvoltarea capacitatii tehnico-stiintifice din tara, pentru utilizarea pasnica a energiei nucleare", se arata in prezentarea SCN Pitesti.

Activitatile in domeniul nuclear se desfasoara in regim de Asigurarea Calitatii si, pentru a obtine autorizatiile necesare, institutul aplica un program de Asigurarea Calitatii monitorizat de personal specializat, informeaza Regia.

"Exista personal implicat in respectarea normelor de radioprotectie si personal implicat in respectarea normelor de garantii nucleare, inventarul de materiale nucleare fisionabile este supravegheat de Agentia Internationala pentru Energia Atomica de la Viena, prin zone de bilant mixte stabilite de aceasta", mai scrie pe pagina oficiala a SCN Pitesti.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#ancheta documente furate, #documente clasificate forta nucleara , #ministrul Economiei