Ce investitii fac si cat exporta britanicii din Romania

Vineri, 25 Februarie 2011, ora 15:05 1568 citiri
Foto: Evenimentul Zilei

Ministrul Economiei, Ion Ariton, l-a primit, joi, pe ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, la solicitarea acestuia, in cadrul intalnirii fiind convenite noi actiuni comune pentru impulsionarea schimburilor comerciale si investitionale bilaterale.

Cu acest prilej, demnitarul roman a prezentat evolutiile recente ale relatiilor economice romano-britanice si a subliniat mentinerea unui trend ascendent, chiar pe fondul crizei economico-financiare mondiale.

"In cadrul discutiilor au fost abordate subiecte referitoare la situatia economica actuala a Romaniei si perspectivele de iesire din criza, oportunitati de afaceri, investitii si realizare a unor proiecte de interes, inclusiv cu fonduri europene. Totodata, au fost convenite noi actiuni comune pentru sustinerea si impulsionarea schimburilor comerciale si investitionale bilaterale", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei remis vineri Ziare.com.

Totodata, sectorul energetic a fost mentionat ca domeniu de interes al viitoarelor cooperari romano-britanice, atat in proiecte nationale planificate pe teritoriul Romaniei, cat si in plan regional.

Marea Britanie este un important partener comercial al Romaniei, ocupand locul sase intre destinatarii exporturilor romanesti. In primele 11 luni din anul 2010, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a crescut cu 32,7% fata de aceeasi perioada din 2009, ajungand la 2,24 miliarde de euro.

Exporturile romanesti s-au majorat cu 40,7%, atingand cifra de 1,26 miliarde euro, iar importurile din Marea Britanie au crescut cu 23,6%, ajungand la 980,8 milioane euro. Marea Britanie este unul dintre statele membre UE cu care Romania are balanta comerciala excedentara, respectiv un sold pozitiv la 30 noiembrie 2010 de 276,2 milioane euro.

De asemenea, Marea Britanie este un important partener investitional al Romaniei, ocupand locul 10. La 31 octombrie 2010 erau inregistrate in tara noastra 4.276 societati cu capital britanic, cu un capital investit de 816,5 milioane euro, reprezentand 2,9% din totalul investitiilor straine in Romania.

Domeniile in care s-a investit preponderent sunt: petrochimie, chimie, explorarea si exploatarea de zacaminte petrolifere, electronica si electrotehnica, aeronautica, telecomunicatii, industria textila si industria agroalimentara.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News