Iohannis: "Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia"

Luni, 10 Aprilie 2023, ora 20:06
1814 citiri
Iohannis: "Cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia"
Președintele României încă este încrezător FOTO Hepta

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj în deschiderea Conferinţei "Smart diaspora - diaspora în învăţământ superior, ştiinţă, inovare şi antreprenoriat", în care afirmă că "educaţia este cheia pentru dezvoltarea sustenabilă" a României.

"Într-o eră a digitalizării accentuate, tiparele de comunicare şi interacţiunea umană s-au schimbat fundamental. Transferul de know-how, iniţierea şi desfăşurarea proiectelor de colaborare sau de investiţii, prin intermediul reţelelor ştiinţifice, sunt facilitate de noile instrumente tehnologice, care au remodelat conectarea şi interacţiunea cercetătorilor. Astfel, abilităţile şi expertiza pot fi valorificate rapid şi cu uşurinţă, indiferent unde s-ar afla cel sau cea care le deţine.

În acest context favorabil, angajamentul României în crearea şi menţinerea legăturilor cu diaspora ştiinţifică este crucial, iar instituţiile statului român trebuie să îşi asume rolul de catalizator. Perspectivele şi experienţele unice ale comunităţii diasporei ştiinţifice şi academice, judicios valorificate, contribuie la conectarea ecosistemului de cercetare românesc la cele regionale şi globale. De altfel, intensificarea eforturilor de internaţionalizare a universităţilor din România este unul dintre obiectivele proiectului România Educată", spune şeful statului în mesajul transmis, la Timişoara, de consilierul prezidenţial Loreta Păun.

Potrivit preşedintelui Iohannis, cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a României este educaţia.

"Prin temele abordate, programul conferinţei se aliniază cu priorităţile mele ca preşedinte al României. Limitarea schimbărilor climatice şi protejarea adecvată a mediului constituie provocări importante la nivel naţional şi internaţional. Pentru a le putea răspunde adecvat, este nevoie de implicarea tuturor, iar contribuţia experţilor români din afara graniţelor este esenţială. Avem nevoie de cunoştinţele şi de capacitatea dumneavoastră de inovare", afirmă şeful statului.

El menţionează că Administraţia Prezidenţială a cooptat în ultimii ani experţi români din diaspora în grupuri de lucru pe diverse tematici, precum copiii rămaşi singuri în ţară, repatrierea forţei de muncă din străinătate, educaţia privind schimbările climatice şi mediul, şi a cooptat experţi şi în elaborarea unei viziuni integrate în ceea ce priveşte răspunsul României la aceste probleme presante.

Şeful statului le mulţumeşte experţilor români din străinătate pentru implicarea în proiecte legate de sustenabilitate desfăşurate în ţară.

"Îi invit să continue să lucreze cu instituţiile din România în găsirea de soluţii pentru un prezent şi un viitor cu un mediu mai curat, în care resursele naturale sunt protejate. Iniţierea proiectelor de colaborare şi a programelor de schimburi de experienţă cu prilejul unor conferinţe precum cea de aici, de la Timişoara, conectează reţelele naţionale de specialişti la comunităţi şi infrastructuri internaţionale de cercetare, stimulând cooperarea şi generarea de soluţii inovatoare, transformatoare în toate domeniile de interes strategic", adaugă şeful statului.

Preşedintele Iohannis arată şi că a acordat Înaltul Patronaj evenimentului ca "o recunoaştere a continuităţii dovedite în demersul ambiţios de a conecta cercetătorii români din jurul lumii".

"Această conferinţă are potenţialul de a mobiliza comunitatea ştiinţifică şi academică pentru a creiona direcţii de colaborare, pentru a pune bazele unor reţele de specialişti sau pentru a le consolida pe cele deja existente", adaugă Iohannis.

Şeful statului afirmă că, de la începutul primului său mandat, a articulat viziunea unor comunităţi profesionale pe domenii de expertiză, indiferent de domeniu, între românii din ţară şi cei din străinătate, şi că se bucură de faptul că această conferinţă înfăptuieşte această viziune la cel mai înalt nivel de competenţă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis educatie, #declaratie Iohannis Parlament, #legile Educatiei , #stiri Klaus Iohannis