Klaus Iohannis, întrebat despre decizia revocării dreptului la avort în SUA: "Nu înseamnă că trebuie să facem acelaşi lucru"

Marti, 05 Iulie 2022, ora 19:05 1539 citiri
Manifestații de amploare au loc în SUA pe fondul interzicerii dreptului la avort FOTO Hepta

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat într-o conferinţă de presă susţinută marţi, 5 iulie, la Cotroceni, despre decizia Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort şi de a permite statelor să-l interzică.

Șeful statului a răspuns că aceasta este o complicaţie politică în prezent în Statele Unite, dar că asta nu înseamnă că România trebuie să facă la fel. Şeful statului a adăugat că această situaţie cu privire la avortul în ţara noastră este rezolvată în legislaţia românească.

„Este o chestiune care atunci când se discută e posibil să se aducă în discuţie. Însă dacă această temă a devenit o complicaţie politică în SUA, nu înseamnă că trebuie să facem acelaşi lucru. Situaţia e rezolvată în legislaţia românească”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat cum vede decizia Curţii Supreme a Statelor Unite.

Pe 24 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat, cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea „Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP. Hotărârea Curţii Supreme de a revoca dreptul la avort al americancelor aruncă Statele Unite cu 150 de ani înapoi, deplânge vineri preşedintele democrat Joe Biden într-un discurs la Casa Albă, în care îndeamnă ambele tabere la manifestaţii ”paşnice”.

Ulterior, mii de persoane au manifestat, la New York şi Boston, strigându-şi furia după decizia privind avortul a Curţii Supreme a Statelor Unite.

De asemenea, manifestanţi în favoarea dreptului la avort au fost agresaţi în mai multe oraşe americane, în cadrul unei mobilizări împotriva unei hotărâriprin care Curtea Supremă şi-a anulat vineri hotărârea ”Roe v. Wade” care garanta din 1973 dreptul americancelor de a avorta, relatează The Huffington Post.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News