Încă o țară din UE a început distribuirea iodurii de potasiu din cauza amenințării nucleare a Rusiei. Angajații care au primit primii pastilele

Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 22:16 1905 citiri
Iodură de potasiu FOTO Antibiotice Iași

Autorităţile din Polonia au anunțat vineri, 30 septembrie, că au distribuit comprimate de iodură de potasiu pompierilor din toată ţara, în cazul unei expuneri provocate de războiul din Ucraina, negând în acelaşi timp că există motive de îngrijorare, relatează AFP.

Această măsură a fost luată în reacţie la luptele din jurul centralei nucleare ucrainene din Zaporojie, cea mai mare din Europa, care a provocat temeri de un dezastru nuclear.

”Am decis, ca măsură preventivă, să începem distribuirea de tablete de iodură de potasiu către serviciile de pompieri”, a declarat presei ministrul adjunct de Interne, Blazej Pobozy.

El a precizat că este o măsură de rutină ”în cazul unei potenţiale ameninţări de radiaţii, care, pentru moment, nu există”.

Comprimatele trebuie transferate autorităţilor locale şi vor ajunge în cele din urmă în puncte de distribuţie, şcoli în majoritatea cazurilor.

Pobozy a spus că există suficiente doze pentru toţi cei care ar avea nevoie. Un reprezentant medical prezent la conferinţa de presă a avertizat despre pericolele administrării acestor pastile dacă nu este necesar.

Oficialul polonez a menţionat că tabletele de iodură de potasiu reprezintă o măsură preventivă în cazul unui accident nuclear, dar nu ar fi de niciun folos în cazul unui atac tactic cu armă nucleară.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii