Unde se găsește iodura de potasiu, medicamentul ce poate salva vieți în caz de contaminare radioactivă. Farmacist: ”Nu se administrează profilactic”

Sambata, 05 Martie 2022, ora 18:57
8881 citiri
Unde se găsește iodura de potasiu, medicamentul ce poate salva vieți în caz de contaminare radioactivă. Farmacist: ”Nu se administrează profilactic”
Medicamente FOTO: pixabay.com

Tot mai mulți români solicită iodură de potasiu farmaciilor după ce au aflat că această substanță i-ar putea salva în caz că va fi atac nuclear. Însă această substanță nu este la vânzare pentru publicul larg.

Nu este un produs care se ţine pe stoc, în farmacii, ci doar în rezerva naţională, fiind distribuit de autorităţi, controlat, doar în cazuri de accidente nucleare cu iod radioactiv, a declarat preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Vrancea, Marian Postase.

”Farmaciile din Vrancea nu au iodură de potasiu, pentru că nu e un produs care se ţine pe stoc. Există stocuri de iodură de potasiu în rezervele naţionale, care se administrează în cazuri de accidente nucleare, controlat, de către autorităţi.

Iodura de potasiu nu se ia profilactic şi sperăm că nu va fi cazul să fie distribuită şi administrată populaţiei. Foarte multe persoane întreabă de iodură de potasiu în ultimele zile, este o isterie generală.

Dar noi (farmaciştii - n.red.) încercăm să îi calmăm, cu informaţii concise şi corecte. Este, într-adevăr, o frică generalizată, dar tot timpul suntem în contact cu pacienţii şi încercăm să îi liniştim”, a afirmat Marian Portase.

Acesta a precizat că iodura de potasiu există pe piaţă în diverse medicamente pentru tratarea unor afecţiuni ale tiroidei sau în unele suplimente alimentare, dar în doze foarte mici, care nu sunt utile în caz de accident nuclear cu iod radioactiv.

”Iodura de potasiu există pe piaţă, dar în concentraţii foarte mici, pentru tratamentul unor afecţiuni ale tiroidei, dar şi produsele respective se găsesc pe piaţă foarte greu şi se eliberează doar în baza unei prescripţii medicale.

De asemenea, unele suplimentele alimentare conţin iodură de potasiu în concentraţie foarte scăzută şi ar trebui o cantitate foarte mare de pastile administrate odată.

Formula de iodură de potasiu care ar trebui administrată în caz de accident nuclear este de 65 de miligrame pe pastilă de iodură de potasiu, echivalentul a 50 de miligrame de iod activ.

Ar trebui administrate două pastile, cât mai repede de la accidentul nuclear şi doar în cazul accidentelor nucleare cu iod radioactiv. În rest, în alte situaţii, pastilele nu au niciun efect”, a precizat Portase.

Iodura de potasiu este utilizată pentru tratarea carenţei de iod, precum şi ca prim ajutor în caz de contaminare radioactivă

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#iodura potasiu, #atac nuclear, #rezerva stat, #afectiuni tiroida , #medicamente