Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 10:53
1769 citiri
Câți români au cerut pastilele de iodură de potasiu, necesare într-un eventual atac nuclear. Campania lui Rafila pare să nu aibă succesul dorit
Medicamente FOTO: pixabay.com

Ministrul Sănătății a cumpărat 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu care sunt necesare persoanelor până în 40 de ani, însă a distribuit doar o mică parte din această cantitate.

Datele oficiale arată că doar 383.889 de pastile de iodură de potasiu au fost distribuite românilor până la 31 august, potrivit Hotnews.ro. Ministrul a declarat acum câteva zile că așteaptă cu încredere datele din luna septembrie.

Doar o mică parte din populația eligibilă a primit pastilele de iod

Astfel, până la data de 31 august doar un număr de 218.781 persoane au solicitat și au ridicat de la farmaciile desemnate comprimatele de iodură de potasiu, în baza prescripției medicale eliberate de medicul de familie. Însă, conform Ministerului Sănătății, 7 milioane de persoane ar fi eligibile pentru a-și administra aceste comprimate în caz de atac sau accident nuclear.

Și tot până la această dată au fost ridicate de către populație, din farmaciile desemnate, un număr de 383.889 comprimate iodură de potasiu, în baza prescripției emise de medicul familie. Numărul total de comprimate iodură de potasiu 65 mg distribuite de către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București către farmaciile comunitare este de 7.000.000 comprimate.

Cele 30 de milioane de pastile de iod cumpărate de autorități au costat 6 milioane de euro. DSP-urile au distribuit către farmacii 7 milioane de comprimate.

Ministrul Sănătății preciza, în luna aprilie, că pastilele de iodură de potasiu nu au fost cumpărate de Ministerul Sănătății, ci de Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat.

Alexandru Rafila a vorbit despre pastilele de iod duminică seară, într-o emisiune la Antena 3. El nu a precizat care este numărul de pastile distribuite, ci doar numărul de persoane care au ridicat pastile de iod gratuit din farmacii: 1.200 în luna iulie și 230.000 în august.

Rafila admitea că este „încă puțin”, dar declara că așteaptă „cu încredere” cifrele din luna septembrie.

Ciolacu i-a cerut lui Rafila să își schimbe echipa de comunicare

Distribuția pastilelor de iod a început în farmacii abia la finalul lunii iunie - începutul lunii iulie, după o dispută de luni de zile între ministrul Sănătății și medicii de familie, care au refuzat să distribuie comprimatele în primăvara acestui an, de teamă că aglomerația și birocrația iscate le-ar bloca activitatea cabinetelor, într-o perioadă oricum complicată - val de viroze și gripe, COVID-19, testare COVID-19, vaccinare, consultații, rețete, trimiteri etc.

După două luni de aparentă liniște însă pe fondul unei distribuții foarte slabe a pastilelor, la începutul lunii august, Alexandru Rafila ieșea public într-o conferință de presă și îndemna „pe toată lumea” să meargă cât mai repede la medicul de familie pentru prescripția medicală pentru pastilele de iodură de potasiu, pe care să le ridice apoi de la cea mai apropiată farmacie.

”Distribuţia pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcţională, îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile. Deci este un sistem perfect funcţional, este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să-l punem la punct”, declara pe 8 august ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul ministerului, răspunzând întrebării unui jurnalist.

Declarația ministrului Sănătății a stârnit atunci numeroase critici, inclusiv din partea șefului său de partid, Marcel Ciolacu, care i-a cerut să „își schimbe echipa de comunicare”.

Declarațiile lui Rafila a panicat românii

Rafila a ajuns să distribuie pastilele de iod prin farmacii în iulie, după ce anunțase că le va distribui prin medicii de familie în aprilie.

Povestea pastilelor de iod începe în luna martie. Odată cu începerea războiului din Ucraina, românii au dat iama în farmacii, pe care le-au golit de pastile de iod - inclusiv de suplimente alimentare care conțin o cantitate infimă de iod, mai scrie Hotnews.

Într-o primă fază, în timp ce românii goleau farmaciile de iod, iar unii medici avertizau, în presă, că administrat după ureche, iodul riscă să facă mai mult rău decât bine, Ministerul Sănătății nu a reacționat.

Într-un târziu, cum iodul era o temă aflată pe buzele tuturor, ministrul Rafila a anunțat că Ministerul Sănătății va distribui chiar el iod. A subliniat că nimeni nu trebuie să ia pastilele preventiv, dar că ele vor fi distribuite populației pentru orice eventualitate.

În luna care a urmat, ministrul Sănătății a vorbit aproape exclusiv despre iod, în toate aparițiile sale publice - conferințe de presă sau apariții în emisiuni tv.

În alte țări, pastilele de iodură de potasiu se distribuie într-adevăr periodic, însă au fost găsite inclusiv soluții precum distribuirea prin farmacii sau trimiterea lor prin poștă direct la adresa cetățenilor.

Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Cele trei tipuri de arme care pot schimba cursul războiului din Ucraina
Artileria, vehiculele blindate și sistemele de apărare aeriană Patriot sunt tipurile de arme de care are cea mai mare nevoie armata ucraineană. La șase luni după ce a blocat propunerea...
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Ucraina, efort dramatic pentru a opri atacurile din ce în ce mai puternice ale Rusiei. „Dați-ne naiba rachetele Patriot!”
Rusia s-a bazat din ce în ce mai mult pe loviturile cu bombe cu planare pentru a lovi apărarea ucraineană, păstrând în același timp aeronavele sale de atac în mare parte departe de pericol....
#iodura potasiu, #Alexandru Rafila, #razboi Ucraina, #atac nuclear, #accident nuclear , #sanatate