Ministrul Sănătății, precizări despre distribuirea pastilelor cu iod după ce a fost acuzat că a creat o ”isterie”: ”Nu este o noutate”

Luni, 08 August 2022, ora 20:49 2439 citiri
Ministerul Sănătății a transmis că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor FOTO Antibiotice Iași

Ministerul Sănătății a transmis luni seară, 8 august, că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu se face în scopul administrării numai în caz de expunere după un incident nuclear.

MS subliniază că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.

”Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Ministerul Sănătăţii s-a preocupat de procurarea pastilelor de iod şi a iniţiat o campanie de informare a populaţiei referitoare la modul de utilizare a acestora. Distribuţia către populaţie se face în mod gratuit pe baza prescripţiei eliberată de către medicul de familie. Aceasta nu este o noutate, ordinul de ministru care reglementează activitatea este în vigoare încă din 23 iunie 2022”, afirmă sursa citată.

Pastilele de iod se eliberează în peste 2.500 de farmacii, lista acestora regăsindu-se pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Cu câteva ore înainte, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un apel la persoanele cu vârsta până la 40 de ani ”să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia”.

”Este un sistem perfect funcţional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reuşit să îl punem la punct.

Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, este posibil ca cererea să crească, dar medicii de familie trebuie să elibereze prescripţie acestor pacienţi care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus ministrul.

Ulterior, un medic de familie i-a reproșat lui Rafila, într-o postare pe Facebook, că, în urma indicaţiilor sale ”total iresponsabile”, au sunat în continuu telefoanele, pacienţii solicitând urgent reţetele pentru iodura de potasiu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News