Iodura de potasiu ar putea fi distribuită prin farmacii, în baza rețetei de la medicul de familie

Marti, 24 Mai 2022, ora 18:22
1665 citiri
Iodura de potasiu ar putea fi distribuită prin farmacii, în baza rețetei de la medicul de familie
Iodura de potasiu va putea fi ridicată de la farmacii FOTO Unsplash.com

MInisterul Sănătății a lansat ăn transparență decizională proiectul ordinului de ministru privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație.

”Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică deține iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populației eligibile exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear”, se arată în referatul de aprobare a ordinului postat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Specialiștii spun că blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii.

Astfel, pentru a ajunge la populația eligibilă și sub vârsta de 40 de ani, Ministerul Sănătății va distribui populației iodură de potasiu 65 mg in scop preventiv prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis.

Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

”Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor. După eliberarea prescripției medicale comprimatele de iodură de potasiu 65 mg se ridică din farmaciile din lista care va fi publicată pe pagina web a Ministerului Sănătății”, se mai arată în document.

După momentul aprobării acestui ordin, direcțiile de sănătate publică vor preda în farmacii iodura de potasiu necesară.

Farmaciile eliberează medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate în mod gratuit, exclusiv în baza prescripției medicale emisă de medicul de familie în formatul original. Odată cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, farmaciile pun la dispoziția pacientului sau a aparținătorului și informațiile privind modul de administrare.

La ridicarea din farmacie, persoanele semnează Acordul pacientului privind administrarea tratamentului cu medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, prevăzut în anexa nr. 3 la prezentul ordin. Acordul semnat se păstrează în farmacie împreună cu formularul original al prescripției medicale emisă de medicul de familie.

Medicii spun că, în ceea ce privește iodura de potasiu, aceasta ar trebui administrate două pastile, cât mai repede de la accidentul nuclear şi doar în cazul accidentelor nucleare cu iod radioactiv. În rest, în alte situaţii, pastilele nu au niciun efect

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#iodura potasiu farmacii, #incident nuclear, #administrare iodura potasiu , #medicamente