Creștere uriașă a numărului românilor care și-au ridicat pastilele cu iod din farmacii, într-o lună

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 16:53 2094 citiri
Aproximativ 7 milioane de români își pot ridica pastilele de iodură de potasiu FOTO Antibiotice Iași

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat marți, 13 septembrie, că în luna august au fost distribuite 376.892 de comprimate de iodură de potasiu, faţă de 2.175 în iulie.

Ministrul a reiterat apelul către populație să își ridice pastilele, subliniind că este vorba despre o măsură preventivă.

”Ştiţi bine că această campanie de distribuţie de iod a început mai greoi şi în luna iulie nu am avut decât 1.200 de solicitanţi pentru a lua comprimatele de iodură de potasiu. În luna august însă, lucrurile s-au schimbat spre bine şi peste 200.000 de persoane au ridicat pastilele de iod, sper ca acest lucru să continue şi pe măsură ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani se adresează medicilor de familie pentru alte probleme, nu neapărat pentru aceasta, pot să solicite şi reţeta pentru iodură de potasiu. Este o măsură raţională, preventivă, prin care ne protejăm pentru că nu spune nimeni că va fi un incident nuclear, însă, dacă va fi, chiar dacă e mai puţin probabil, este bine să avem la îndemână aceste comprimate care se administrează doar la anunţul autorităţilor, într-o cantitate care este foarte clară, în general la copii, copii mici, jumătate de comprimat sau un comprimat, iar pentru persoanele adulte două comprimate, dar lucrul acesta a fost prezentat de mai multe ori în campaniile pe care le-am desfăşurat prin intermediul posturilor de televiziune şi de radio”, a spus Alexandru Rafila pentru news.ro

Aproximativ 7 milioane de români își pot ridica pastilele de iodură de potasiu

”7 milioane de persoane ar putea să primească aceste comprimate cu iod, sigur că 200.000 pare puţin, dar totuşi o creştere de la peste 1.000 la peste 200.000 de persoane într-o lună eu cred că este o evoluţie bună şi încurajăm în continuare lumea să beneficieze de acest program desfăşurat prin intermediul Ministerului Sănătăţii, într-o reţea de peste 2.500 de farmacii care sunt la dispoziţia populaţiei, bineînţeles cu prescripţie de la medicul de familie, este un lucru obişnuit, natural, dacă vreţi pentru că iodura de potasiu este un medicament care se eliberează pe bază de prescripţie”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Farmacii mobile în zonele rurale

Ministrul Sănătății a vorbit și despre soluțiile care ar putea fi luate în zone din mediul rural, unde fie nu există medic de familie, fie nu există farmacie care să fie trecută în lista oficială a Ministerului Sănătăţii.

”Aici este o problemă care există, la accesul care există la diverse medicamente pentru populaţia din zone mai puţin accesibile, noi încercăm să găsim o soluţie să încurajăm deschiderea de farmacii sau de puncte farmaceutice inclusiv în astfel de zone, este o discuţie care este de mulţi ani în România, nu i-am găsit rezolvarea peste noapte şi sigur că nu o să putem să facem altfel decât să încurajăm cumva, deci există cumva o politică de încurajare a deschiderii de farmacii în mediul rural, din păcate, din considerente de natură economică, lucrul ăsta nu este foarte interesant, continuăm discuţiile cu distribuitorii să vedem dacă găsim o soluţie.

Inclusiv ar putea fi vorba de posibilitatea de a avea un fel de farmacii mobile care să poată să ajungă periodic în zonele acestea mai puţin accesibile. Am discutat despre diverse variante de distribuţie.

În zone defavorizate, este o problemă foarte serioasă, inclusiv atunci când discutăm de unele boli la care pacienţii trebuie să îşi ridice periodic produsele de la o anumită farmacie, este bine să încercăm să apropiem produsele farmaceutice de pacienţi, decât ca pacienţii să se deplaseze la distanţe mari, dar repet acesta este un proces nu este o chestiune care se rezolvă în 24 de ore”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Dar, de măștile de gaze se mai aude și altceva decât că, lăsând de