Ioanei Petrescu i se cere din SUA sa se delimiteze de Ponta

Vineri, 09 Mai 2014, ora 21:36
13175 citiri
Ioanei Petrescu i se cere din SUA sa se delimiteze de Ponta
Foto: Arhiva

Ioana Petrescu, ministru de Finante si cadru didactic la Universitatea din Maryland, Statele Unite, este rugata sa ia pozitie si sa se delimiteze de acuzatiile de fascism si neonazism aduse de premierul Ponta intelectualilor Horia Roman Patapievici si Mircea Mihaies.

Solicitarea vine prin intermediul unei scrisori deschise semnate de Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice tot la University of Maryland, si de Aurelian Craiutu, profesor de stiinte politice, Indiana University.

"Va adresam aceste randuri in calitatea noastra de intelectuali publici si de membri ai comunitatii academice din Statele Unite din care faceti parte si dvs. Va scriem intrucat suntem ingrijorati si revoltati de recentele afirmatii ale premierului Victor Ponta la adresa unor intelectuali de prim rang ai Romaniei, personalitati cunoscute pentru consecventul lor angajament in favoarea societatii deschise.

Am participat amandoi la evenimente organizate de Institutul Cultural Roman in perioada 2005-2012, cand aceasta institutie era condusa de H.-R. Patapievici, Mircea Mihaies, Tania Radu si Dan Croitoru. Asemeni atator altor oameni de cultura din Romania si din afara ei, depunem marturie pentru exemplara deschidere a acestei institutii spre valorile autentice ale lumii de azi. Consideram utilizarea unor formulari gen 'opinii anti-romanesti ori chiar fasciste' atribuite fara nici un temei fostei conduceri a ICR drept o calomnie inacceptabila si un afront adus imaginii Romaniei in lume", se arata in scrisoarea publicata de Vladimir Tismaneanu pe blog.

Acestia considera "insultatoare" sintagma "batran fascist" folosita de Victor Ponta la adresa lui Mircea Mihaies si subliniaza ca violenta verbala, "are consecinte nefaste".

"In opinia noastra, credem ca se cuvine ca dvs. in dubla dvs. calitate de ministru si cadru universitar (in Statele Unite) sa va delimitati public de aceste luari de pozitii. E cazul sa va deranjeze faptul ca se profereaza aceste acuzatii de 'fascism' impotriva unor oameni cunoscuti in Romania si in lume ca democrati convinsi. Si se cuvine sa nu ramaneti indiferenta fata de valul de proteste din partea a tot ce are mai bun aceasta tara la adresa atentatului comis de premier impotriva dreptului la demnitate al unor cetateni ai Romaniei", se mai arata in scrisoarea adresata de cei doi intelectuali ministrului Ioana Petrescu.

Mai mult, acestia reamintesc ca una dintre acuzatiile aduse de premier fostei conduceri a ICR s-a referit la modul in care s-au cheltuit banii publici.

"In calitatea dvs de ministru al finantelor, dvs puteti avea o imagine mai corecta in aceasta privinta. (...) Apelam la dvs pentru a reactiona public, cat mai curand, de o maniera transanta la ceea ce socotim a fi o grava amenintare la adresa valorilor democratice in Romania de azi", se mai arata in document.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Guvernului, incepand din august 2010 Ioana Petrescu este cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park - School of Public Policy. In septembrie aceasta si-a intrerupt temporar activitatea la universitatea americana si a venit in Romania, unde a ocupat mai intai pozitia de consilier al premierului Ponta, iar ulterior pe cea de ministru de Finante.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri ca a refuzat sa contrasemneze decretele de decorare a membrilor fostei conduceri a Institutului Cultural Roman pentru ca acestia au deturnat fonduri publice, au dat declaratii anti-romanesti si au manifestat o atitudine extremista, neonazista. In context, Victor Ponta l-a numit pe Mircea Mihaies "fascist batran".

Scandalul decoratiilor: Mihaies il da in judecata pe Ponta. Patapievici il acuza de minciuna

Declaratiile premierului au starnit vii reactii in randul intelectualilor romani, iar Mircea Mihaies a anuntat ca il va da in judecata pe seful Executivului pentru calomnie.

Basescu, gata sa depuna marturie in instanta pentru Patapievici si Mihaies

Printre cei care s-au delimitat public cu aceasta ocazie de Victor Ponta se numara si ministrul Culturii, Kelemen Hunor.

Ministrul Culturii: Nu sunt de acord cu declaratiile premierului despre Mihaies si Patapievici

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Tismaneanu Ioana Petrescu fascist Mihaies, #Tismaneanu Ioana Petrescu scrisoare , #ministrul Finantelor