Viziunea lui Ioan Rus: o mare coalitie dupa alegeri

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 07:49
5505 citiri
Viziunea lui Ioan Rus: o mare coalitie dupa alegeri
Foto: Arhiva (Antena3)

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a vorbit despre o posibila mare alianta, care s-ar putea forma dupa alegerile parlamentare.

"Poate sa existe si o situatie care sa impuna si o larga coalitie, asa sa iasa votul sa te oblige sa te gandesti la acest lucru. Avem exemple in Europa, precum Germania. SPD si CDU au inventat un program de guvernare comun si chiar au dus Germania la succes.

Experienta europeana exista in acest sens: stanga si dreapta pun in centru interesul national, lasa pe terenurile secundare de joc politica individuala si introduc interesul national in inima programului de guvernare... sistemul de sanatate, cel juridic, invatamantul, economia, agricultura, perspectiva informaticii", a declarat Rus intr-un interviu acordat Deutsche Welle.

Acesta sustine ca exista sanse sa se gaseasca unele prioritati in programul de guvernare cu care sa fie de acord si stanga, si dreapta.

"Ceea ce presupune insa viziune asupra a ceea ce trebuie sa se intample in Romania, sa nu existe frustrari individuale si nici colective, inseamna ca discutia sa fie dominata de rational si nu de emotional. Sa speram ca in 2012 vom putea si noi sa fim o luna de zile nemti si sa redactam asa ceva", a continuat fostul ministru PSD.

Totusi, Rus a adaugat ca interesul tarii noastre nu depinde de existenta unei mari coalitii si ca acesta este "dezvoltarea ei si raportarea cat mai consistenta la setul de valori europene. Din nefericire, nici o coalitie de guvernare nu a functionat in cei 20 de ani de tranzitie".

Rus: Eu nu am fost adeptul suspendarii

In cadrul aceluiasi interviu, Ioan Rus a vorbit si despre suspendarea presedintelui Traian Basescu din aceasta vara, precizand ca el nu a fost cu totul de acord cu ea pe motiv ca era "imposibil" sa aduci la vot 10 milioane de votanti.

"Daca erai rational, iti dadeai seama ca referendumul nu avea prea multe sanse. Atunci, nu m-am opus. Am considerat ca vom face referendumul, dar ca rezultatul nu va fi cel dorit de noi. Eram convins de acest lucru din prima zi. S-a demonstrat ca exact astfel s-a si intamplat", a spus el.

Rus a adaugat ca din cauza situatiei respective s-au pierdut doua luni si jumatate si, in acelasi timp, si-a justificat si demisia de la Ministerul de Interne.

"Intrucat aceste lucruri nu se suprapuneau suta la suta peste convingerile mele si o parte din colegii mei, lideri ai partidului, in frunte cu Crin Antonescu, nu erau de acord cu convingerea mea, am considerat ca - pentru a nu-i incurca - ma duc si imi vad de treburile mele", a mentionat Rus.

De ce nu candideaza Ioan Rus la alegerile parlamentare

Ioan Rus nu se regaseste pe lista candidatilor PSD la alegerile parlamentare din 9 decembrie, iar in urma cu cateva zile el a explicat pentru Ziare.com de ce a luat aceasta decizie.

"Pentru ca pur si simplu nu mi-am inchipuit niciodata ca as putea fi parlamentar. Exigentele activitatii de parlamentar nu mi se potrivesc. Eu am o profesie foarte clar definita, am si un business privat, deci am o treaba de facut. Si, pentru structura mea, nu mi se potriveste activitatea de parlamentar sub nicio forma", a spus acesta la vremea respetiva.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Ioan Rus coalitie, #Rus coalitie alegeri parlamentare, #Ioan Rus alegeri parlamentare , #PSD
Comentarii
Poza S C USL Felix SRL
S C USL Felix SRL
rank 5
În cazul României asta este vedenie, nu viziune.Coaliția la tâlhărie
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5