Rus neaga ca a vrut sa jigneasca diaspora: Este o generalizare artistica, o licenta

Joi, 11 Iunie 2015, ora 14:10
7393 citiri
Rus neaga ca a vrut sa jigneasca diaspora: Este o generalizare artistica, o licenta
Foto: Digi24

Ministrul Transporturilor, Ioan Rus (PSD), a explicat ca declaratia sa, preluata de mass-media, in care adreseaza cuvinte jignitoare la adresa familiilor romanilor din diaspora a fost gresit inteleasa. Cu toate acestea, ministrul isi cere scuze.

"Romania are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, in acest moment, in occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta curva. De 700 de euro vin acasa jumatate", a declarat Ioan Rus, miercuri seara, in cadrul unei emisiuni la Digi24.

Declaratie socanta a unui ministru, despre romanii din diaspora: Copiii golani, nevasta curva

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, Ioan Rus a explicat, joi dupa amiaza, ca declaratia sa a fost scoasa din context.

Mai exact, ministrul Transporturilor spune ca el vorbea despre masterplanul general de transport. "Declaratia mea era in sensul in care in aplicarea acestui document strategic am reusi sa oferim pentru 1 milion de romani locuri de munca in Romania, evitand astfel familii destramate si situatii limita care le vedeti (...) Imi cer scuze celor care eventual s-au simtit jigniti. Declaratia mea era de a gasi solutii civilizate ca romanii din forta activa sa vina inapoi. Ideea era absolut pozitiva si generoasa", a declarat ministrul.

Dupa ce i s-a recitit de catre moderatorul emisiunii declaratia jignitoare, Ioan Rus a replicat: "Exista si astfel de situatii".

"Am explicat ca un fierar betonist, un zidar, care lucreaza in Germania, daca eu ofer la jumatate salariu, daca ii dam 800 de euro, cu siguranta va reusi sa vina casa, pentru ca are costurile celelalte (...) Daca cumva am jignit, am dat deja un comunicat de presa in care imi cer scuze tuturor. Nu am avut nicio alta intentie, daca cineva a perceput altfel, imi cer scuze", a mai declarat ministrul Ioan Rus.

Ioan Rus: Nu este o criza guvernamentala, este o prosteala romaneasca

"O generalizare artistica, o licenta"

Intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Transporturilor, se precizeaza ca prin declaratia data miercuri seara ministrul "a dorit sa atraga atentia asupra unei realitati dure din Romania de astazi".

"De altfel, ministrul Rus a afirmat chiar in cadrul emisiunii, ca formularea folosita este o 'generalizare artistica, o licenta'.

Imi cer scuze daca prin formularea aleasa am jignit pe cineva, dar intentiile mele au fost de a semnala o situatie grava cu care se confrunta multe familii de romani, fara sa-i jignesc, ci chiar compatimindu-i.

Am facut referire la destramarea familiilor si la copiii lasati in grija bunicilor ori a altor rude, ca urmare a faptului ca parintii lor au plecat sa munceasca in alte tari in speranta de a-si construi un trai mai bun.

Nu am dorit sa aduc in niciun fel atingere demnitatii vreunei persoane prin acele declaratii, ci doar sa atrag atentia asupra pretului mare pe care-l platesc mii de romani care au ales sa plece sa munceasca in strainatate. Am dorit, totodata, sa le transmit celor plecati departe de casa ca, in viitorul apropiat, multi dintre acestia si-ar putea gasi un loc de munca in tara, pentru ca Romania va avea nevoie de forta de munca, de specialisti in domeniul constructiilor, odata ce vor fi demarate proiectele de infrastructura prevazute de Master Planul General de Transport", a declarat ministrul transporturilor, Ioan Rus.

Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul a decis. Eugen Tomac, președintele PMP: ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă partidul”
Tribunalul Bucureşti a decis înscrierea lui Eugen Tomac în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP. ”Spre disperarea celor care timp de doi ani au încercat să distrugă PMP,...
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
#Ioan Rus curve golani, #Ioan Rus curva, #Ioan Rus diaspora , #ministrul de Interne