Revelatiile ministrului de Interne (Opinii)

Vineri, 31 August 2012, ora 00:35
8293 citiri
Revelatiile ministrului de Interne (Opinii)
Foto: bucurestifm.ro

De fiecare data cand se intampla o nenorocire, autoritatile romane au revelatii pe care le uita insa rapid. Descopera cu uimire candida nereguli cel mai adesea foarte vechi si vizibile inclusiv de pe luna. Dar, dupa nitica agitatie, totul reintra in periculoasa normalitate pana la urmatoarea nenorocire.

Ultimul exemplu este drama tinerei japoneze care si-a gasit sfarsitul dupa ce s-a suit intr-un taxi, dupa ce a ajuns in Romania pe aeroportul Otopeni.

A fost nevoie ca ea sa fie ucisa si ca ambasada Japoniei sa puna degetul pe rana, pentru ca ministerul de Interne sa descopere ce problema uriasa este felul in care se preactica taximetria, cel putin in Bucuresti. O razie la Otopeni, condusa de insusi minsitrul de Interne, a scos la iveala masini nesigure, taximetristi clandestini, aparate masluite si alte nereguli. Este doar varful icebergului pentru ca mi-e greu sa cred ca razia a fost cu adevarat o surpriza intr-o tara atat de corupta ca Romania.

Dar daca doreste sa afle care e treaba cu taxiurile in Capitala, il invit pe ministrul Dusa la cea mai simpla verificare cu putinta: cateva zile de mers intensiv cu taxiul. Va descoperi lucruri foarte interesante.

De exemplu: cati taximetristi folosesc aparatul de taxat? Sau in cate taxiuri se poate plati cu cardul? Cate curse pe exact aceeasi distanta, la acelasi tarif, in conditii de trafic similare costa la fel? Cati dintre taximetristi se poarta ca autentici prestatori de servicii si nu ca niste tractoristi?

Cati nu isi aprind tigara in timpul cursei sau cati macar intreaba clientul daca este deranjat de fumul de tigara? Cati injura, mananca seminte sau vorbesc la telefon in timpul cursei? Si, poate cel mai grav, cati respecta macar in linii mari regulile de circulatie?

Sunt probleme la vedere. Si daca ele prolifereaza nederanjate, ce sa mai vorbim despre cele care necesita minime investigatii, ca relatia dintre taximetristi si interlopii care le fac rost de clienti sau pentru care presteaza diferite servicii, mai ales in zonele aglomerate precum aeroporturile si garile? De ce se intampla asta nu e greu de banuit: coruptia.

Firmele de taximetrie au grija sa isi faca prieteni cheie la niveluri inalte. Politistii stiu ca taximetristi sunt "clienti" deloc nazurosi cand vine vorba sa-si salveze permisele si licentele. O mana spala pe alta si, cu cat neregulie sunt mai mari, cu atat spaga e mai mare, deci protectia mai profitabila.

Este motivul pentru care ma tem ca razia de la Otopeni, de care au scapat probabil tocmai "profitabilii", este doar o furtuna intr-un pahar cu apa, o actiune de imagine care va ramane fara cine stie ce efecte notabile. Neregulile vor ramane la fel, pana cand va mai muri cineva. Cam la fel cum se intampla si cu cainii vagabonzi, cu cladirile subrede, cu drumurile nesigure, cu microbuzele mortii etc.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#control Interne taxi Otopeni, #taxiuri ilegale Otopeni , #ministrul de Interne