Ioan Rus: Ponta trebuie sprijinit, Basescu nu poate fi ignorat

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 23:564502 citiri
Ioan Rus: Ponta trebuie sprijinit, Basescu nu poate fi ignorat
Foto: Realitatea TV

Fostul ministru de Interne Ioan Rus a afirmat miercuri seara ca premierul Victor Ponta si "generatia lui" trebuie sa fie sprijiniti pentru a impune o noua societate, in timp ce presedintele Traian Basescu nu poate fi ignorat, deoarece "pe semnatura lui se pune stampila".

"In vara, dupa referendum, aproape ca ma hotarasem sa renunt la idee. A aparut din nou o problema, Romania merge prost, nu vad posibilitatea unei evolutii pozitive decat daca reusim sa coagulam un nou proiect de societate. (...) Ar trebui sa-l spijinim pe Victor Ponta si generatia lui in incercarea lor de a impune o noua societate", si-a motivat Ioan Rus decizia de a candida pentru o functie de vicepresedinte al PSD, la Realitatea TV.

Fostul ministru a mai precizat ca, daca inainte proiectele Romaniei erau legate de aderarea la NATO si Uniunea Europeana, in prezent acestea vizeaza aspecte precum descentralizarea si regionalizarea.

In opinia sa, premierul Ponta "are capacitate de analiza si sinteza 90% din cat avea Adrian Nastase la final de mandat, dar o capacitate de decizie mai mare", fiind mai rapid. "Cred ca este nevoie de asa ceva", a adaugat Rus, invitat intr-o emisiune a Realitatea TV.

El a mai afirmat ca Ponta este al treilea om de stat pe care l-a cunoscut, dupa fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Nastase. "Basescu ar fi putut fi, daca ar fi depasit faza cu PDL (...) a stat patimas pe PDL", a subliniat Rus.

Pe de alta parte, "Basescu nu poate fi ignorat", pentru ca "pe semnatura lui se pune stampila", astfel incat trebuie sa existe cooperate institutionala.

Rus a numit incercarea de suspendare a presedintelui o greseala, chiar daca a fost corecta din punct de vedere constitutional, existand "diverse forme de te lupta cu un incompetent, un rauvoitor sau pervers", fara insa a-i atribui presedintelui vreunul dintre aceste apelative.