Ioan Rus: Credeti ca Rus si Dobre au plecat de fraieri? Ca ministru, lucram sub incidenta legii!

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 23:08
6017 citiri
Ioan Rus: Credeti ca Rus si Dobre au plecat de fraieri? Ca ministru, lucram sub incidenta legii!
Foto: Realitatea TV

Fostul ministru de Interne, Ioan Rus, sustine ca nici el si nici fostul ministru delegat pentru Administratie Victor Paul Dobre nu si-au prezentat demisiile fara motiv, existand presiuni asupra lor privind cifrele de la referendum.

"Eu n-am avut iluziile mele legate de acel minister? Credeti ca Dobre si Rus au plecat de fraieri? Rezultatul final este ca Dobre a trebuit sa plece sa vina altcineva", a spus Rus, marti seara, de Realitatea TV.

Acesta a detaliat modul in care se stabileste baza electorala pentru referendum, pe baza CNP-urilor. De asemenea, fostul ministru a explicat ca natalitatea redusa din Romania ultimilor doi ani a fost compensata de cetatenii din Republica Moldova care au primit cetatenia romana.

"Erau in viata aproape 22.300.000 de CNP-uri. Atatia romani au CNP, din astia n-au implinit 18 ani 3 milioane nu stiu cati, raman 18 milioane si ceva de CNP-rui, au drept de vot. Ultimii doi ani de natalitate au fost compensati de 100 si ceva de mii de moldoveni care au primit cetatenie romana. Acuma suntem atatea CNP-uri. De unde sa scoti alte CNP-uri?", a spus Rus.

In ceea ce priveste, atacurile la adresa liderului PNL Crin Antonescu, Ioan Rus a precizat cu tarie ca nu permite "nici mamei PNL-ului sa ma faca mincinos".

Crin Antonescu l-a acuzat pe fostul ministru de Interne Ioan Rus ca a procedat incorect si a mintit atunci cand a declarat public ca el a facut presiuni asupra sa.

Crin Antonescu il ataca pe Rus: Minte, are ceva de ascuns, sper ca a plecat

"Eu stiu ca fostul ministru de Interne a procedat incorect, ca fostul ministru a mintit in momentul in care a iesit si si-a dat demisia ieri (si-a dat pentru ca nu a fost demis). A vorbit in public despre presiuni pe care le-as fi facut eu, punandu-ma pe acelasi plan cu Traian Basescu (...) Minte, are de ascuns ceva si e foarte bine ca ministrul de Interne a plecat, daca a plecat. Sper ca a plecat", a declarat Crin Antonescu.

Ioan Rus a relatat si felul in care a decurs povestea cifrelor de la referendum, declarandu-se dezamagit de colegii sai si de faptul ca vina a picat asupra sa.

Acesta a aratat ca a prezentat listele electorale in Guvern, liste care au fost aprobate si pe care nimeni nu le-a contestat, doar pentru c,a dupa referendum, dupa infrangere, diverse persoane au inceput sa spuna ca sunt mai multi sau mai putini romani si ca de vina este ministrul Ioan Rus.

"Cu o luna inainte de referendum, Dobre si cu mine am prezentat in Guvern o prima hotarare prin care s-au aprobat listele electorale. Pe baza hotararii s-au aprobat sectiile de votare, numarul de buletine de vot. Niciun coleg de al meu n-a spus nimic. Se desfasoara referendumul si apoi ca intr-un film cu prosti toti spun ca erau mai multi sau mai putini si e vina lui Rus. Asta cum sa o accepti daca esti rational", a explicat Rus.

Fostul ministru a spus ca a discutat cu premierul Victor Ponta, la acea vreme, despre demisia sa din fruntea MAI si ca seful Guvernului nu i-a cerut sa modifice listele, insa s-a inteles ca sunt persoane care doresc acest lucru.

Rus a spus ca el, ca ministru sub incidenta legii, a comunicat ca nu va schimba absolut nimic la listele electorale.

"Am avut o discutie civilizata cu Ponta. Mi-a spus ca foarte multi dintre colegii nostri spun ca s-ar putea modifica ceva. Eu am spus ca atatia suntem in acte, ca ministru care lucrez sub incidenta legii nu modific nimic, dar nici nu mi-a cerut.

Domnul Stroe si cu Dusa au dat aceleasi liste ramase de la mine si Dobre, fara nicio virgula schimbata. Am zis domn' premier, cu tot regretul, am plecat. Nu mi-a cerut sa demisionez, mi-a explicat ce si cum, stiam ca din exterior e o presiune pare asupra lui, ca uite ne incurcam in Dobre si Rus astia", a incheiat Ioan Rus.

Ioan Rus si Victor Paul Dobre, ministrii de Interne respectiv Administratie din Cabinetul Ponta, si-au dat, in august, demisia de onoare.

Ministrul de Interne Ioan Rus si-a dat demisia - acuza presiuni facute de Basescu si Antonescu

"Asupra mea si a ministerului s-au exercitat nenumarate presiuni, discutii si aprecieri din partea politicienilor romani, din partea lui Traian Basescu, dar si a lui Crin Antonescu.

Eu consider de neacceptat, motiv pentru care, de astazi, mi-am inaintat demisia.

Limitele demnitatii mele le stabilesc singur. Nu pot accepta ca MAI sa fie partas la nerespectarea legii", a declarat atunci Ioan Rus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Ioan Rus demisie MAI presiuni, #Ioan Rus Ponta demisie liste, #Rus referendum liste cifre , #ministrul de Interne