De ce nu candideaza Ioan Rus la alegerile parlamentare

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:31
7470 citiri
De ce nu candideaza Ioan Rus la alegerile parlamentare
Foto: Arhiva

Fostul ministru de Interne Ioan Rus (PSD), care a parasit Guvernul Ponta impreuna cu fostul ministru liberal al Administratiei Victor Paul Dobre dupa esecul referendumului, nu se regaseste pe listele candidatilor PSD la alegerile din 9 decembrie.

In schimb, Dobre este sustinut de liberali pentru un nou mandat de deputat intr-un colegiu din Galati. Contactat de Ziare.com, Ioan Rus a explicat de ce nu isi doreste sa fie parlamentar, desi este in PSD de aproape douazeci de ani.

Totodata, fostul ministru si-a exprimat speranta ca, in ciuda tuturor candidaturilor "excentrice", noul parlament va fi mai bun decat precedentul si s-a aratat descumpanit de sustinerea aratata de USL unor asa-numiti traseisti, cum ar fi Mircia Giurgiu la Cluj.

Mai sunteti membru PSD, domnule Rus? Dupa esecul referendumului, au existat atat declaratii publice, cat si speculatii in presa potrivit carora urma sa fiti facut responsabil si sa fiti exclus din PSD.

Sunt membru PSD de vreo 20 de ani, maine-poimaine. Acelasi lucru: prin educatie, prin structura, sunt de stanga, sunt social-democrat. Ca nu tot timpul modul in care eu gandesc se suprapune peste modul in care gandesc alti membri ai PSD, asta este una. Dar dincolo de asta, eu sunt un pesedist onorabil.

In aceste conditii, de ce nu candidati pentru Parlament?

Pentru ca pur si simplu nu mi-am inchipuit niciodata ca as putea fi parlamentar. Exigentele activitatii de parlamentar nu mi se potrivesc. Eu am o profesie foarte clar definita, am si un business privat, deci am o treaba de facut. Si, pentru structura mea, nu mi se potriveste activitatea de parlamentar sub nicio forma.

Cum comentati candidaturile USL la Cluj? Inca nu sunt definitivate, se mai negociaza, dar in buna masura sunt cunoscute.

Da, nu sunt finalizate. Sunt in contact, fara nicio indoiala, cu conducerea PSD Cluj si cu cei de la PNL, dar fara sa fiu un participant extrem de activ si in niciun caz nu am parti-pris-uri. Ceea ce organizatiile vor decide si pe cine vor sustine este responsabilitatea lor si este datoria lor sa aleaga pe cei mai buni.

Sper sa faca acest lucru pe criterii profesionale si de competenta cat mai solide cu putinta.

Ati spus "candidatii cei mai buni". Ce inseamna asta in ziua de azi? Cei mai buni pentru cine - pentru alegatori sau pentru partid? Ati vazut ce candidaturi "ciudate" sunt. Cel mai probabil, Ionela Prodan si Gigi Becali vor participa la anul la revizuirea Constitutiei.

Din nefericire, fata de sistemul privat in care eu imi petrec o parte din timp sau fata de invatamantul superior in care imi petrec cealalta parte din timp, unde exista criterii de promovare a oamenilor, de selectie, bazate pe competenta profesionala, pe competitivitate in general, in sistemul politic aceste criterii sunt mai putin clar structurate.

Din acest motiv, sistemul politic permite deocamdata sa intre si oameni care nu acced pe aceste liste sau in ierarhiile partidelor strict pe criterii profesionale, ceea ce este un handicap. Dar acesta este nivelul la care se gaseste societatea romaneasca in acest moment.

Acestea sunt procese. Procesele au nevoie de timp fizic, numai accidentul are nevoie de 0,1 secunde de neatentie, apare un stalp in fata si... Trebuie sa avem rabdare si lucrurile vor evolua, sper eu, pozitiv.

Iar variantele acestea excentrice pe care le-ati pomenit din acest motiv pot sa existe: din cauza inexistentei unor criterii.

Chereches rupe randurile in PNL: Cere candidati credibili si acuza implantarea de "slugi"

Vorbiti despre evolutii pozitive. Uitandu-ne la listele cu candidati, nefinalizate ce-i drept, apreciati ca viitorul parlament va fi mai bun decat precedentele?

Daca ne uitam cu atentie la cati profesori universitari sau cati autori de tratate stiintifice se gaseau la inceput in Parlament si cati sunt acum, la prima vedere valoarea Parlamentului a fost tot mai scazuta, nu a fost mai ridicata.

Urmatorul Parlament sper sa aiba o masa critica de oameni de valoare suficient de importanta astfel incat sa fie cea care determina o prestatie a Parlamentului mai buna decat pana acum, chiar daca vor exista in Parlament si oameni care, sa spunem, sunt lipsiti de valoare adevarata. Sper sa existe o masa critica pe partea cealalta, care sa compenseze, si aceea sa dea tonul, iar parte din cei mai slabuti sa se lipeasca de realizarile pozitive ale celorlalti.

Asta ar fi interesul acestui popor. Altfel, increderea populatiei in Parlament va fi la fel de scazuta.

Mircea Kivu: Becali va fi un "electron liber" in Parlament. PNL risca!

Vorbiti de pregatire profesionala. In multe cazuri, insa, este vorba despre o lipsa de caracter, nu de pregatire. Multi au pendulat intre o tabara politica si cealalta. Cine da USL-ului garantia ca punand pe liste asemenea candidati, cum ar fi fostul pedelist Mircia Giurgiu la Cluj, nu va constata ca ei fug in tabara adversarilor?

Nimeni nu poate sa dea o garantie in acest sens. In cazul exemplului dat de dumneavoastra, un mandat a fost al PRM-ului, un mandat al PDL-ului, acum doreste un mandat al PSD-ului. Asta depaseste capacitatea mea de analiza.

Credeti ca batalia pe care USL o va duce la Cluj cu PDL va fi mai grea, tinand cont ca Emil Boc s-a intors la Cluj, ca primar al municipiului? S-a intarit organizatia lor sau, dimpotriva, aceasta revenire ii va dezavantaja?

Deocamdata, Emil Boc nu are o prestatie publica consistenta, din contra. E nevazut, neauzit in oras. Nu stiu ce face, nu stiu cu ce se ocupa. Nu am vazut pana in acest moment sa fie extrem de prezent in activitate, nici in cea a partidului si nici in cea a comunitatii. Chiar nu stiu cu ce se ocupa Emil Boc in acest moment.

De ce a ajuns USL sa aiba nevoie de sustinere din partea PNG-ului lui Becali si a asa-zisei aripi Ciorbea din PNTCD, cata vreme in urma cu putina vreme statea excelent in sondaje?

USL are ca obiectiv clar castigarea acestor alegeri. Sigur, pe seama acestui obiectiv, strategia pe care conducerea USL o aplica in acest moment, de a aduna orice resursa electorala, de peste tot, nu este una gresita, cu conditia ca, in timp, costurile sa nu fie mai mari decat beneficiul pe care il vor avea la alegeri.

Va fi un plus, dar eu sper, cred, ca ai nostri conducatori au analizat, au facut doua coloane stanga-dreapta cu avantaje si dezavantaje si la sfarsit le-a iesit ca sunt mai multe avantajele decat dezavantajele. Si atunci e in regula ceea ce ei au decis. Sper sa fie asa, si sa nu fie costuri directe, indirecte sau efecte perverse in timp mai mari decat beneficiul care exista acum.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Ioan Rus candidat parlamentare, #Ioan Rus candidati USL, #Ioan Rus PSD Cluj , #PSD