Cine este Ioan Rus, propus ca ministru al Transporturilor in locul lui Sova (Video)

Marti, 24 Iunie 2014, ora 20:17
5008 citiri
Cine este Ioan Rus, propus ca ministru al Transporturilor in locul lui Sova (Video)
Foto: Arhiva

Ioan Rus, propus ministru al Transporturilor in locul lui Dan Sova, a detinut portofoliul Internelor in Cabinetele Nastase si Ponta, mai multe functii in administratia locala din Cluj, de la prefect pana la sef de CJ, insa din 2008, dupa ce a demisionat din functiile din PSD, a avut o prezenta publica discreta.

Dan Sova a demisionat - Victor Ponta a anuntat pe cine propune in locul sau

Ioan Rus are 59 de ani si este in PSD (PDSR) din 1994, iar in perioada 2000-2004 a fost ministru de Interne in Guvernul Nastase, din 2003 cumuland si functia de vicepremier.

Acesta a fost prefect al judetului Cluj in 1996, iar patru ani mai tarziu a fost desemnat presedinte al Consiliului Judetean, functie detinuta pana cand a devenit ministru de Interne. In Cabinetul Nastase a fost coleg cu ceilalti doi social-democrati ai asa-zisului "grup de la Cluj", Vasile Dancu, ministru al Informatiilor Publice, si Vasile Puscas, negociator-sef cu Uniunea Europeana.

Pe linie de partid, Rus a fost ales in 2001 in functia de presedinte al organizatiei judetene Cluj, iar din 2002 a devenit vicepresedinte al PSD.

La alegerile locale din 2004, Ioan Rus s-a retras din Executiv pentru a se ocupa de campania pentru functia de primar al municipiului Cluj, el candidand din partea PSD. El a fost insa invins in aceasta cursa electorala de Emil Boc, candidatul Aliantei D.A.

Din aceasta pozitie, Rus a militat pentru regionalizare, readucand in discutie aceasta propunere, considerand-o "o calibrare regionala" si sustinand ca descentralizarea privitoare la Transilvania trebuie gandita "la Cluj sau in alt oras din Transilvania, dar nu la Bucuresti".

Presedintele Traian Basescu a declarat, in 2007, ca are "apreciere" pentru Rus, Dancu si Puscas. "Sunt oameni cu care poti discuta", a spus atunci Basescu despre "grupul de la Cluj". De altfel, cei trei social-democrati s-au opus demersului de suspendare a sefului statului, considerand ca este "o prostie".

In decembrie 2007, Ioan Rus a demisionat din functia de presedinte al PSD Cluj, fiind in conflict cu conducerea partidului, apoi, dupa o jumatate de an, Ioan Rus a renuntat si la toate functiile detinute la nivel national in partid, pastrandu-si doar calitatea de membru PSD si intrand intr-un con de umbra.

In aprilie 2012, Ioan Rus s-a intors in Guvern, fiind numit ministru de Interne in Cabinetul Ponta, de unde a demisionat la inceputul lunii august, in urma referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Rus a invocat in demisie faptul ca asupra sa si a MAI "s-au exercitat nenumarate presiuni, nenumarate discutii si aprecieri, incepand cu Traian Basescu si terminand cu Crin Antonescu, lucru complet inacceptabil".

"Limitele demnitatii mele le stabilesc singur. Eu sunt un politican onest si corect si din acest motiv mi-am inaintat demisia de onoare", a spus Rus. Odata cu acesta a demisionat si ministrul delegat pentru administratie, Victor Paul Dobre.

La Congresul PSD din aprilie 2013, Ioan Rus a fost ales vicepresedinte al partidului pe Regiunea de Nord-Vest.

Studii si profesie

Pe plan profesional, Ioan Rus a absolvit Facultatea de Mecanica a Universitatii Tehnice din Cluj, dupa care a urmat cariera universitara si a obtinut titlul de doctor inginer, cu specializarea Tehnologia Constructiilor de Masini. A publicat 14 volume in calitate de autor si coautor, precum si zeci de lucrari si articole stiintifice.

Dupa absolvirea cursurilor universitare, el a lucrat timp de doi ani ca inginer in cadrul TSMA Cluj, apoi ca inginer cercetator la Institutul Politehnic din Cluj, asistent universitar, sef de lucrari, conferentiar universitar, profesor universitar coordonator al disciplinei "Calculul si constructia automobilelor", iar din 2003 este conducator de lucrari de doctorat.

Ioan Rus este membru al mai multor asociatii profesionale din Romania si din strainatate: Asociatia Generala a Inginerilor din Romania, Societatea Inginerilor de Automobile din Romania, Asociatia Inginerilor Mecanici Agricoli din Romania, The Society of Automotive Engineers (SUA), precum si al Asociatiei Romane pentru Clubul de la Roma.

In 2002, Rus a fost decorat de catre presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in Grad de Cavaler.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#biografie Ioan Rus, #Ioan Rus ministru Transporturi, #nou ministru Transporturi , #Ministerul Transporturilor