Mandatul lui Rus la Transporturi: MasterPlanul si incertitudinile privind Comarnic - Brasov

Joi, 11 Iunie 2015, ora 18:35 4326 citiri
Foto: Ziare.com

Elaborarea MasterPlanului de transport, document care asteapta insa aprobarea CE, incertitudinile privind proiectul de constructie a autostrazii Comarnic-Brasov si trecerea CFR-urilor pe profit sunt cateva dintre temele care au marcat mandatul lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor.

Rus a fost numit ministru al Transporturilor in 25 iunie 2014 si si-a incheiat mandatul joi, la mai putin de un an de la numirea in functie.

Ministrul Transporturilor Ioan Rus si-a dat demisia

Mandatul acestuia la Transporturi inceteaza dupa o declaratie privind romanii din strainatate, criticata de reprezentati ai partidelor politice si societatii civile, care i-au cerut demisia.

"Romania are trei milioane de oameni, sa zicem, din forta activa, in acest moment, in occident. Dintre care vreun milion sunt fierari betonisti, fierari si asa mai departe. Lucreaza in constructii, autostrazi, prin Europa. Au poate 1.500 de euro salariu. O spun foarte direct. De banii astia, copiii se fac golani acasa si nevasta curva. De 700 de euro vin acasa jumatate", a spus Rus, intr-o emisiune TV.

Joi, la o zi de la aceste afirmatii, Rus si-a cerut scuze "daca a jignit pe cineva", sustinand ca declaratia a fost "cu sens pozitiv, dar cu o licenta nefericita" si ca se va gandi sa demisioneze doar daca acest lucru se va impune, explicand ca mai trebuie sa finalizeze procedurile pentru MasterPlanul de Transport.

Declaratie socanta a unui ministru, despre romanii din diaspora: Copiii golani, nevasta curva (Video)

Dupa o discutie cu premierul Victor Ponta, Rus si-a dat demisia, un inlocuitor urmand sa fie desemnat saptamana viitoare.

MasterPlanul de transport, proiectul de constructie a autostrazii Comarnic-Brasov si trecerea CFR-urilor pe profit sunt cateva dintre temele care au marcat mandatul lui Ioan Rus la conducerea Ministerului Transporturilor.

In timpul mandatului sau a fost finalizat MasterPlanul General de Transport, document strategic care prezinta cele mai importante proiecte de infrastructura din Romania. Strategia a fost modificata, in urma unei consultari publice, si asteapta aprobarea Comisiei Europene.

Autostrada Comarnic-Brasov, amanata din cauza pretului enorm

In privinta proiectului autostrazii Comarnic-Brasov, Rus anunta in februarie noi schimbari, referitoare in principal la finantare, astfel ca in prezent nu este clar daca proiectul va fi realizat in concesiune de catre asocierea Vinci-Strabag-Aktor, care are un memorandum semnat in acest sens, in 2014, cu Compania de Drumuri.

Ponta, la revenirea din Golf: Sa aprobam autostrada Comarnic - Brasov si ne retragem in glorie

Dintre companiile majore din subordinea Ministerului Transporturilor, cea mai mare parte au intrat anul trecut pe profit, dupa mai multi ani in care au adunat pierderi cumulate de mai multe sute de milioane de euro. Chiar CFR Calatori si CFR Marfa, care desi au fost pe minus in ultimii ani, in 2014 au ajuns sa inregistreze profit - 69 milioane lei, respectiv 900.000 de lei. Tarom insa ramane pe pierdere.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News