Aberatia zilei: Master planul de transport al Romaniei, implementat de o prezentatoare TV

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 14:06
10246 citiri
Aberatia zilei: Master planul de transport al Romaniei, implementat de o prezentatoare TV
Foto: Transilvania L!VE

Sefa Biroului de implementare a master planului de transport pentru perioada 2014-2020 este o fosta prezentatoare TV, fara studii de specialitate sau experienta in domeniul transporturilor, care este rasplatita financiar si cu un spor de conditii vatamatoare.

In martie 2015, la doar o saptamana dupa ce Comisia Europeana a respins (pentru a cata oara!) master planul pentru transporturi propus de Romania pe motiv ca "exista in continuare probleme nerezolvate" si "sunt necesare eforturi suplimentare" din partea Guvernului Ponta, Ioan Rus, ministrul Transporturilor, si-a numit consilierul personal in functia de sef al Biroului de implementare master plan, dezvaluie Centrul de Investigatii Media (CIM).

Din informatiile disponibile online, Dana Berinde nu pare sa aiba niciun pic de pregatire sau experienta in domeniul transporturilor. A lucrat ca redactor sau prezentator de stiri la Radio Contact, NCN, TVR Cluj, TVR, Transilvania L!VE si Digi 24, dupa care a ajuns consilier personal al lui Ioan Rus pe probleme de imagine si relatii cu mass-media si sef al Biroului de comunicare din minister.

Jurnalistii de la CIM au cerut insistent Ministerului Transporturilor, in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile publice, sa prezinte public CV-ul Danei Berinde, care gestioneaza un buget de peste 17 miliarde de euro, insa solicitarea a fost respinsa pe motiv ca, potrivit "prevederilor articolului 49 din HG nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici, CV-ul nu face parte din documentele care trebuie depuse la dosarul de concurs".

Pe de alta parte, din ordinul de ministru prin care a fost numita, publicat de sursa citata, reiese ca Dana Berinde castiga un salariu brut de 9.370 de lei la care se adauga... un spor de conditii vatamatoare de 627 de lei. Ne intrebam: Care ar putea fi conditiile vatamatoare? Poate stresul zilnic generat de faptul ca ocupa un loc care nu i s-ar cuveni daca Romania ar avea o guvernare in interesul cetatenilor.

La solicitarea CIM, Ministerul Transporturilor a comunicat ca Dana Berinde "are un venit net lunar de 7.011 lei", fara alte explicatii legate de spor.

Acesta este un moment numai bun sa ne amintim ca presedintele Romaniei castiga aproximativ 6.500 de lei pe luna, pentru responsabilitati uriase. Nici ale Danei Berinde nu sunt de ici de colo, totul este sa se achite cum se cuvine de ele.

La ora actuala, fosta jurnalista este sef peste doi ingineri si patru economisti, cu totii avand un singur obiectiv general: "planificarea, dezvoltarea, monitorizarea, administrarea si intretinerea master planului general de transport la nivelul infrastructurii nationale".

Ajuns la cea de-a cincea varianta (prima fiind intocmita sub fostul ministru Dan Sova), master planul va fi discutat din nou in aceasta saptamana la Bruxelles cu oficialii Comisiei Europene, informeaza sursa citata.

A fost epuizat stocul de specialisti in Transporturi sau Dana Berinde este singurul roman care nu se teme de DNA si isi asuma decizii de o asemenea importanta pentru societatea romaneasca? E suficient sa poti sa redactezi sau sa citesti stiri despre drumuri, ca sa fii in stare si sa implementezi strategia Romaniei pe urmatorii ani cu privire la viitorul infrastructurii de transport a Romaniei? Se pare ca ministrul Ioan Rus este convins ca da.

Sigur, unii ar putea spune ca intr-o tara in care jurnalistii ajung senatori sau ambasadori, de ce n-ar putea un prezentator de stiri sa se ocupe de master planul pentru transporturi? "Vorbe, nu fapte", este sloganul clasei politice romanesti, si nu de ieri de azi.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Dana Berinde master plan transporturi, #master plan transporturi respins, #Ioan Rus master plan transporturi , #Ministerul Transporturilor