Unul dintre dosarele ANRP, in care este inculpat Ioan Oltean, a fost retrimis la DNA

Marti, 07 Martie 2017, ora 19:34
4872 citiri
Unul dintre dosarele ANRP, in care este inculpat Ioan Oltean, a fost retrimis la DNA
Foto: Arhiva Ziare.com

ICCJ a decis, marti, sa retrimita la DNA rechizitoriul prin care au fost trimisi in judecata fostul deputat Ioan Oltean, omul de afaceri Mihai Rotaru si alti membri ai comisiei de retrocedari din cadrul Agentiei Nationale de Restituire a Proprietatilor (ANRP), care erau judecati pentru crearea unui prejudiciu de 98 milioane de lei.

Hotararea este definitiva si vine dupa ce, pe 2 februarie 2017, un alt complet de judecata a constatat nereguli in rechizitoriu si a dispus remedierea lor.

Procurorii DNA au trimis dosarul la instanta in 28 iulie 2016. Pana in 5 octombrie 2016, cauza a fost in procedura de camera preliminara. Judecatorul de camera preliminara a stabilit ca poate fi inceputa judecata pe fond, respingand atunci ca neintemeiate cererile si exceptiile formulate de Crinuta Dumitrean, Ioan Oltean, Catalin Teodorescu, Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici si Mihai Rotaru.

Citeste si Ioan Oltean, la un pas de arestare: Nimeni nu ne poate apara decat Cel de sus (Video)

Anchetatorii au aratat in rechizitoriu ca, in 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 de euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren de 61.857 de metri patrati, in municipiul Pitesti. Persoana respectiva ar fi vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate.

Dupa doar cateva luni, la 17 iunie 2010, fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, vicepresedintii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor Sergiu Diacomatu si Catalin Teodorescu, precum si Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, membri ai aceleiasi comisii, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 de lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru, mai aratau procurorii.

Terenul in cauza a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 de lei (de 10 ori fata de pretul real), suma cu care Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca se constituie parte civila.

Vezi si Ioan Oltean: Nu mi-e teama de beciul domnesc

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor parti sociale si actiuni detinute la diverse firme de Mihai Rotaru, Catalin Teodorescu, Sergiu Negurici, Segiu Diacomatu, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, precum si pe mai multor imobile ce apartin inculpatilor.

Dupa trimiterea dosarului in judecata, procurorii au continuat cercetarile in cazul lui Ioan Oltean si Mihai Rotaru, intr-o noua cauza in care sunt suspectati de trafic de influenta si, respectiv, cumparare de influenta.

Procurorii au aratat ca noul dosar s-a format, deoarece nu a fost posibila finalizarea urmaririi penale, avand in vedere comisiile rogatorii dispuse in cauza si imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

In dosarul ramas in cercetare la DNA, exista un denunt facut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, care spune ca, in 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin soferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor ca, in perioada dinaintea Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit "un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai".

Alexandrescu ar fi facut denuntul cand era in penitenciar si executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru fapte de coruptie legate de despagubiri de la ANRP, in iunie 2015 fiind eliberat conditionat.

Legat de acest denunt, Ioan Oltean spunea ca nu il cunoaste pe fostul preot, ca nu a fost niciodata la biserica din Chitila, iar declaratiile acestuia sunt contradictorii si nu sunt confirmate de nicio alta proba.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#dosar Ioan Oltean DNA, #dosar Oltean retrimis DNA , #DNA