Oltean, despre cererea DNA de arestare: Un abuz bazat pe un denunt mincinos

Miercuri, 09 Decembrie 2015, ora 14:11
1761 citiri
Oltean, despre cererea DNA de arestare: Un abuz bazat pe un denunt mincinos
Foto: Digi24

Deputatul PNL Ioan Oltean s-a aparat cu strasnicie, miercuri, de la tribuna Camerei Deputatilor, respingand toate acuzatiile aduse de DNA in dosarul in care se cere aviz pentru retinerea si arestarea sa preventiva. Oltean a acuzat DNA de abuz.

"Este pentru mine extrem de regretabil ca dupa 25 de ani de munca politica, 21 de ani de membru al Parlamentului, de aproape 10 ani de vicepresedinte al Camerei, sa vin astazi intr-o asemenea postura. Va cer scuze. Regret ca familia, prietenii, pe cei care au avut incredere in mine ii pun in asemenea situatie.

Interventia mea nu se doreste a fi o pledoarie in favoarea nevinovatiei, acest lucru il voi face in fata instantei, ma voi stradui sa aduc toate probele. (...) O asemenea masura exceptionala nu este in interesul cauzei, nu este in interesul Justitiei, nu este in interesul dreptatii", a declarat Oltean, referindu-se la arestarea sa preventiva.

Deputatul liberal a subliniat "netemeinicia" acuzatiilor aduse de procurori si a relatat cum s-au desfasurat lucrurile in ziua in care a venit de la Bistrita la Bucuresti pentru a fi audiat si apoi inculpat.

LIVE Aflat la mana colegilor, Ioan Oltean se apara si acuza DNA

"Am fost preluat de la aeroport absolut inutil si abuziv, pentru ca am refuzat sa ma prezint, desi eram in drum spre DNA. Mi-au spus ca traficul e aglomerat, sa ajungem mai repede. A durat o ora si jumatate pana sa fiu audiat", a dezvaluit deputatul liberal.

Referindu-se la dosar, Ioan Oltean a sustinut ca acesta se bazeaza doar pe un denunt al unui preot din Chitila, facut in aprilie 2014, "in timp ce acesta era inculpat si executa o pedeapsa pentru coruptie".

In denunt, preotul a sustinut, printre altele, ca "soferul a coborat din masina cu un sac de culoare neagra in care era o suma mare in euro".

"Nu spune ca sacul a fost remis deputatului Ioan Oltean", a remarcat deputatul in fata colegilor sai.

De asemenea, acesta a adaugat ca denuntatorul a facut o noua declaratie, inainte cu doua zile ca el sa fie chemat la DNA, de data aceasta amintindu-si mai multe detalii, inclusiv informatii despre o borseta si discutiile purtate de Remus Baciu, inculpat in dosar.

In a doua marturisie, denuntatorul spune ca a "dedus" ca in sac erau 600.000 de euro.

"Nici aici nu se precizeaza nici macar cu aproximatie ziua, saptamana, luna in care am fost in Chitila. Aceasta declaratie nu mai corespunde cu primul denunt. Acolo erau prezente 4 persoane, acum doar 2. Atunci evenimentul s-a desfasurat in curte, acum in birou", a remarcat Oltean, subliniind faptul ca "aceste neconcordante arata ca declaratia este mincinoasa".

De asemenea, Oltean a citat dintr-o declaratie a lui Remus Baciu, aflata la dosar: "Pe Ioan Oltean nu l-am vazut niciodata la biserica din Chitila".

"Nu exista in dosar nicio proba care sa confirme prezenta mea la Chitila (...) Declar ca nu am calcat niciodata in localitatea Chitila. Nu am fost niciodata in curtea bisercii din Chitila, nu l-am cunoscut niciodata pe acest denuntator, nu am luat niciodata aceasta suma de bani de la Mihai Rotaru. Acestea sunt datele, sub faptele care mi se imputa (...) Cata valoare morala, juridica, cata credibilitate poate avea o declaratie a unui om incarcerat. Unui om i se poate distruge cariera, familia, in baza unui denunt mincinos, care nu se coroboreaza cu nicio alta proba?", a intrebat retoric deputatul liberal.

Ioan Oltean a continuat citind de la tribuna conditiile legale in care se cere arestarea preventiva a unui inculpat si subliniind faptul ca el nu reprezinta un pericol social.

"Nu ma fac vinovat de savarsirea acestor fapte, nu m-am sustras niciodata de la actul de cercetare penala (...) Nu am antecedente penale, ma voi prezenta la DNA pentru a colabora si a da toate informatiile necesare rezolvarii acestei cauze. Va asigur de dorinta mea sincera de a contribui la rezolvarea corecta a acestui caz. Solicitarea este una nejustificata, fara temei juridic, e un abuz pe care il resping cu vehementa. Procesul s-a desfasurat normal pana acum, este intr-o faza avansata de cercetare penala si nu am cum sa influentez negativ bunul mers al achetei si finalizarii dosarului. Nu exista absolut niciun temei care sa justifice arestarea mea.

Ce am spus aici am spus si la comisia juridica. Mi s-a spus: 'Aici nu va aparati, aici e un vot politic. Intelegeti...'. Am inteles, dar am simtit nevoia sa va informez corect ce se intampla. Daca dreptatea pe care noi o promovam si o sustinem se face cu pretul abuzului, atunci dreptatea e mai abuziva decat abuzul in sine. Sunt pregatit pentru orice masura, sunt pregatit sa fac fata la orice urmeaza de azi incolo", a mai declarat Ioan Oltean in fata colegilor sai deputati.

La finalul interventiei sale, deputatul le-a urat colegilor sai sarbatori fericite, in cazul in care Camera Deputatilor va aviza solicitarea DNA.

"Va doresc sa aveti sarbatori fericite si sa nu uitati ca Parlamentul este institutia fundamentala intr-un stat de drept, daca el nu este drept, nicio alta institutie nu este", a conchis Oltean.

Nici un deputat nu a luat cuvantul dupa ce Ioan Oltean si-a incheiat interventia de la tribuna. Votul pentru avizarea retinerii sau arestarii lui preventive urmeaza sa se dea in aceasta dupa-amiaza, dupa ce se voteaza proiectele de lege si hotararile aflate pe ordinea de zi.

Dupa votul pentru Ioan Oltean se va da si votul pentru Catalin Teodorescu, deputat liberal pentru care DNA a cerut, de asemenea, aviz pentru retinere si arestare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Oltean DNA arestare preventiva, #Oltean Camera Deputatilor aviz arestare , #DNA